Κόσμος

Ρωσία: Έπεσε το Αζοφστάλ, «απελευθερώθηκε πλήρως» – Η ανακοίνωση

Απομακρύνθηκαν και οι τελευταίοι Ουκρανοί μαχητές, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα (20/5) πως παραδόθηκαν οι τελευταίοι ουκρανοί μαχητές που παρέμεναν μέσα στο εργοστάσιο Αζοφστάλ της Μαριούπολης, ύστερα από εβδομάδες πολιορκίας.

«Η περιοχή του μεταλλουργικού εργοστασίου Αζοφστάλ έχει απελευθερωθεί στο σύνολό της» αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 531 ουκρανοί μαχητές παραδόθηκαν σήμερα και συνολικά 2.439 από τις 16 Μαΐου.

Η πλήρης εκκένωση των καταφυγίων και των υπόγειων σηράγγων του βομβαρδισμένου εργοστασίου σηματοδοτεί τον επίλογο της πιο καταστροφικής πολιορκίας αυτού του πολέμου, που ξεκίνησε με την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία πριν από σχεδόν τρεις μήνες.

Η ουκρανική κυβέρνηση έδωσε τη Δευτέρα εντολή στους τελευταίους υπερασπιστές της Μαριούπολης να εγκαταλείψουν τη μάχη.

Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι το σύνολο της Μαριούπολης, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής όπου βρίσκεται η χαλυβουργία Αζοφστάλ, βρίσκεται πλέον υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

Πέφτει και το Λουχάνσκ

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως η κατάληψη της ουκρανικής περιφέρειας Λουχάνσκ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, και πως 1.908 Ουκρανοί μαχητές που είχαν οχυρωθεί στη χαλυβουργία Αζοφστάλ της Μαριούπολης παραδόθηκαν.

«Οι μονάδες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, από κοινού με τις μεραρχίες της λαϊκής πολιτοφυλακής των Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ εξακολουθούν να αυξάνουν τον έλεγχο στις περιφέρειες του Ντονμπάς. Η απελευθέρωση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί», δήλωσε σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Σοϊγκού είπε επίσης πως η Ρωσία θα δημιουργήσει δώδεκα νέες στρατιωτικές βάσεις στο δυτικό τμήμα της χώρας απαντώντας στην ενίσχυση του ΝΑΤΟ και στην αναμενόμενη διεύρυνσή του με τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

«Μέχρι τα τέλη του έτους, 12 στρατιωτικές βάσεις και μονάδες θα αναπτυχθούν στον δυτικό στρατιωτικό τομέα», δήλωσε ο Σοϊγκού σε στελέχη του υπουργείου του και του στρατού, επισημαίνοντας «την αύξηση των στρατιωτικών απειλών στα ρωσικά σύνορα» και κατηγορώντας το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Να μην περιληφθούν στις ανταλλαγές αιχμαλώτων»

Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας δήλωσε την Τετάρτη, μετά την τότε παράδοση Ουκρανών υπερασπιστών του χαλυβουργείου Αζοφστάλ της Μαριούπολης στις ρωσικές δυνάμεις, πως το ρωσικό Κοινοβούλιο θα εξετάσει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την ανταλλαγή Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου με μαχητές του ουκρανικού Τάγματος Αζόφ.

Το Τάγμα Αζόφ, μια κάποτε εθνικιστική πολιτοφυλακή που έχει ενσωματωθεί στην Εθνοφρουρά της Ουκρανίας, έγινε το σύμβολο αντίστασης κατά των ρωσικών στρατευμάτων στην πόλη, η οποία βίωσε ορισμένες από τις σφοδρότερες μάχες σε αυτό που η Μόσχα αποτελεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

ΡΩΣΙΑ

Ωστόσο η Μόσχα θεωρεί πως το Τάγμα είναι ο κύριος αυτουργός του καταγγελλόμενου από την Ρωσία ριζοσπαστικού αντιρωσικού εθνικισμού στην Ουκρανία ή ακόμα και ναζισμού από τον οποίο λέει ότι πρέπει να προστατεύσει τους ρωσόφωνους της Ουκρανίας.

Ο Βιτσισλάβ Βολόντιν, προεδρος της Δούμας, δήλωσε πως τα μέλη του είναι «εγκληματίες ναζί» που δεν πρέπει να περιληφθούν στις ανταλλαγές αιχμαλώτων.

ΡΩΣΙΑ

«Είναι εγκληματίες πολέμου και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τους οδηγήσουμε ενώπιον της Δικαιοσύνης», είπε.

Ο ιστότοπος της Δούμας αναφέρει ότι ζήτησε από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές άμυνας και ασφάλειας να ετοιμάσουν οδηγίες προς αυτό τον σκοπό.

ΡΩΣΙΑ

Το Τάγμα αρνείται ότι είναι φασιστικό, ρατσιστικό ή νεοναζιστικό και η Ουκρανία λέει ότι έχει μεταρρυθμιστεί και έχει απομακρυνθεί από τις ριζοσπαστικές εθνικιστικές καταβολές του.

Το Κίεβο αρνείται επίσης ότι οι Ρωσόφωνοι διώκονται στην Ουκρανία και λέει ότι ο ισχυρισμός ότι έχει μια φασιστική ατζέντα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που επαναλαμβάνεται καθημερινά σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, είναι αβάσιμο πρόσχημα για τη ρωσική επιθετικότητα.

Θα δικαστούν ως τρομοκράτες; 

Θυμίζουμε επίσης ότι το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ρωσίας ζήτησε την ίδια ημέρα από το Ανώτατο Δικαστήριο να αναγνωρίσει ως «τρομοκρατική οργάνωση» το Τάγμα Αζόφ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει το θέμα αυτό στις 26 Μαΐου. Η ρωσική ερευνητική επιτροπή θα ανακρίνει τους Ουκρανούς μαχητές που παραδόθηκαν στο χαλυβουργείο Αζοφστάλ της Μαριούπολης.

ΡΩΣΙΑ

Η ανάκριση αυτή θα γίνει στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Ρωσία για τις «ποινικές υποθέσεις που αφορούν τα εγκλήματα του ουκρανικού καθεστώτος», όπως τις αποκαλεί η Μόσχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Βόλος: Επίθεση σε πολίτες που έκαναν ειρηνική διαμαρτυρία για το περιβάλλον
Τραβάει το σχοινί η Άγκυρα: Ελληνικές οι παραβιάσεις - Η απάντηση του Τουρκικού ΥΠΕΞ για Αλεξανδρούπολη
Chevron Right