Με την ολοκλήρωση των τελετών για την ανάληψη εκ νέου της Τουρκικής Προεδρίας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την ανακοίνωση του Υπουργικού Συμβουλίου, τα βλέμματα πλέον στρέφονται σήμερα στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης. Η επιλογή του Μεχμέτ Σιμσέκ στην θέση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, προκάλεσε μια δόση αισιοδοξίας στις αγορές, που είδαν τις πρώτες του δηλώσεις για επιστροφή στον ορθολογισμό της οικονομικής πολιτικής, ως ένα θετικό μήνυμα.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την τουρκική λίρα μετά την ανανέωση του υπουργικού συμβουλίου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αύξησε την πρόβλεψή της για την ισοτιμία δολαρίου τουρκικής λίρας από 22 λίρες το δολάριο σε 28 μετά από 12 μήνες.
Σύμφωνα με το Reuters, σε σημείωμα της Goldman Sachs που δημοσιεύθηκε μετά την ανακοίνωση της νέας ηγετικής ομάδας του Ερντογάν, «πιστεύουμε ότι η επιλογή του Μεχμέτ Σιμσέκ ως νέου υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών αυξάνει την πιθανότητα ότι η νομισματική πολιτική θα μετατοπιστεί προς μια πιο ορθόδοξη κατεύθυνση».
Η τράπεζα προέβλεψε ότι η ισοτιμία δολαρίου λίρας θα μπορούσε να φτάσει στα επίπεδα των 23, 25 και 28 μετά από 3, 6 και 12 μήνες αντίστοιχα. Οι προηγούμενες προβλέψεις ήταν 19, 21 και 22. Ωστόσο, η νίκη του Ερντογάν στις εκλογές και το σπάσιμο του ρεκόρ της ισοτιμίας πάνω από το επίπεδο των 20 λιρών άλλαξε τις προβλέψεις.
«Στροφή» η επιλογή Σιμσέκ
Οι αναλυτές δήλωσαν ότι ανάλογα με τις εξελίξεις, το επίπεδο των 28 θα μπορούσε να επιτευχθεί σε λιγότερο από ένα χρόνο. Ομοίως, αναφέρθηκε ότι μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να σημαίνει μικρότερη εξασθένηση της λίρας από την αναμενόμενη.
Λόγω της πολιτικής χαμηλών επιτοκίων που εφαρμόζεται στην Τουρκία από το 2021, ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 85% πέρυσι, φθάνοντας σε υψηλό 24 ετών. Ενώ η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί κατά περισσότερο από 90% την τελευταία δεκαετία, η ισοτιμία δολαρίου λίρας έφτασε σε ιστορικό υψηλό άνω των 20 λιρών μετά τις εκλογές της 28ης Μαΐου.
Οι αναλυτές θεωρούν ότι ο διορισμός του Σιμσέκ αποτελεί σημαντική στροφή από τη μακροχρόνια πολιτική χαμηλών επιτοκίων του Ερντογάν, παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό.
Ο οικονομικός αναλυτής και εμπειρογνώμονας Ισλάμ Μεμίς εκτίμησε την επίδραση που θα έχει η επιλογή του Μεχμέτ Σιμσέκ στο Υπουργείο Οικονομικών τη νέα εβδομάδα που ξεκινά τη Δευτέρα και θα δείξει από τις αντιδράσεις της αγοράς πως εκλαμβάνουν την αλλαγή στο οικονομικό πεδίο.
Ο εμπειρογνώμονας χρηματιστηριακών αγορών Ισλάμ Μεμίς, σε βίντεο που ανάρτησε στο κανάλι του στο Youtube, δήλωσε ότι οι αγορές εισήλθαν σε θετικές προσδοκίες μετά την ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου, ενώ εξέφρασε τις προβλέψεις του για το δολάριο, το χρηματιστήριο και τον χρυσό για την πρώτη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας μετά την ανάληψη του Υπουργείου Οικονομικών από τον Μεχμέτ Σιμσέκ.
«Αναπόφευκτα θα υπάρξει αισιοδοξία στις αγορές τη Δευτέρα. Θα δούμε πτώση στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, πτώση στις τιμές του χρυσού και του αργύρου και άνοδο στο χρηματιστήριο» είπε ο Μεμίς.
Βραχυπρόθεσμη Αισιοδοξία
Συνεχίζοντας συνέστησε «οπωσδήποτε το χρηματιστήριο, ειδικά στους φίλους μας που έχουν τουρκικές λίρες στα χέρια τους. Ειδικά από την πλευρά του χρηματιστηρίου, είδαμε μια υποχώρηση μέχρι και 4.400. Μοιράστηκα τις απόψεις μου ότι θα περιμένουμε μέχρι τις 6000 με όσους μπήκαν από εδώ. Είδαμε αυξήσεις μέχρι τις 5000 στο χρηματιστήριο. Μάλιστα, είναι προφανές ότι το όνομα Μεχμέτ Σιμσέκ έχει επίσης επίδραση σε αυτές τις αυξήσεις».
Όπως επεσήμανε τα ονόματα που ανακοινώθηκαν εκπλήρωσαν τις προσδοκίες των αγορών, ενώ χαιρέτησε την επιλογή για τη θέση του Υπουργού Εμπορίου, του Ομέρ Μπουλάτ.
Ο Μεμίς τόνισε ότι «πρέπει να επικεντρωθούμε στις δηλώσεις του Μεχμέτ Σιμσέκ για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο μέλλον. Θα αυξηθούν τα επιτόκια, θα επιστρέψουν οι ορθόδοξες πολιτικές; Θα ανοίξουν οι πιστωτικές στρόφιγγες; Θα μπορέσει ο επιχειρηματικός κόσμος να έχει πρόσβαση σε χρήματα; Ο Σιμσέκ θα παράσχει πληροφορίες σχετικά με αυτά τα ζητήματα.
Η βραχυπρόθεσμη αισιοδοξία δεν πρέπει ποτέ να κάνει τους ανθρώπους να εφησυχάζουν. Λάβετε υπόψη σας αυτή την προειδοποίηση. Είναι απαραίτητο να μην ξαναδανειστείτε σε ξένο νόμισμα και χρυσό, όχι με τον τρόπο «ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών άλλαξε, αχ, ανακουφιστήκαμε».
Συνεχίζοντας τόνισε ότι «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα γιατί έχουμε πολλά προβλήματα. Δεν πρέπει να έχουμε την ιδέα ότι θα έρθει το μαγικό ραβδί και όλα θα πάνε καλά, για να καταλήξει λέγοντας ότι «την επόμενη εβδομάδα θα δούμε αυξήσεις στο χρηματιστήριο και μειώσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, αλλά μην εφησυχάζετε. Οι ευκαιρίες είναι σαν τους κεραυνούς και όταν χτυπάνε, έρχονται και φεύγουν, το σημαντικό είναι οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πολιτικές».