Ο κορονοϊός καλπάζει και έχει εξαπλωθεί με ταχύτατους ρυθμούς ανά τον κόσμο με την Κίνα, ως την «χώρα μηδέν» να προκαλεί παγκόσμιο φόβο και απειλή από την έκταση που πήρε η εξάπλωση του ιού.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε χθες (11/03) τον κορονοϊό ως πανδημία και τα κρούσματα διεθνώς πολλαπλασιάζονται. Παρά ταύτα, η ραγδαία εξάπλωση του ιού οφείλεται περισσότερο στα μέτρα που δεν ελήφθησαν έγκαιρα, παρά στο ρυθμό μετάδοσης του. Έτσι, υπάρχουν στον κόσμο περισσότεροι από 119.000 άνθρωποι που νοσούν, ενώ 4.200 έχουν χάσει τη ζωή τους.
Πλέον, ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις και υγειονομικές αρχές έχουν θεσπίσει μέτρα για να σταματήσουν τη διάδοση του, αλλά τα κρούσματα αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς, ενώ σε εξέλιξη είναι ένας αγώνας δρόμου για να βρεθεί η θεραπεία ή κάποιο εμβόλιο. Για να αντιληφθούμε όμως το μέγεθος της πανδημίας πρέπει να ανατρέξουμε στους λόγους, που δεν περιορίστηκε αρχικά. Πού χάθηκε λοιπόν το… παιχνίδι;
5 λόγοι που ξέφυγε ο ιός
1.Το Δεκέμβριο του 2019 στην Κίνα, οι επιστήμονες της χώρας έρχονται για πρώτη φορά αντιμέτωποι με τον κορονοϊό. Το πρώτο κρούσμα φαίνεται να είναι ένας ηλικιωμένος που μένει κοντά στην ψαραγορά της Γουχάν και καταγράφεται την 1η Δεκεμβρίου του 2019. Παρόλα αυτά, δεν συνειδητοποιούν την έκταση που μπορεί να πάρει ο ιός, η κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε φήμη και τιμωρεί τον γιατρό που μιλά αρχικά.
2.Ταυτόχρονα, υπάρχει εφησυχασμός, τόσο σε επίπεδο Κίνας, όσο και σε παγκόσμιο. Η κυβέρνηση της Γουχάν δεν αντιλαμβάνεται την σοβαρότητα της κατάστασης και μέχρι η πόλη να μπει σε καραντίνα, υπάρχουν αναφορές για κρούσματα αλλού.
3.Επιπλέον, στις 18 Ιανουαρίου συντελείται μια μεγάλη γιορτή στην περιοχή με κόσμο να επισκέπτεται συγγενείς και να μοιράζεται φαγητό από σπίτι σε σπίτι. Έτσι, ο covid-19 διαδίδεται ραγδαία με αποτέλεσμα ολόκληρη η Γουχάν να μπει σε καραντίνα, τρεις μέρες αργότερα.
4.Παρόλα αυτά, αρκετά μεγάλα κράτη δεν παίρνουν την κατάσταση στα σοβαρά. Δεν αδιαφορούν, απλά δεν έχουν καταλάβει την διάσταση του προβλήματος. Χαρακτηριστικά παράδειγμα στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αστειεύεται με τον κορονοϊό και βρίσκει την ευκαιρία να αναπτύξει την εσωτερική του ατζέντα. Οι υγειονομικές υπηρεσίες της Αμερικής κρούουν αμέσως τον κώδωνα του κινδύνου αλλά ο πλανητάρχης και οι σύμβουλοι του αδιαφορούν.
5.Παρόμοιο σκηνικό εξελίσσεται και στην Ευρώπη. Τα κράτη αργούν να λάβουν μέτρα και μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις που συγκεντρώνουν κόσμο από διάφορες χώρες δεν αναβάλλονται έγκαιρα. Μάλιστα, στην Ιταλία η κυβέρνηση αδυνατεί να λάβει μέτρα υπό το οικονομικό βάρος να κλείσει αεροδρόμια και επιχειρήσεις.