Κόσμος

Η Γερμανία μειώνει στο μισό τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία

Τα στρατιωτικά αποθέματα της Γερμανίας εξαντλούνται και οι τρύπες στον προϋπολογισμό μεγαλώνουν. 

Στο μισό θα μειώσει η Γερμανία τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία το επόμενο έτος. Μάλιστα, η απόφαση είναι οριστική, ανεξάρτητα από το ενδεχόμενο νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, που εκτιμάται πως επίσης σχεδιάζει να περιορίσει την υποστήριξη προς το Κίεβο.

Συγκεκριμένα, βάσει του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2025, η γερμανική βοήθεια προς την Ουκρανία θα περιοριστεί στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ από περίπου 8 δισεκατομμύρια το 2024.

Εκτός από το υπέρογκο κόστος, το Βερολίνο αντιμετωπίζει και ένα ακόμη ζήτημα, το οποίο ενισχύει την ανάγκη για περιορισμό της στρατιωτικής βοήθειας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reuters, τα αποθέματα των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας έχουν περιοριστεί σημαντικά από τις προμήθειες όπλων στο Κίεβο και αυτό θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας.

Μέχρι στιγμής, το Βερολίνο έχει δωρίσει τρεις μονάδες αεράμυνας Patriot στο Κίεβο, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα, μειώνοντας τον αριθμό των συστημάτων Patriot στη Γερμανία σε εννέα.

Τρύπα στον προϋπολογισμό

Ο κυβερνητικός συνασπισμός (Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελεύθερων), που κρέμεται από μια κλωστή μετά την ήττα στις ευρωεκλογές, βρίσκεται αντιμέτωπος με σημαντικές τρύπες στα δημόσια οικονομικά. Ήδη, στο πλαίσιο συμμόρφωσης του κανονισμού για δαπάνη 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ, καλείται να καταβάλλει περίπου 75 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, λίγο καιρό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είχε ανακοινώσει ένα πρόγραμμα «μαμούθ» για την ενίσχυση του γερμανικού στρατού με ένα ειδικό ταμείο ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο και αυτό το ποσό τελικά αποδεικνύεται χαμηλότερο των αναγκών. Ο αμυντικός προϋπολογισμός πρόκειται να ενισχυθεί  μόλις κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2024, πολύ κάτω από τα 6,7 δισ. ευρώ που ζητούσε ο υπουργός Άμυνας.

germany_parliament_fae4b.jpg

Όπως σημειώνεται από το Reuters, καθώς το διαρκώς αυξανόμενο ετήσιο λειτουργικό κόστος ξεπερνά αυτή την αύξηση, το υπουργείο Άμυνας αναγκάζεται – όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό – να μειώσει τις παραγγελίες πυρομαχικών για το 2025 κατά περισσότερο από το ήμισυ, να μειώσει τις προμήθειες κατά 260 εκατομμύρια ευρώ και την έρευνα και ανάπτυξη κατά πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ.

Ο προϋπολογισμός για το 2025 συνοδεύεται επίσης από τον μεσοπρόθεσμο οικονομικό σχεδιασμό έως το 2028, έτος κατά το οποίο το ειδικό ταμείο των ενόπλων δυνάμεων για την επίτευξη των ελάχιστων στόχων δαπανών του ΝΑΤΟ πρόκειται να εξαντληθεί και θα χρειαστούν 80 δισ. για την άμυνα, όπως σημειώνεται στο οικονομικό σχέδιο.

Το 2028, φαίνεται να υπάρχει ένα κενό 39 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 28 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν στη συμμόρφωση με τον στόχο του ΝΑΤΟ, ανέφεραν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών. Οι αποφάσεις για το πώς θα καλυφθεί η τρύπα είναι απίθανο να ληφθούν πριν από τις εκλογές του 2025.

«Τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ που αναφέρονται για το 2028 απλά δεν υπάρχουν», δήλωσε ο Ingo Gaedechens, μέλος της επιτροπής προϋπολογισμού του κοινοβουλίου από το συντηρητικό κόμμα της αντιπολίτευσης CDU. «Ο συνασπισμός δεν προσπαθεί καν να το καλύψει αυτό, αλλά το παραδέχεται ανοιχτά», ανέφερε, ενώ μιλώντας στο Politico συμπλήρωσε: «Οι πολλές υποσχέσεις του καγκελαρίου και του υπουργού Άμυνας του να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία αποδεικνύονται κούφια λόγια». 

germany_ukraine_1550a.jpg

Η Γερμανία αφήνει την Ουκρανία με… τα δάνεια

Όπως αναφέρει το Reuters, η Γερμανία ευελπιστεί πως η Ουκρανία θα μπορέσει να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των στρατιωτικών της αναγκών με δάνεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την κατάσχεση των κερδών των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο σχέδιο το οποίο αποφασίστηκε από τη G7. Η εν λόγω απόφαση έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από τη Μόσχα, αλλά και σοβαρές επιφυλάξεις από ορισμένους ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι υπογραμμίζουν πως πρόκειται για μια ριψοκίνδυνη κίνηση που θα μπορούσε να υπονομεύσει το ευρώ και την αξιοπιστία ολόκληρης της ΕΕ ως ασφαλούς καταφυγίου για τους επενδυτές.

Είναι ενδεικτικό πως υπήρξαν αντιδράσεις και από τη Σαουδική Αραβία. Το Ριάντ προειδοποίησε τους ευρωπαίους πως εάν προχωρήσουν σε αυτήν την κίνηση, τότε θα μπορούσε με τη σειρά του να προχωρήσει στο «ξεπούλημα» των ευρωπαϊκών ομολόγων, τα οποία κατέχει. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν πως και άλλες χώρες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν την κίνηση της Σαουδικής Αραβίας, υπό το φόβο πως ενδεχομένως αυτή η στρατηγική να χρησιμοποιηθεί ως προηγούμενο εναντίον άλλων χωρών στο μέλλον.

«Η χρηματοδότηση της Ουκρανίας είναι εξασφαλισμένη για το άμεσο μέλλον χάρη στα ευρωπαϊκά μέσα και τα δάνεια της G7», υποστήριξε την Τετάρτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ σε συνέντευξη Τύπου. Η Ουάσιγκτον πιέζει για ένα «εμπροσθοβαρές» πρόγραμμα δανείων προς την Ουκρανία  με την παροχή ενός υψηλού ποσού άμεσα. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να περιοριστεί ο κίνδυνος έλλειψης κεφαλαίων σε περίπτωση επιστροφής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

«Κακό σημάδι» για το Κίεβο η επιλογή του Τζέι Ντι Βανς

jd_vance_02695.jpg

Εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες για το μέλλον της χρηματοδότησης προς την Ουκρανία ενισχύθηκαν τα τελευταία 24ωρα, αφότου ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ επέλεξε για αντιπρόεδρό του τον Τζέι Ντι Βανς. Πρόκειται για έναν πολιτικό ο οποίος έχει επίσημα εκφράσει την αντίθεσή τους στη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία και έχει διαμηνύσει πως η Ευρώπη θα πρέπει να βασίζεται λιγότερο στις ΗΠΑ για την υπεράσπισή της.

«Θαυμάζω τους γενναίους Ουκρανούς… αλλά ας μην μπερδεύουμε το θάρρος των ουκρανικών στρατευμάτων στο έδαφος με το γεγονός ότι έχουν την πιο διεφθαρμένη ηγεσία και κυβέρνηση στην Ευρώπη και ίσως την πιο διεφθαρμένη ηγεσία οπουδήποτε στον κόσμο», είχε δηλώσει ο Βανς σε ομιλία του στο Heritage Foundation.

Έχει επισημάνει επίσης πως η συνεχιζόμενη αποστολή όπλων προς το Κίεβο «υπονομεύει την ασφάλεια των ΗΠΑ, εξαντλώντας κρίσιμους πόρους» σε ένα «στρατηγικό τέλμα», όπως έχει χαρακτηρίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Ο αμερικανικός λαός δεν θα ανεχθεί άλλον έναν ατέρμονο πόλεμο, ούτε κι εγώ», είχε δηλώσει στο Κογκρέσο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Η δήμαρχος του Παρισιού βούτηξε επιτέλους στον Σηκουάνα - «Ήταν μια ονειρεμένη ημέρα», δήλωσε (βίντεο)
ΣΥΡΙΖΑ: Προχωρά στην κατάθεση τριών προτάσεων νόμου - Συνεδρίαση ΚΟ την Πέμπτη 25 Ιουλίου
Chevron Right