Στην αντεπίθεση πέρασε η Σουηδία αντικρούοντας τους ισχυρισμούς του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί ανοχής στην τρομοκρατία ενώ η Άγκυρα συνεχίζει να εμποδίζει την προσπάθεια ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Ο Ερντογάν μπλόκαρε την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη στρατιωτική συμμαχία, ισχυριζόμενος ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες υποστηρίζουν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και τη συριακή ομάδα YPG.
«Το να δίνουμε κάθε είδους υποστήριξη στην τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG και επίσης να μας ζητάμε υποστήριξη για την ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι, τουλάχιστον, ασυνεπές», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του την Τετάρτη.
Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η Άγκυρα ζήτησε την έκδοση 30 «τρομοκρατών» από τη Σουηδία.
Σουηδοί αξιωματούχοι επέμειναν ότι είναι ανοιχτοί σε διάλογο με την Άγκυρα. Αλλά σε ένα ασυνήθιστα αιχμηρό για τη διπλωματική γλώσσα tweet την Παρασκευή, η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Ann Linde απέρριψε την ιδέα ότι η χώρα της υποστηρίζει την τρομοκρατία.
«Λόγω της πολύ διαδεδομένης παραπληροφόρησης για τη Σουηδία και το PKK, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι η σουηδική κυβέρνηση του Olof Palme ήταν η πρώτη μετά την Τουρκία που κατέταξε το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση, ήδη το 1984», έγραψε ο Linde, σημειώνοντας ότι η ΕΕ «ακολούθησε κοστούμι» το 2002.
Η θέση της Σουηδίας, είπε ο υπουργός, «παραμένει αμετάβλητη».
Due to the vastly spread #disinformation about 🇸🇪 and PKK, we would like to recall that the 🇸🇪 Government of Olof Palme was first after 🇹🇷 to list PKK as a terrorist organization, already in 1984. EU followed suit 2002, when Anna Lindh was 🇸🇪 FM. This position remains unchanged.
— Ann Linde (@AnnLinde) May 20, 2022
Νυν και πρώην αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι αντιρρήσεις της Τουρκίας ενδέχεται να αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης διαπραγμάτευσης, καθώς ο Ερντογάν στοχεύει σε παραχωρήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επέμεινε την Πέμπτη ότι μπορεί ακόμη να βρεθεί συναίνεση σχετικά με τις υποψηφιότητες για ένταξη της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι.
«Είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε μια γρήγορη απόφαση να καλωσορίσουμε τόσο τη Σουηδία όσο και τη Φινλανδία να ενταχθούν στην οικογένεια του ΝΑΤΟ», είπε.
Συνάντηση Ερντογάν – Στόλτενμπεργκ
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σήμερα Παρασκευή (20/5) πως θα συνομιλήσει τηλεφωνικά αύριο Σάββατο με τον επικεφαλής της Βορειοαντλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Συνομίλησα σήμερα με τον Ολλανδό πρωθυπουργό (Μαρκ Ρούτε). Αξιωματούχοι από Ηνωμένο Βασίλειο και τη Φινλανδία ζήτησαν επίσης μια συνάντηση (που προβλέπεται να διεξαχθεί) αύριο (Σάββατο). Και στη συνέχεια θα μιλήσουμε επίσης με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ», είπε.
«Ακολουθούμε τη διπλωματία μέσω τηλεφώνου», είπε ο Ερντογάν
Εντούτοις επανέλαβε την εναντίωσή του στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Συμμαχία, επειδή δίνουν καταφύγιο σε «τρομοκράτες». «Δεν μπορούμε να πούμε ΝΑΙ» στη Σουηδία και τη Φινλανδία, δήλωσε.
Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί αυτές τις χώρες ότι υποστηρίζουν την κουρδική «τρομοκρατική» οργάνωση PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), που χαρακτηρίζεται επίσης«τρομοκρατική» οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ, και το YPG.
Το YPG (συριακές κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού), είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στη μάχη ενάντια στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.
Η Τουρκία θεωρεί αυτή τη συριακή κουρδική πολιτοφυλακή ως παρακλάδι του PKK στη Συρία.
Ο Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη ότι το ΝΑΤΟ θέλει να απαντήσει στις «ανησυχίες» της Τουρκίας προκειμένου να βρεθεί μια «συμφωνία για να προχωρήσουμε μπροστά», και ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο τόνισε ότι είναι «έτοιμος να συζητήσει», δηλώνοντας ότι «καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της».
«Οι δυτικοί θεωρούν το PKK τρομοκρατικό, αλλά γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο με το YPG; Και αυτή είναι τρομοκρατική οργάνωση», επέμεινε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Ερντογάν επικρίνει τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι προσφέρουν καταφύγιο σε πολλά μέλη του PKK, την απέλαση 30 από τα οποία ζητεί η Τουρκία από τη Στοκχόλμη χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.
«Έχουμε όλα τα έγγραφα και τις πληροφορίες για αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Τα θύματα είμαστε εμείς. Εάν το ΝΑΤΟ, που είναι ένας οργανισμός ασφαλείας, ανησυχεί για την τρομοκρατία, δεν πρέπει να τους επιτρέψει να ενταχθούν σε αυτό», επέμεινε.
Εκτός από το ζήτημα των «τρομοκρατών», η Τουρκία κατηγορεί επίσης τη Σουηδία και τη Φινλανδία ότι ανέστειλαν τις πωλήσεις όπλων στη χώρα από το 2019, ως αντίποινα για την τουρκική στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία.
Οι δύο χώρες είχαν αναφερθεί στις αρχές της εβδομάδας στο ενδεχόμενο αποστολής διπλωματικών αντιπροσωπειών στην Άγκυρα, όμως ο Ερντογάν τους απέτρεψε από το να επιχειρήσουν το ταξίδι.
«Θα έρθουν για να μας πείσουν; Ας μην κάνουν τον κόπο!», είπε.