Περίπου 16 δισ. δολάρια υπολογίζεται ότι έχει χάσει η εταιρεία κυβερνοασφάλειας CroudStrike, έπειτα από το μεγάλο black out που προκάλεσε προβλήματα σε κεντρικούς υπολογιστές των Windows.
Σημειώνουμε ότι η εν λόγω αμερικανική εταιρεία παρέχει υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας σε μεγάλους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων διάφορων μεγάλων τραπεζών, κρατικών υπηρεσιών, αεροδρομίων, αλλά και τεχνολογικών κολοσσών όπως είναι η Microsoft.
Ως εκ τούτου, όταν η CroudStrike έκανε μια ενημέρωση στο λογισμικό της και η λειτουργία των υπηρεσιών της διακόπηκε απρόσμενα, αμέτρητες εταιρείες και υπηρεσίες βρέθηκαν στον «αέρα». Προβλήματα στη λειτουργία τους ανακοίνωσαν διάφορες μεγάλες αεροπορικές εταιρείες οι οποίες ανακοίνωσαν την ακύρωση περίπου 1.400 πτήσεων, νοσοκομεία, ATM τραπεζών και τηλεοπτικοί σταθμοί σε όλο τον κόσμο.
Αλλά και οι απλοί χρήστες χρήστες της πλατφόρμας λογισμικού Microsoft 365 σήμερα το πρωί, Παρασκευή 19 Ιουλίου, αντιμέτωποι με τη γνωστή μπλε οθόνη σφάλματος και το μήνυμα: «Παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα στον υπολογιστή σας και πρέπει να γίνει επανεκκίνηση. Αυτή τη στιγμή συλλέγουμε ορισμένες πληροφορίες σφαλμάτων και στη συνέχεια θα κάνουμε επανεκκίνηση για λογαριασμό σας».
Από την πλευρά της, η CrowdStrike ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στη διαδικασία επαναφοράς της ενημέρωσης που προκάλεσε το πρόβλημα.
Το πρόβλημα των 16 δισεκατ. δολαρίων
Παρά τις διαβεβαιώσεις της CrowdStrike πως εργάζεται πυρετωδώς για να λύσει το πρόβλημα, το BBC επικαλείται πληροφορίες ότι αναμένεται μια πτώση της αξίας της μετοχής της, της τάξεως του 21%.
Σημειώνουμε ότι ακόμη τα αμερικανικά χρηματιστήρια δεν έχουν επίσημα ανοίξει, όμως «εάν αυτή η πληροφορία επιβεβαιωθεί, τότε αυτή η πτώση μεταφράζεται σε απώλεια ύψους 16 δισεκατ. δολαρίων εν μια νυκτί», γράφει το BBC.
Ειδικοί που επικαλείται το BBC, μάλιστα, προσθέτουν ότι ο λόγος που η εμπιστοσύνη προς τη συγκεκριμένη εταιρεία μειώθηκε τόσο δραματικά οφείλεται στο γεγονός ότι η πρόσβαση εταιρειών κυβερνοασφάλειας όπως είναι η CrowdStrike στα συστήματα ασφαλείας των πελατών τους είναι πολύ εκτενής.
Αυτό σημαίνει ότι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν βασικές αλλαγές στα συστήματα των κυβερνητικών υπηρεσιών και των μεγάλων εταιρειών που τις χρησιμοποιούν, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα όπως η κατάρρευση των συστημάτων αυτών ή και η απώλεια σημαντικών δεδομένων.
«Οι κυβερνήσεις έρχονται αντιμέτωπες με σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με το κατά πόσο ανθεκτική είναι η οικονομική μας υποδομή σε τεράστιες αποτυχίες όπως αυτή της CrowdStrike», καταλήγει το BBC.