Σφοδρές αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη έχει προκαλέσει η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να εφαρμόσει σκληρότερα μέτρα στο μεταναστευτικό.
Ειδικότερα, το Βερολίνο γνωστοποίησε πως θα απαγορεύει στο εξής την είσοδο μεταναστών που έχουν ζητήσει άσυλο σε άλλη χώρα της ΕΕ και θα τους απελαύνει με συνοπτικές διαδικασίες στις γειτονικές χώρες, από τις οποίες φτάνουν στα σύνορά της Γερμανίας, αλλά και στις χώρες υποδοχής, που είναι κυρίως η Ελλάδα και η Ιταλία.
Η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς, με φόντο την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γερμανία, προσπαθεί να αντιστρέψει το εις βάρος της κλίμα, υιοθετώντας μέτρα από την αντιμεταναστευτική ατζέντα του AfD. Στις 22 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν εκλογές σε ένα ακόμη ανατολικό κρατίδιο, αυτό του Βρανδεμβούργου. Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι) καταποντίστηκαν στις ευρωεκλογές, αλλά και στις εκλογές στα κρατίδια της Θουριγγίας και της Σαξονίας.
Αντίθετα η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κέρδισε με διαφορά τη πρώτη και έκανε επίδειξη δύναμης στη δεύτερη. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το AfD μπορεί να κερδίσει και το Βρανδεμβούργου έχοντας προβάδισμα έναντι του Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Σολτς. Μια ακόμη νίκη της ακροδεξιάς θα ενισχύσει τα σενάρια περί διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού που εδώ και καιρό μοιάζει να παραπαίει.
Οι επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές έχουν προγραμματιστεί σε ένα χρόνο από τώρα, αλλά όλο και περισσότεροι εκτιμούν πλέον πως ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν θα μπορέσει να φτάσει μέχρι εκείνο το σημείο.
Θύελλα αντιδράσεων στην ΕΕ
Η ακροδεξιά στροφή της γερμανικής κυβέρνηση εκτιμάται πως θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες στη συνοχή της ΕΕ, καθώς θέτει εν αμφιβόλω την ελεύθερη μετακίνηση στην Ευρώπη, αλλά και τις συμφωνίες που έχουν γίνει για το μεταναστευτικό.
Η Πολωνία ανακοίνωσε πως θα αναλάβει δράσεις με άλλες χώρες που γειτνιάζουν με την Γερμανία και θα απευθυνθούν στις Βρυξέλλες, ζητώντας άμεση παρέμβαση. Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως εάν οι Γερμανοί ηγέτες ακολουθήσουν τους αυστηρότερους ελέγχους, αυτό θα οδηγήσει σε «de facto αναστολή της συμφωνίας Σένγκεν σε μεγάλη κλίμακα», είπε. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι είναι η εσωτερική πολιτική κατάσταση στη Γερμανία που προκαλεί αυτά τα βήματα να γίνουν πιο αυστηρά», δήλωσε ο Τουσκ.
Μήνυμα έστειλε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται «να επωμιστεί δυσανάλογο βάρος στο μεταναστευτικό». «Η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν και να πετάξουμε το μπαλάκι στις χώρες πρώτης εισόδου», τόνισε και επέμεινε στην εφαρμογή του συμφώνου μετανάστευσης και ασύλου. Οι κινήσεις της γερμανικής κυβέρνησης «δεν είναι κάτι το οποίο εύκολα μπορεί να γίνει ανεκτό», είπε και πρόσθεσε:
«Γι’ αυτό βλέπετε ότι υπήρχε και πολύ μεγάλη αντίδραση από τις χώρες που έχουν χερσαία σύνορα με τη Γερμανία. Η απάντηση ποια μπορεί να είναι; Η εφαρμογή του συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, θα έλεγα ένας δίκαιος συμβιβασμός ανάμεσα σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη που αναγνωρίζει τη μεγάλη σημασία που πρέπει να δίνουμε στην εξωτερική φύλαξη των συνόρων, χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για να μπορούμε να επιτελούμε αυτή την αποστολή».
Η επιστολή της γερμανικής κυβέρνησης στις Βρυξέλλες
Για «συνεχιζόμενη ανησυχητική κατάσταση» στα γερμανικά σύνορα και για «απαράδεκτα υψηλό» αριθμό παράτυπων εισόδων στη χώρα κάνει λόγο η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, στην επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία ενημερώνει για την απόφαση του Βερολίνου να επαναφέρει ελέγχους κατά μήκος των συνόρων.
Στην επιστολή αναφέρεται σε «δραματική υποβάθμιση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών» μετά τα πρόσφατα βίαια εγκλήματα και περιγράφει την Διαδικασία του Δουβλίνου ως «αυξανόμενα δυσλειτουργική».
Οι ομοσπονδιακοί πόροι έχουν «σχεδόν εξαντληθεί», γράφει η κυρία Φέζερ στην επιστολή της, την οποία αποκαλύπτει το περιοδικό Der Spiegel και αναφέρεται σε “διαρκώς επιδεινούμενη ήδη τεταμένη κατάσταση” στους δήμους και τις κοινότητες στο θέμα στέγασης μεταναστών.
«Οι μεταναστευτικές υπηρεσίες αγγίζουν όλο και περισσότερο τα όρια του τι μπορούν να αντέξουν οικονομικά σχετικά με την υποδοχή, την διαμονή και την φροντίδα», λέει ο υπουργός, η οποία προειδοποιεί μάλιστα για τον κίνδυνο «υπερβολικής επιβάρυνσης της αλληλεγγύης της κοινωνίας».
Οι απειλές για τη δημόσια ασφάλεια και τάξη πρέπει να αποτραπούν, συνεχίζει η κυρία Φέζερ, αναφερόμενη στην ισλαμιστική τρομοκρατία και στα πρόσφατα περιστατικά «επιθέσεων με μαχαίρι και άλλων βίαιων εγκλημάτων από πρόσφυγες, τα οποία οδήγησαν σε δραματική υποβάθμιση του αισθήματος ασφάλειας και εσωτερικής ειρήνης της κοινωνίας». Η υπουργός Εσωτερικών εκφράζει ακόμη την ανησυχία της για την «αυξανόμενη δυσλειτουργικότητα» της Διαδικασίας του Δουβλίνου.