Κόσμος

Η Κίνα προειδοποιεί την AUKUS για τα πυρηνικά υποβρύχια: Πήρατε έναν «επικίνδυνο δρόμο»

«Περιμένουμε ουσιαστικές ενέργειες από τις ΗΠΑ», τονίζει η Κίνα. «Όχι» στην επικοινωνία με Μπάιντεν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία και η Βρετανία αποκάλυψαν τις λεπτομέρειες ενός σχεδίου ενίσχυσης της Αυστραλίας με πυρηνικά επιθετικά υποβρύχια από τις αρχές της δεκαετίας του 2030, με σκοπό να αντιμετωπίσουν τις φιλοδοξίες της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό.

Απευθυνόμενος σε τελετή στη ναυτική βάση των ΗΠΑ τη Δευτέρα στο Σαν Ντιέγκο, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Anthony Albanese και τον Βρετανό πρωθυπουργό Rishi Sunak, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τη συμφωνία στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης AUKUS του 2021 «μέρος μιας κοινής δέσμευσης για μια ελεύθερη και ανοιχτή περιοχή Ινδο – Ειρηνικού» με δύο από τους «πιο σταθερούς και ικανούς συμμάχους» της Αμερικής.

Η Κίνα επέκρινε έντονα την κίνηση αυτή, κατηγορώντας τις χώρες ότι «πήραν το δρόμο του λάθους και του κινδύνου», ως απάντηση στην ανακοίνωση των εταίρων της Aukus για τη συμφωνία για τα πυρηνικά υποβρύχια, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

«Η τελευταία κοινή δήλωση των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας καταδεικνύει ότι οι τρεις χώρες, για χάρη των δικών τους γεωπολιτικών συμφερόντων, αγνοούν πλήρως τις ανησυχίες των διεθνών κοινοτήτων και βαδίζουν όλο και περισσότερο στον δρόμο του λάθους και του κινδύνου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γουένμπιν σε συνέντευξη Τύπου.

Τα σχόλια αυτά ήρθαν μετά την ανάρτηση της κινεζικής αποστολής στον ΟΗΕ στο Twitter κατηγορώντας τις τρεις χώρες ότι τροφοδοτούν μια κούρσα εξοπλισμών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, απέρριψε την κατηγορία, λέγοντας ότι τα υποβρύχια θα είναι «πυρηνικά, όχι πυρηνικά όπλα». Η Πένυ Γουόνγκ, υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, είπε ότι η κριτική των Κινέζων «δεν ήταν βασισμένη στην πραγματικότητα».

Ερωτηθείς μάλιστα τη Δευτέρα (13/3) εάν η Κίνα θα θεωρούσε τη συμφωνία για τα υποβρύχια ως πράξη επιθετικότητας, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε «όχι», σύμφωνα με το Reuters.

«Περιμένουμε ουσιαστικές ενέργειες από τις ΗΠΑ»

Ο Μπάιντεν ανέφερε επίσης ότι περίμενε σύντομα μια επικοινωνία με τον Σι Τζινπίνγκ – ο οποίος πρόσφατα εξασφάλισε την τρίτη θητεία του ως πρόεδρος της Κίνας – χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Την Τρίτη (14/3) ο Γουάνγκ τόνισε πως η Κίνα δεν ήθελε «να επικοινωνήσει για χάρη της επικοινωνίας», αλλά και ότι «η αμερικανική πλευρά θα πρέπει να εμφανιστεί ειλικρινά, με ουσιαστικές ενέργειες για την προώθηση των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ».

Σημειώνεται, ότι οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Διάφοροι δίαυλοι επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών διαλόγων, έχουν σταματήσει από τότε που η Νάνσι Πελόζι, τότε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, επισκέφθηκε την Ταϊβάν τον Αύγουστο, εξοργίζοντας την Κίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Οι 8 περιοχές που θα σαρώσει η κακοκαιρία - Η έκτακτη ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας
MasterChef 2023 spoiler: Μονομαχία με τη νέα «εισβολέα» - Ποιος αποχωρεί σήμερα
Chevron Right