Κόσμος

Ο Αμερικανός «Οδυσσέας» πάτησε στη Σελήνη – Η προσελήνωση στέφθηκε με επιτυχία μετά από 52 χρόνια

Η ρομποτική σεληνάκατος «Οδυσσέας» κατάφερε να προσγειωθεί στη Σελήνη

Με επιτυχία στέφθηκε η προσελήνωση της ρομποτικής σεληνάκατου «Οδυσσέας» που δημιουργήθηκε από την αμερικανική εταιρεία Intuitive Machines.

Πρόκειται για ένα ρομπότ ιδιωτικής εταιρείας χωρίς πλήρωμα, που χρηματοδοτήθηκε από τη NASA για να ανοίξει το δρόμο στους Αμερικανούς αστροναύτες, που σχεδιάζουν να επιστρέψουν στον κοσμικό γείτονα της Γης μέσα σε αυτή τη δεκαετία.

Το ιδιωτικό σκάφος, κατασκευασμένο από την αεροδιαστημική εταιρεία του Χιούστον Intuitive Machines, εκτοξεύθηκε επιτυχώς με προορισμό τη Σελήνη από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στις 15/2. 

Πρόκειται για τη μόλις δεύτερη αποστολή προσελήνωσης από την πρώτη που πραγματοποίησε η ανθρωπότητα με το Apollo 11. 

Αν η ρομποτική σεληνάκατος «Οδυσσέας» συνετριβόταν κατά την προσπάθειά της να προσεδαφιστεί στο φεγγάρι λίγο μετά από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (22/2) προς Παρασκευή (23/2) ώρα Ελλάδας, θα ήταν η τρίτη φορά που αυτό συμβαίνει μέσα σε λιγότερο ένα χρόνο.

Ωστόσο το κατάφερε όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, προσγειώθηκε σε όρθια θέση και έστειλε ένα ασθενές σήμα. 

«Αυτό που μπορούμε να επιβεβαιώσουμε, χωρίς αμφιβολία, είναι ότι ο εξοπλισμός μας βρίσκεται στην επιφάνεια του φεγγαριού», ανέφερε ο διευθυντής της αποστολής Tim Crain ως ένταση στο κέντρο ελέγχου της εταιρείας στο Χιούστον.

Η πρώτη αποστολή προσελήνωσης της Ρωσίας μετά από 47 χρόνια, το Luna 25, συνετρίβη τον Αύγουστο του 2023. Το Hakuto-R, ένα σκάφος προσεδάφισης που αναπτύχθηκε από την ιαπωνική εταιρεία Ispace, είχε παρόμοια τύχη τον περασμένο Απρίλιο.

Το Luna 9 της Σοβιετικής Ένωσης έγινε το πρώτο διαστημόπλοιο που πραγματοποίησε ελεγχόμενη ή «μαλακή» προσελήνωση τον Φεβρουάριο του 1966. Οι ΗΠΑ ακολούθησαν τέσσερις μήνες αργότερα με το Surveyor 1. Από τότε μόνο τρεις άλλες χώρες – η Κίνα, η Ινδία και η Ιαπωνία – το έχουν καταφέρει, και οι τρεις μέσα στον 21ο αιώνα. Οι ΗΠΑ παραμένουν η μόνη χώρα που έχει στείλει ανθρώπους στην επιφάνεια της Σελήνης, τελευταία φορά το 1972 με την αποστολή Apollo 17.

Συνολικά, περισσότερες από τις μισές απόπειρες προσεδάφισης στη Σελήνη κατέληξαν σε αποτυχία – ένα παράξενο στατιστικό για ένα κατόρθωμα που η ανθρωπότητα πραγματοποίησε για πρώτη φορά πριν από 52 χρόνια.

Ο επικεφαλής τεχνολογίας της εταιρείας Tim Crain επιβεβαίωσε πως «ο εξοπλισμός μας βρίσκεται στην επιφάνεια της Σελήνης», με το προσωπικό να ξεσπά σε χειροκροτήματα.

Η NASA ελπίζει να δημιουργήσει τελικά μια μακροπρόθεσμη παρουσία και να συλλέξει πολικό πάγο τόσο για πόσιμο νερό όσο και για καύσιμο πυραύλων για ένα επόμενο ταξίδι στον Άρη υπό το πρόγραμμα Artemis.

Η τρέχουσα αποστολή είναι «μία από τις πρώτες επιδρομές στον νότιο πόλο για να εξετάσουμε πραγματικά τις περιβαλλοντικές συνθήκες σε ένα μέρος που πρόκειται να στείλουμε τους αστροναύτες μας στο μέλλον», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της NASA Joel Kearns.

Η πρώτη αποστολή της NASA με πλήρωμα έχει προγραμματιστεί για το 2026. Η Κίνα, σχεδιάζει επίσης να στείλει το πρώτο της πλήρωμα στη Σελήνη το 2030, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή διαστημικού ανταγωνισμού.

Η Intuitive Machines έγινε επίσης η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που πραγματοποίησε προσγείωση στη Σελήνη, κάτι που έχουν πετύχει μόνο πέντε χώρες.

Μια άλλη αμερικανική εταιρεία, η Astrobotic Technology, άλλαξε την αποφασή της τον προηγούμενο μήνα και δεν έφτασε ποτέ στο φεγγάρι και το σκάφος προσεδάφισης συνετρίβη πίσω στη Γη.

Και οι δύο εταιρείες αποτελούν μέρος ενός προγράμματος που υποστηρίζεται από τη NASA για την έναρξη της σεληνιακής οικονομίας.

 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Έρχεται η τελευταία κακοκαιρία του χειμώνα - Τι θα γίνει στην Αττική
Πάτρα: Θανατηφόρο τροχαίο με δύο νεαρούς νεκρούς
Chevron Right