Μια ομάδα αγροτών στη Γαλλία εισέβαλε, το Σάββατο (24/02)Μ σε μια μεγάλη αγροτική έκθεση στο Παρίσι, πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Προέδρου της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, εν μέσω οργής για το κόστος, τη γραφειοκρατία και τους πράσινους κανονισμούς.
Αντιμέτωποι με δεκάδες αστυνομικούς μέσα στην εμπορική έκθεση, οι αγρότες φώναζαν και γιουχάριζαν, ζητούσαν την παραίτηση του Εμανουέλ Μακρόν και χρησιμοποιούσαν βρισιές με στόχο τον Γάλλο ηγέτη. «Αυτό είναι το σπίτι μας!», φώναζαν, καθώς ουρές των γαλλικών ΜΑΤ προσπαθούσαν να περιορίσουν τη διαδήλωση. Υπήρξαν κάποιες συγκρούσεις με διαδηλωτές και η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον έναν από αυτούς, όπως είδε αυτόπτης μάρτυρας του Reuters.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε πρόγευμα με τους επικεφαλής των συνδικάτων των Γάλλων αγροτών, ήταν προγραμματισμένο να περπατήσει στη συνέχεια μέσα στα σοκάκια της εμπορικής έκθεσης.
«Το λέω αυτό για όλους τους αγρότες: Δεν βοηθάτε κανέναν από τους συναδέλφους σας σπάζοντας περίπτερα, δεν βοηθάτε κανέναν από τους συναδέλφους σας καθιστώντας αδύνατη τη διοργάνωση της έκθεσης και κατά κάποιο τρόπο τρομάζοντας τις οικογένειες να μην έρχονται», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τους συνδικαλιστικούς ηγέτες.
Η αγροτική έκθεση στο Παρίσι – ένα σημαντικό γεγονός στη Γαλλία, που προσελκύει περίπου 600.000 επισκέπτες για εννέα ημέρες – ήταν προγραμματισμένο να ανοίξει στις 10 π.μ. (ώρα Ελλάδας). Σε μια ένδειξη των εντάσεων μεταξύ των Γάλλων αγροτών και της κυβέρνησης, ο Εμανουέλ Μακρόν ακύρωσε μια συζήτηση που ήθελε να πραγματοποιήσει στην έκθεση το Σάββατο (24/02) με αγρότες, μεταποιητές τροφίμων και εμπόρους λιανικής πώλησης, αφού οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των αγροτών δήλωσαν ότι δεν θα έπαιρναν μέρος.
Οι αγρότες διαμαρτύρονται σε όλη την Ευρώπη, ζητώντας καλύτερο εισόδημα, λιγότερη γραφειοκρατία και καταγγέλλοντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τα φθηνά ουκρανικά προϊόντα που εισάγονται για να βοηθήσουν την πολεμική προσπάθεια του Κιέβου. Μάλιστα, οι διαμαρτυρίες των αγροτών, οι οποίες έχουν εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη, συνεχίζονται καθώς η Ακροδεξιά, για την οποία οι αγρότες αντιπροσωπεύουν ένα αυξανόμενο εκλογικό σώμα, αναμένεται να σημειώσει κέρδη στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα γίνουν τον Ιούνιο.
Οι Γάλλοι αγρότες νωρίτερα αυτό το μήνα ανέστειλαν σε μεγάλο βαθμό τις κινητοποιήσεις τους, που περιλάμβαναν τον αποκλεισμό αυτοκινητοδρόμων, αφού ο πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ, υποσχέθηκε νέα μέτρα ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ.