Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μεχμέτ Σιμσέκ, ανέλαβε τα καθήκοντα του από τον πρώην υπουργό, Νουρεντίν Νεμπάτι, τονίζοντας στην ομιλία του ότι «μεσοπρόθεσμα, είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας να μειωθεί και πάλι ο πληθωρισμός σε μονοψήφιο ποσοστό, να αυξηθεί η προβλεψιμότητα και να επιταχυνθεί ο διαρθρωτικός μετασχηματισμός που θα μειώσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών».
Καθώς σήμερα γίνεται η παράδοση παραλαβή στα Υπουργεία, ο Σιμσέκ ανέλαβε από τον Νεμπάτι, με τον τελευταίο να κάνει έναν απολογισμό των πεπραγμένων στο Υπουργείο το οποίο ανέλαβε το Δεκέμβρη του 2021, σε μια κρίσιμη περίοδο για την Τουρκία και τον κόσμο, όπως είπε.
Από την πλευρά του, ο Σιμσέκ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Τούρκο Πρόεδρο που τον εμπιστεύθηκε. Όπως σημείωσε ο νέος ΥΠΟΙΚ, ο κύριος στόχος της κυβέρνησής είναι η αύξηση της κοινωνικής ευημερίας.
Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ ξεκίνησε την ομιλία του με τα εξής λόγια: «Η διαφάνεια, η συνέπεια, η προβλεψιμότητα και η συμμόρφωση με τους διεθνείς κανόνες θα είναι οι κύριες αρχές μας για την επίτευξη αυτού του στόχου το επερχόμενο διάστημα. Η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιστρέψει σε ένα ορθολογικό έδαφος. Μια προβλέψιμη τουρκική οικονομία βασισμένη σε κανόνες θα είναι το κλειδί για την επίτευξη της πολυπόθητης ευημερίας».
Συνεχίζοντας, ο Σιμσέκ δήλωσε ότι «σε μια συγκυρία αυξανόμενων παγκόσμιων προκλήσεων και γεωπολιτικών εντάσεων, θα δώσουμε προτεραιότητα στη μακροοικονομική χρηματοπιστωτική σταθερότητα με την ενίσχυση της θεσμικής μας ποιότητας και ικανότητας. Θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμά μας χωρίς να χάνουμε χρόνο».
«Κύριος στόχος μας θα είναι να διασφαλίσουμε τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη σταθερότητα των τιμών για βιώσιμη υψηλή ανάπτυξη. Μεσοπρόθεσμα, είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό σε μονοψήφια επίπεδα, να αυξήσουμε την προβλεψιμότητα και να επιταχύνουμε τον διαρθρωτικό μετασχηματισμό για να μειώσουμε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών» πρόσθεσε ο Σισμέκ.
Ένα στέλεχος της Merrill Lynch στο «τιμόνι» της τουρκικής οικονομίας
Η χώρα έχει δει τις τιμές καταναλωτή της να εκτοξεύονται τα τελευταία δύο χρόνια, με τον πληθωρισμό να φτάνει στο επίσημο υψηλό 24 ετών του 85,5% τον Οκτώβριο. Ανεξάρτητοι αναλυτές ισχυρίζονται ότι τα πραγματικά στοιχεία ήταν πολύ υψηλότερα και το κόστος των βασικών αγαθών έγινε επίμαχο πολιτικό ζήτημα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του περασμένου Σαββατοκύριακου. Ο διορισμός του πρώην οικονομολόγου της τράπεζας Merrill Lynch, ο οποίος βοήθησε στην επίβλεψη της ανάκαμψης της Τουρκίας από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, έχει θεωρηθεί ως ένα μήνυμα ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να επιστρέψει σε μια πιο συμβατική οικονομική πολιτική.
Εξηγώντας περαιτέρω τα βήματα που θα κάνει, είπε ότι «η κύρια πολιτική μας θα είναι η υποστήριξη της Κεντρικής Τράπεζας στην καταπολέμηση του πληθωρισμού μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Στο πλαίσιο αυτών των προτεραιοτήτων, θα διεξάγουμε το έργο μας σε συντονισμό με τα αρμόδια υπουργεία και θεσμικά όργανα σε έναν ισχυρό συντονισμό. Σε αυτή την εντατική περίοδο, ο μεγαλύτερος βοηθός μου θα είναι το πολύτιμο προσωπικό του υπουργείου μας. Το Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομικών ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή με το ισχυρό ανθρώπινο δυναμικό και το αξιόλογο προσωπικό του. Είναι σημαντικό κάθε βήμα που κάνουμε και κάθε απόφαση που λαμβάνουμε να συνεχίζει να ενισχύει την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα στη χώρα μας».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του στην τελετή παράδοσης-παραλαβής, ο Σιμσέκ τόνισε ότι «θα εργαστούμε μέρα και νύχτα υπό την ηγεσία του Προέδρου μας για να υψώσουμε αυτή τη σημαία που έχουμε αναλάβει ακόμη ψηλότερα. Με την πανδημία, τις παγκόσμιες οικονομικές δυσκολίες και τον σεισμό, όχι μόνο η χώρα μας αλλά ολόκληρος ο κόσμος περνάει μια δύσκολη δοκιμασία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό μας για το έργο και τις προσπάθειές του σε αυτή την εντατική διαδικασία. Γνωρίζω ότι μου έχει ανατεθεί ένα βαρύ έργο γεμάτο δυσκολίες και υψηλές προσδοκίες. Ελπίζω ότι θα βγούμε από αυτή τη διαδικασία με ψηλά το κεφάλι».