Στα ερείπια της Πομπηίας ανακαλύφθηκε ένας φούρνος που χρησιμοποιούνταν ως φυλακή, για σκλάβους που εργάζονταν στην παραγωγή ψωμιού. Το εύρημα θεωρείται ως το «πιο σοκαριστικό παράδειγμα δουλείας στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη», μεταδίδει ο Guardian.
Πρόκειται για ένα στενό δωμάτιο χωρίς εξωτερική θέα, με μικρά παράθυρα με σιδερένιες μπάρες μόνο για να περνάει το φως. Το δωμάτιο, αποκομμένο από έξω κόσμο, αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, που γίνονται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου έργου για τη στερέωση πλαγιών γύρω από τις ανεξερεύνητες περιοχές της πόλης.
Στο δάπεδο του αρτοποιείου βρέθηκαν εσοχές που χρησιμοποιούνταν για τον συντονισμό των κινήσεων των σκλάβων και των ζώων για το άλεσμα των σιτηρών που χρειάζονταν για την παραγωγή ψωμιού.
Η νέα αρχαιολογική ανακάλυψη παρέχει πληροφορίες για την καθημερινή ζωή των δούλων της πόλης, οι οποίοι, αν και αναφέρονται σπάνια στις γραπτές ιστορικές πηγές, αποτελούσαν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Η σκληρή εργασία των δούλων ήταν αυτή που στήριζε σε μεγάλο βαθμό την οικονομία της πόλης.
Το σπίτι πιστεύεται ότι βρισκόταν υπό ανακαίνιση όταν καταστράφηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.. Ωστόσο, τα λείψανα τριών ατόμων βρέθηκαν σε ένα από τα δωμάτια του αρτοποιείου, γεγονός που υποδηλώνει ότι το σπίτι είχε ακόμη κατοίκους.
«Είναι ένας χώρος στον οποίο πρέπει να φανταστούμε την παρουσία ανθρώπων-δούλων είναι η πιο σοκαριστική πλευρά της δουλείας στον αρχαίο κόσμο» και της «ωμής βίας» αυτής, δήλωσε ο Γκάμπριελ Ζούχτριγκελ, διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας. Το αρτοποιείο ήταν μέρος του χώρου εργασίας ενός μεγάλου σπιτιού του οποίου ο οικιστικός χώρος ήταν διακοσμημένος με καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι αρχαιολόγοι βρίσκουν στην Πομπηία «ίχνη» δουλοκτητικών σχέσεων. Το 2021, σε μια βίλα στην Τζουλιάνα Τσιβίτα, προάστιο της αρχαίας Πομπηίας, βρέθηκε ένα δωμάτιο στο οποίο ζούσαν σκλάβοι και το οποίο περιείχε τρία ξύλινα κρεβάτια, ένα δοχείο και ένα ξύλινο σεντούκι.
Μια έκθεση αφιερωμένη στους σκλάβους της Πομπηίας αναμένεται να εγκαινιαστεί στο αρχαιολογικό πάρκο στις 15 Δεκεμβρίου.