Κόσμος

Storm Shadow ή Scalp: Ποιοι είναι οι πύραυλοι του ΝΑΤΟ που θέλει να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία κατά της Ρωσίας

Στο σημερινό ραντεβού στον Λευκό Οίκο Μπάιντεν και Στάρμερ αποφασίζουν αν θα δώσουν το «πράσινο φως» στο Κίεβο

ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο συζητούν το ενδεχόμενο να δώσουν στην Ουκρανία το «πράσινο φως» σχετικά με τη χρήση δυτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για χτυπήματα εντός Ρωσίας. Ο Κιρ Στάρμερ επισκέπτεται την Ουάσιγκτον με το θέμα να βρίσκεται στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Τζο Μπάιντεν, αλλά και τον Βλαντιμίρ Πούτιν να προειδοποιεί πως μια τέτοια συμφωνία θα ισοδυναμούσε με άμεση είσοδο του ΝΑΤΟ στον πόλεμο.

Το BBC κάνει λόγο για ισχυρές ενδείξεις πως ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζονται να άρουν τους περιορισμούς εντός των επόμενων ημερών, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του Κιέβου. Μέχρι σήμερα η Ουάσιγκτον απέρριπτε τα χτυπήματα εντός Ρωσίας υπό το φόβο μιας κλιμάκωσης από τη Μόσχα που θα ανάγκαζε τις ΗΠΑ σε άμεση εμπλοκή στη σύγκρουση με ανεξέλεγκτες διαστάσεις. 

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως οι ΗΠΑ ενδεχομένως να συμφωνήσουν στο να δοθεί άδεια στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους γαλλοβρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow» (οι Γάλλοι τους αποκαλούν «Scalp»), ώστε να μην δώσει στη Μόσχα τη δυνατότητα να τις κατηγορήσει πως οι επιθέσεις γίνονται με δικά τους όπλα.

Τα χαρακτηριστικά των πυραύλων Storm Shadow

Το Κίεβο έχει ήδη προμηθευτεί τους εν λόγω πυραύλους, ωστόσο μέχρι σήμερα περιορίζεται στο να τους χρησιμοποιεί σε ρωσικούς στόχους εντός ουκρανικών συνόρων. Οι πύραυλοι Storm Shadow που παράγονται από Βρετανία και Γαλλία είναι πύραυλοι κρουζ (αέρος – εδάφους) με μέγιστο βεληνεκές περίπου 250 χλμ.

Εκτοξεύονται από αεροσκάφος, πετούν με ταχύτητα περίπου κοντά σε αυτήν του ήχου και έχουν μεγάλη ακρίβεια. Φέρουν εκρηκτική διεισδυτική κεφαλή τύπου BROACH, που του επιτρέπει να διαπερνά οχυρωμένους στόχους πριν την έκρηξη, όπως αποθήκες όπλων ή καταφύγια.

Κάθε πύραυλος κοστίζει περίπου 1 εκατ. δολάρια επομένως η χρήση τους πρέπει να είναι λελογισμένη και συνήθως χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τα πολύ φθηνότερα drones καμικάζι, που στέλνονται για να δημιουργήσουν σύγχυση, εξαντλώντας την αεράμυνα του εχθρού.

Στον πόλεμο της Ουκρανίας φαίνεται να έχουν χρησιμοποιηθεί σε χτυπήματα, όπως στο ναυτικό αρχηγείο των Ρώσων στη Μαύρη Θάλασσα στη Σεβαστούπολη. Το βεληνεκές τους καθιστά ολόκληρη την Κριμαία επισφαλή.

Screenshot_2024-09-13_190431_2e51e.png

Γιατί τους θέλει η Ουκρανία;

Ο Τζάστιν Κραμπ, στρατιωτικός αναλυτής, πρώην αξιωματικός του βρετανικού στρατού και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Sibylline, υπογραμμίζει στο BBC ότι οι πύραυλοι Storm Shadow μπορούν να είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό όπλο για την Ουκρανία. «Το Κίεβο έχει πιέσει για τη χρήση τους εντός της Ρωσίας, καθώς του δίνουν τη δυνατότητα να στοχεύσει αεροδρόμια που χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση επιθέσεων στην ουκρανική πρώτη γραμμή».

Οι πόλεις και οι γραμμές του μετώπου της Ουκρανίας βρίσκονται υπό καθημερινό βομβαρδισμό από τη Ρωσία. Πολλοί από τους πυραύλους και τις βόμβες που προκαλούν καταστροφή σε στρατιωτικές θέσεις και άλλους στόχους εκτοξεύονται από θέσεις εντός Ρωσίας.

Το Κίεβο διαμαρτύρεται ότι το να μην του επιτρέπεται να χτυπήσει τις βάσεις από τις οποίες γίνονται αυτές οι επιθέσεις, είναι παρόμοιο με το να αναγκάζεις έναν πολεμιστή να μάχεται με το ένα χέρι δεμένο πίσω από την πλάτη του. Όπως υποστηρίζει για να απωθήσει τους Ρώσους, χρειάζεται πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένου του Storm Shadow και συγκρίσιμα συστήματα, όπως τα αμερικανικά ATACM, τα οποία έχουν ακόμη μεγαλύτερη εμβέλεια (300 χιλιομέτρων).

Μπορούν τελικά οι Storm Shadow να κάνουν την ανατροπή;

Σημειώνεται πάντως πως πολλοί στρατιωτικοί αναλυτές έχουν εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με το βαθμό που θα μπορούσαν να βοηθήσουν πλέον οι πύραυλοι Storm Shadow. Ο λόγος είναι πως το Κρεμλίνο γνωρίζοντας ότι εδώ και καιρό διεξάγονται συνομιλίες στη Δύση για χρήση των εν λόγω πυραύλων από την Ουκρανία φέρεται να έχει λάβει τα μέτρα του, μετακινώντας σημαντικές δυνάμεις και στρατιωτικές εγκαταστάσεις βαθύτερα στη Ρωσία, εκτός βεληνεκούς των Storm Shadow.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που υποστηρίζουν ότι ακόμη και με αυτά τα δεδομένα, θα είναι δύσκολο για τη Ρωσία να σχεδιάσει μια αεράμυνα για να αντιμετωπίσει τους Storm Shadow κατά μήκος των συνόρων της και σε βάθος 250 χιλιομέτρων. «Αυτό θα καταστήσει τη στρατιωτική επιμελητεία, τη διοίκηση και τον έλεγχο και την αεροπορική υποστήριξη πιο δύσκολη».

Ο Μάθιου Σαβίλ, διευθυντής του στρατιωτικού think tank Rusi, εκτιμά ότι η άρση των περιορισμών θα προσφέρει δύο βασικά οφέλη στην Ουκρανία. Πρώτον, μπορεί να «ξεκλειδώσει» ένα άλλο κρίσιμο πυραυλικό σύστημα, το ATACM. Δεύτερον, θα έθετε ένα δίλημμα για τη Ρωσία ως προς το πού να τοποθετήσει τις κρίσιμες αντιαεροπορικές άμυνες και αυτό θα μπορούσε να διευκολύνει τα drones της Ουκρανίας να περάσουν μέσα στη Ρωσία. Τελικά όμως, εκτιμά ο Μάθιου Σαβίλ, οι πύραυλοι Storm Shadow είναι απίθανο να αλλάξουν ριζικά την κατάσταση.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Aνακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για το τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Με ιστορικό οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ ο 46χρονος
Γερμανική φρεγάτα πέρασε από το Στενό της Ταϊβάν - Οργή στην Κίνα που κάνει λόγο για «προκλήσεις και απειλές»
Chevron Right