Κόσμος

Η ιταλική πόλη όπου είναι θαμμένος ο Άγιος Βασίλης – Διεκδικεί την εναλλακτική ιστορία του αγαπημένου Αγίου των παιδιών

Ο Άγιος Βασίλης είναι «τοπικός ήρωας» στο Μπάρι και κάνει την περιοχή ατραξιόν.

Όλοι γνωρίζουν ότι ο Άγιος Βασίλης θα κάνει τον γύρο του κόσμου την Παραμονή της πρωτοχρονιας, θα κατέβει από τις καμινάδες, θα πιει ποτήρια ουίσκι, θα αφήσει δώρα κάτω από τα δέντρα και θα επιστρέψει στον Βόρειο Πόλο με το ιπτάμενο έλκηθρό του.

Ή, σύμφωνα με το CNN, στην πραγματικότητα είναι νεκρός και θαμμένος κάτω από μια εκκλησία που φέρει το όνομά του σε ένα λιμάνι της νότιας Ιταλίας;

Η πόλη του Μπάρι, που βρίσκεται στη φτέρνα της «μπότας της Ιταλίας», διεκδικεί αυτή την εναλλακτική ιστορία του Άγιου Βασίλη εδώ και σχεδόν 1.000 χρόνια, αφού τα λείψανα του γενειοφόρου δωρητή λέγεται ότι έχουν ταφεί κάτω από μια εκκλησία που φέρει το όνομά του.

Ο Άγιος Βασίλης, εδώ είναι ο Άγιος Νικόλαος, παγκοσμίως αναγνωρισμένος ως ο άνθρωπος που ενέπνευσε τον μύθο του Άγιου Βασίλη. Ο Νικόλαος, ήταν ένας πραγματικός χριστιανός άγιος που γεννήθηκε, όχι στον παγωμένο βορρά, αλλά στα Μύρα, στη σημερινή Τουρκία.

Ο Άγιος Νικόλαος, πιστεύεται ότι γεννήθηκε γύρω στο 270 π.Χ. και πέθανε 67 χρόνια αργότερα. Τον σέβονταν σε όλη τη Μεσόγειο για τη γενναιοδωρία του, ιδιαίτερα στο Μπάρι. Ίσως γι’ αυτό οι ναυτικοί της περιοχής έκλεψαν τα οστά του το 1087 και τα μετέφεραν στην πόλη τους.

Σήμερα, τα τρία τέταρτα αυτού που υποστηρίζεται ότι είναι ο σκελετός του Αγίου Νικολάου αναπαύονται εν ειρήνη κάτω από τη Βασιλική του San Nicola, τη μεγαλύτερη εκκλησία του Μπάρι, όπου τον επισκέπτονται τακτικά χριστιανοί όλων των δογμάτων από όλο τον κόσμο.

Οι κάτοικοι του Μπάρι γιορτάζουν τακτικά τη σύνδεσή τους με τον Άγιο Νικόλαος, αλλά είναι κάπως αμήχανοι για τον ρόλο του στην εμπορική υπερπαραγωγή που είναι τα σύγχρονα Χριστούγεννα.

Τοπικός ήρωας

«Οι ντόπιοι είναι περήφανοι που η πόλη τους είναι δημοφιλής για τρία πράγματα: τα νόστιμα μύδια, τις παρθένες παραλίες και τον Άγιο Νικόλαο», λέει ο Αντόνιο Παλούμπο, ένας σκηνοθέτης ταινιών από το Μπάρι, ο οποίος γύρισε ένα ντοκιμαντέρ για τη σχέση του Αγίου με τον Άγιο Βασίλη.

«Αλλά δεν αισθάνονται ότι η λατρεία του αγίου έχει καμία σχέση με τη σύνδεση της πόλης με τα Χριστούγεννα».
Μεταξύ των κατοίκων του Μπάρι, λέει ο Παλούμπο, υπάρχει μια σαφής απροθυμία να αγκαλιάσουν την ιστορία προέλευσης του Άγιου Βασίλη/Άγιου Νικολάου, εν μέρει επειδή η διάσημη εικόνα ενός άνδρα με λευκή γενειάδα και κόκκινα ρούχα επινοήθηκε από Αμερικανούς εμπόρους ανθρακούχων ποτών.

«Ο Αϊ-Βασίλης θεωρείται παρείσακτος, μια καταναλωτική φιγούρα εισαγόμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, του οποίου το χαρούμενο κόκκινο πρόσωπο και η στρογγυλή κοιλιά δημιουργήθηκαν και αξιοποιήθηκαν τη δεκαετία του 1930 από την Coca-Cola για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να ωθήσουν τις οικογένειες να αγοράσουν κόκα κόλα επειδή τα παιδιά την αγαπούσαν», λέει ο Παλούμπο.

Οι ντόπιοι, οι οποίοι κρατούν εικόνες και αγαλματίδια του San Nicola στα πορτοφόλια και τα αυτοκίνητά τους, θεωρούν τον τοπικό τους ήρωα πολύ διαφορετικό από τον Άγιο Βασίλη.

«Λατρεύουμε τον προστάτη μας Άγιο Νικόλαο, προσευχόμαστε σε αυτόν σε δύσκολες στιγμές, προσέχει τα παιδιά, τις νεαρές γυναίκες, τους ναυτικούς και τους εμπόρους», λέει η Maria Rita Mauro, επικεφαλής του τοπικού τουριστικού γραφείου.

«Είναι η λατρεία μας και δεν τον βλέπουμε ως Άγιο Βασίλη, αλλά μόνο ως Άγιο Νικόλα».

Οι εορτασμοί για την Ημέρα του Αγίου Νικολάου ξεκινούν στο Μπάρι τη νύχτα της 5ης Δεκεμβρίου. Οι ντόπιοι παρακολουθούν τη ρωμαιοκαθολική λειτουργία τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας και στη συνέχεια τρώνε ζεστή σοκολάτα, τηγανίτες και μπαστουνάκια τηγανητής πολέντας που ονομάζονται sgagliozze. Διοργανώνονται συναυλίες δρόμου καθώς το άγαλμα του San Nicola παρελαύνει στην παλιά συνοικία σε ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Τα μπαρ και τα ζαχαροπλαστεία είναι ανοιχτά ασταμάτητα.

Καθώς ο Νικόλαος είναι επίσης προστάτης των ανύπαντρων γυναικών, τα νεαρά κορίτσια που αναζητούν σύζυγο παραδοσιακά σχηματίζουν ουρά στη βασιλική, προσευχόμενα για αρραβώνα.

Agios Nikolas Bari 1 482a7

pixabay

Προστάτης των γυναικών

Ενώ οι κάτοικοι του Μπάρι μπορεί να είναι υπερπροστατευτικοί με τον Άγιο Νικόλαο, οι τοπικές εκκλησιαστικές αρχές αναγνωρίζουν και υποστηρίζουν τη σύνδεση μεταξύ αυτού και του Άγιου Βασίλη.
Ο πατέρας Giovanni Distante, ηγούμενος της βασιλικής San Nicola, λέει ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο.

«Ο Αϊ-Βασίλης είναι απλώς μια εξέλιξη και μεταμόρφωση του Αγίου Νικολάου, ο οποίος είναι ένας παγκόσμιος άγιος που λατρεύεται σε ολόκληρο τον χριστιανισμό, δεύτερος μετά την Παναγία», λέει στο CNN Travel.

Η δημοτικότητα του Αγίου Νικολάου στους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο (εκκλησίες έχουν χτιστεί στο όνομά του μέχρι την Ιαπωνία) θα μπορούσε να εξηγήσει την παγκόσμια απήχηση του Άγιου Βασίλη. Όπως επίσης και η φήμη του για τη γενναιοδωρία του.

Σύμφωνα με τον πατέρα Gerardo Cioffari, αρχειοφύλακα του ερευνητικού κέντρου της βασιλικής του Αγίου Νικολάου, η εικόνα του Αγίου Νικολάου ως κομιστή δώρων είναι ιστορικό γεγονός και όχι απλώς θρύλος.

«Υπάρχει ένα τεκμηριωμένο, διάσημο επεισόδιο που αφηγείται ότι μια νύχτα πέταξε τρεις σακούλες με χρυσά νομίσματα από το παράθυρο σε τρεις κοπέλες, επιτρέποντάς τους έναν αξιοπρεπή γάμο».

Οι κοπέλες προφανώς δεν είχαν προίκα και ο πατέρας τους τις πίεζε να εκπορνευθούν.

Ως εκ τούτου, θεωρήθηκε ως προστάτης των γυναικών.

Στην Ιταλία, ο Άγιος Νικόλαος μεταμορφώθηκε σε Άγιο Βασίλη τη δεκαετία του 1500, φέρνοντας δώρα στα παιδιά και γλιστρώντας από τις καμινάδες, λέει ο Cioffari. Υποστηρίζει επίσης τη σύνδεση παρά τη δυσαρέσκεια των ντόπιων του Μπάρι για τους συνειρμούς καταναλωτισμού.

«Υποστηρίζω τη σύνδεση επειδή, μέσω του Άγιου Βασίλη, συναντώ εδώ στο Μπάρι ανθρώπους όλων των φυλών που έρχονται να μελετήσουν την προέλευση του Άγιου Βασίλη», λέει. «Οι Ολλανδοί, οι Βέλγοι, οι Ελβετοί και οι Γερμανοί οπαδοί του Αϊ-Βασίλη έρχονται όλοι στο Μπάρι, αλλά πρόκειται για ένα φολκλόρ που δεν εδραιώνεται στην πόλη».

Η σύνδεση με την coca-cola

Σύμφωνα με την έρευνα του Cioffari, η παγκόσμια μεταμόρφωση του Αγίου Νίκου σε Άγιο Βασίλη ξεκίνησε το 1600, όταν ο Άγιος εξήχθη στον Νέο Κόσμο μέσω Ολλανδών αποίκων στο Νέο Άμστερνταμ, ή στο σημερινό Μανχάταν.
«Πολλά αμερικανικά ποιήματα και βιβλία που εκδόθηκαν το 1800, συμπεριλαμβανομένων των έργων του Ουάσινγκτον Ίρβινγκ, γράφουν και απεικονίζουν τον Άγιο Νικόλαο να μπαίνει στα σπίτια και να μεταφέρει δώρα στα παιδιά την παραμονή των Χριστουγέννων, και στη συνέχεια να πετάει μακριά με ένα έλκηθρο που το σέρνουν τάρανδοι», λέει.

Σε αυτά τα βιβλία, εξακολουθεί να αποκαλείται Άγιος Νικόλαος, αν και το χρώμα του χιτώνα του αλλάζει συνεχώς.

Η επιτυχία της κόκκινης στολής που πρότεινε η Coca-Cola σε μια καμπάνια της δεκαετίας του 1930 «βάφτισε» και καθαγίασε την εικόνα του Άγιου Βασίλη όπως την ξέρουμε σήμερα, λέει ο Cioffari. Πιθανότατα επειδή θύμιζε το κόκκινο της ετικέτας του ποτού.

Ωστόσο, τα πράγματα αναταράσσονται σιγά-σιγά στο Μπάρι. Μια νέα ευαισθητοποίηση εξαπλώνεται μεταξύ ορισμένων κατοίκων, πρόθυμων να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την αξιοποίηση της σύνδεσης Νικόλαου-Άγιου Βασίλη και να μετατρέψουν τις χριστουγεννιάτικες συνδέσεις του Μπάρι σε τουριστικό αξιοθέατο.

Η Rossella Mauro, πρώην δασκάλα που έχει γράψει πολλά βιβλία για τον Άγιο Βασίλη, λέει ότι νεαρές γυναίκες εξακολουθούν να έρχονται στη βασιλική τη νύχτα της 5ης Δεκεμβρίου για να προσευχηθούν για έναν σύζυγο.

«Αισθάνομαι πολύ περήφανη που ο προστάτης άγιος μας ενέπνευσε τον Άγιο Βασίλη. Το Μπάρι μπορεί να υπερηφανεύεται για τα λείψανα του πραγματικού Άγιου Βασίλη και είναι απλά υπέροχο που έχουμε τον σκελετό του στην αυλή μας», λέει.

Η Mauro έχει παρατηρήσει ότι ο Άγιος Νικόλαος έχει αποκτήσει τελευταία περισσότερα σωματικά χαρακτηριστικά που μοιάζουν με του Άγιου Βασίλη σε πίνακες, τουριστικά αγαλματίδια και φυλαχτά.

«Τώρα απεικονίζεται με μεγάλη κοιλιά και ρόδινα μάγουλα, υπάρχουν μικρά σοκολατάκια που πωλούνται στην πόλη σε σχήμα Αϊ-Βασίλη περισσότερο παρά Σαν Νικόλα», λέει η Mauro. Λέει ότι ορισμένοι ντόπιοι διαφημίζουν ακόμη και τα σπίτια τους ως «το πραγματικό σπίτι του Άγιου Βασίλη».

Μπύρες και t-shirt

Πολλά σημεία στο Μπάρι έχουν πάρει το όνομά του από τον άγιο. Υπάρχει ένας φούρνος San Nicola, ένα στάδιο, ένα μπαρ, ένα ξενοδοχείο και ένα orecchietteria (ένα κατάστημα όπου πωλούνται παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά orecchiette σε σχήμα αυτιού).
Τον Δεκέμβριο οι ηθοποιοί κυκλοφορούν στην πόλη ντυμένοι εναλλάξ ως Άγιος Βασίλης και Άγιος Νικόλας

Ο Paco Ricchiuti, επικεφαλής της Velo Service, ενός τοπικού τουριστικού φορέα, έχει αρχίσει να εξαργυρώνει τη χριστουγεννιάτικη γραβάτα του Μπάρι. Οργανώνει ξεναγήσεις στη βασιλική και στο τοπικό μουσείο όπου φυλάσσονται αντικείμενα του Αγίου Νικολάου.

Άλλοι σταθμοί ξενάγησης περιλαμβάνουν το στάδιο San Nicola, ένα ερευνητικό κέντρο αφιερωμένο στον άγιο και τοιχογραφίες σε όλη την πόλη που έχουν μετατρέψει τον Άγιο Νίκο σε ήρωα της ποπ-αρτ. Στην ιστορική συνοικία Bari Vecchia, υπάρχουν διάφορες τοιχογραφίες του τοπικού ήρωα, συμπεριλαμβανομένης μιας στην οποία κάνει γιόγκα.

Ο Ricchiuti λέει ότι θέλει να μετατρέψει τον χριστουγεννιάτικο σύνδεσμο του Μπάρι σε εμπορικό σήμα.

«Πηγαίνουμε τους επισκέπτες σε ξεναγήσεις με τα πόδια, με ποδήλατο και ρικσά, τα οχήματα έχουν μόλις βαφτεί με εικόνες του Αγίου Νικόλα και του Αϊ-Βασίλη και μας αρέσει να παίρνουμε μαζί μας ηθοποιούς ντυμένους και τους δύο για να ενισχύσουμε την εμπειρία», λέει.

Οι τουρίστες μπορούν επίσης να απολαύσουν τη δημοφιλή μπύρα San Nicola που παρασκευάζεται με τοπικά υλικά. Ένα μικρότερο μπουκάλι μπύρας που ονομάζεται «Nicolino» έχει στην ετικέτα του την εικόνα του Αγίου.

Η ζυθοποιός Paola Sorrentino λέει ότι δημιούργησε την μπύρα για να αποτίσει φόρο τιμής στον άγιο, ο οποίος είναι επίσης ο προστάτης των ζυθοποιών και των ξένων.

«Είμαι Ναπολιτάνα και αυτή η πόλη με έχει υποδεχτεί με ανοιχτές αγκάλες, όπως ακριβώς και ο προστάτης της. Επιπλέον, είμαι ζυθοποιός, οπότε ποιος καλύτερος τρόπος να γιορτάσω και να ευχαριστήσω τον Άγιο Νικόλα», λέει.
Αναμνηστικά μπλουζάκια που φέρουν την εικόνα του Αγίου μπορούν επίσης να αγοραστούν στο Μπάρι, αλλά ο Ricchiuti λέει ότι η πόλη θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να υποστηρίξει τον χριστουγεννιάτικο σύνδεσμο παγκοσμίως.

«Χαίρομαι που ο πραγματικός Άγιος Βασίλης είναι θαμμένος στη γενέτειρά μου, η οποία είναι ο τόπος καταγωγής του μύθου του Άγιου Βασίλη», λέει. «Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο το ζηλεύουν αυτό και δεν συνειδητοποιούμε πόσο ευλογημένοι είμαστε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
F1: Ο Ντανιέλ Ρικιάρντο τραγούδησε σε συναυλία στην Αυστραλία (Βίντεο)
«Μύλος» στην ΕΕ για τον πόλεμο Χαμάς - Ισραήλ
Chevron Right