Κόσμος

Η δήμαρχος του Παρισιού βούτηξε επιτέλους στον Σηκουάνα – «Ήταν μια ονειρεμένη ημέρα», δήλωσε (βίντεο)

«Η υπόσχεση τηρήθηκε», είπε η δήμαρχος του Παρισιού για τη βουτιά της στον ποταμό Σηκουάνα.

Η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, την Τετάρτη (17/7) κολύμπησε στον ποταμό Σηκουάνα μόλις 9 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στην πρωτεύουσα της Γαλλίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Le Monde, η δήμαρχος του Παρισιού συνοδευόταν από τον Τόνι Εστανγκέ, τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 (COJOP), τον Μαρκ Γκιγιόμ, νομάρχη της Ιλ ντε Φρανς, και τον Πιερ Ραμπαντάν, αντιδήμαρχο του Παρισιού αρμόδιο για τον αθλητισμό.

«Είναι μια ονειρεμένη ημέρα», δήλωσε η Αν Ινταλγκό αφού κολύμπησε για λίγα λεπτά και πρόσθεσε: «Η υπόσχεση τηρήθηκε. […] Όταν καθαρίσουμε τον Σηκουάνα, φυσικά θα μας επιτρέψει να προετοιμαστούμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, φυσικά θα μπορούμε να κολυμπήσουμε ύστερα από αυτούς, αλλά προστατεύουμε επίσης τους ωκεανούς για τις μελλοντικές γενιές». Ο Μαρκ Γκιγιόμ εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του και τόνισε το εξής: «Τα καταφέραμε και είμαστε έτοιμοι με τον Τόνι Εστανγκέ, προκειμένου να οργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

1,4 δισ. ευρώ για τον καθαρισμό του ποταμού Σηκουάνα

Πάντως, το στοίχημα της κολύμβησης είναι ένα από τα ανέκδοτα των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, οι οποίοι θα αρχίσουν στις 26 Ιουλίου με μια υπαίθρια τελετή στις όχθες του Σηκουάνα. Η Αν Ινταλγκό είχε υποσχεθεί τον Ιανουάριο να κάνει μια βουτιά στον Σηκουάνα κατά τα τέλη Ιουνίου.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κομματικοποίησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, ανακοινώνοντας πρόωρες εκλογές και, εν μέσω διαρκών ανησυχιών για την ποιότητα του νερού, η Αν Ινταλγκό επαναπρογραμμάτισε τη βουτιά για αυτή την εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι στον ποταμό Σηκουάνα είναι προγραμματισμένα να διεξαχθούν το αγώνισμα της μαραθώνιας κολύμβησης, στην οποία από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχει ο Άλκης Κυνηγάκης, καθώς και το άθλημα του τριάθλου.

Πριν από λίγες εβδομάδες, όπως αναφέρει το Politico, παρά τα 1,4 δισ. ευρώ που δαπανήθηκαν για την επιχείρηση καθαρισμού, οι δοκιμές δειγμάτων παρέμεναν αμφισβητήσιμες: Τα βακτήρια που υποδεικνύουν την παρουσία κοπράνων, βρέθηκαν να είναι έως και 10 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια. Ωστόσο, σύμφωνα με πιο πρόσφατα αποτελέσματα, οι έντονες βροχοπτώσεις κατά το τελευταίο διάστημα έχουν καταστήσει τον ποταμό Σηκουάνα έτοιμο για κολύμβηση. Έτσι, η δήμαρχος του Παρισιού έλαβε το «πράσινο φως» για τη βουτιά.

Οι κάτοικοι του Παρισιού δεν συμμερίζονται όλοι τον ενθουσιασμό της Αν Ινταλγκό, καθώς πολλοί έχουν υποσχεθεί να χρησιμοποιήσουν το ποτάμι με τρόπο παρόμοιο με εκείνον των προγόνων τους, δηλαδή πηγαίνοντας στα σκουπίδια την ημέρα της βουτιά της δημάρχου για να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους. Εντούτοις, δεν υπήρξαν αναφορές για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης μαζικής διαμαρτυρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Μεγάλη φωτιά στη Ζάκυνθο - Επιχειρούν έξι εναέρια μέσα
Η Γερμανία μειώνει στο μισό τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία
Chevron Right