Κόσμος

Δυσφορία του Φόρεϊν Όφις για τη συνάντηση του Σκωτσέζου πρωθυπουργού με τον Ερντογάν

Ο Ντέιβιντ Κάμερον έστειλε επιστολή στην κυβέρνηση της Σκωτίας μετά τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η έκκληση του Σκωτσέζου ηγέτη Γιούσαφ για κατάπαυση του πυρός και η συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ερντογάν ενόχλησαν τη βρετανική κυβέρνηση με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον, να μετέφερε τη δυσαρέσκειά του για την απουσία αξιωματούχου του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών στη συνάντηση του περιφερειακού πρωθυπουργού της Σκωτίας, Χάμζα Γιούσαφ, με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Ντουμπάι.

Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας «The Telegraph», ο Κάμερον έστειλε επιστολή στην κυβέρνηση της Σκωτίας μετά τη συνάντηση του Γιούσαφ με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην 28η Διάσκεψη των Μερών (COP28) της Σύμβασης Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στο Ντουμπάι.

Στην επιστολή, ο Κάμερον ανέφερε ότι η παρουσία υπαλλήλου του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών στις συναντήσεις των αντιπροσωπειών της Σκωτίας με εκπροσώπους ξένων κρατών παραβιάζει τη συμφωνία.

Ο Κάμερον δήλωσε, επίσης, ότι αν και η σκωτσέζικη αντιπροσωπεία στο Ντουμπάι συνοδευόταν από υπάλληλο του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, δεν ενημερώθηκε για τον τόπο της συνάντησης Ερντογάν- Γιούσαφ.

Υπάρχει, επίσης, το ζήτημα της διαφωνίας της βρετανικής κυβέρνησης με την έκκληση του Γιούσαφ και του Ερντογάν για κατάπαυση του πυρός. Στην επιστολή του, ο Κάμερον τόνισε την ανάγκη η Σκωτία και το Ηνωμένο Βασίλειο να «μιλήσουν με μια φωνή διεθνώς».

Ο Κάμερον σημείωσε, επίσης, ότι σε περίπτωση περαιτέρω παραβιάσεων, θα αποσυρθούν οι διευθετήσεις συναντήσεων με εκπροσώπους ξένων κρατών και η υλικοτεχνική υποστήριξη που προσφέρεται στις σκωτσέζικες Αρχές.

Στην επιστολή του, ο Κάμερον αντέδρασε επίσης κατά των γραφείων εξωτερικού του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) στη Σκωτία, τα οποία χαρακτήρισε «μικρές πρεσβείες».

Πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα ότι ο Κάμερον απείλησε να κλείσει τα γραφεία στο Παρίσι, το Βερολίνο και την Ουάσινγκτον, όπου βρίσκονται επίσης βρετανικές πρεσβείες, και ότι η διαφορετική εξωτερική πολιτική του Γιούσαφ σε ευαίσθητα θέματα όπως η Γάζα προκάλεσε δυσφορία.

Απαντώντας στην επιστολή του Κάμερον, εκπρόσωπος του γραφείου του περιφερειακού πρωθυπουργού της Σκωτίας δήλωσε ότι δεν είχαν καμία πρόθεση να αποκλείσουν Βρετανούς αξιωματούχους από τις αντιπροσωπείες.

Στη δήλωση του εκπροσώπου αναφέρεται ότι οι αξιωματούχοι του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών ενημερώθηκαν για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν και προσκλήθηκαν, ενώ τονίζεται ότι οι αξιωματούχοι συμμετείχαν σε όλες τις άλλες συναντήσεις.

Αναφέρθηκε ότι μόνο η συνάντηση με τον Ερντογάν πραγματοποιήθηκε όταν οι Βρετανοί αξιωματούχοι δεν βρίσκονταν κοντά στον τόπο της συνάντησης λόγω αλλαγών της τελευταίας στιγμής.

Ο Γιούσαφ, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της COP28, ανέφερε στην ανάρτησή του για τη συνάντηση ότι συζητήθηκε η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και δήλωσε ότι «χρειάζεται άμεση και διαρκής κατάπαυση του πυρός. Πολλά αθώα παιδιά έχουν σκοτωθεί και αυτό πρέπει να σταματήσει».

Ο Γιούσαφ συναντήθηκε, επίσης, με την πρωθυπουργό της Ισλανδίας στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο και δεν θέλησε να παραστούν στη συνάντηση αυτή αξιωματούχοι του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο Τζέιμς Κλέβερλι, ο τότε υπουργός, είχε επίσης απειλήσει να οργανώσει μια συνάντηση και να αποσύρει τις υπηρεσίες υλικοτεχνικής υποστήριξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Στη ΔΙΜΕΑ ο Μητσοτάκης: Το «Καλάθι των Χριστουγέννων» θα μας βοηθήσει να συγκρατήσουμε τις τιμές
Μυστήριο στα Κουφονήσια: Χταπόδια και καλαμάρια βγήκαν στη στεριά (Βίντεο)
Chevron Right