Ενώ Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία καλούν την ΕΕ να επιβάλει «ειδικές κυρώσεις» στη Χαμάς, Ισπανία, Βέλγιο, Ιρλανδία και Μάλτα καλούν την ΕΕ να λάβει σαφή θέση για την κατάσταση στη Γάζα.
Σε κοινή επιστολή τους πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας ζήτησαν να θεσπιστεί νέο καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ κατά της Χαμάς και των υποστηρικτών της.
Σύμφωνα με το BBC, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας έστειλαν επιστολή στον Ζοζέπ Μπορέλ, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, την παραμονή της σημερινής συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες του Βελγίου.
Σε κοινή επιστολή τους, οι τρεις υπουργοί δήλωσαν ότι υποστηρίζουν την πρόταση του Μπορέλ για τη θέσπιση ειδικού καθεστώτος κυρώσεων κατά των ηγετών της Χαμάς σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το Ισραήλ.
Ο Ιταλός υπουργός Αντόνιο Ταγιάνι, η Γερμανίδα ομόλογός του Αναλένα Μπέρμποκ και η Γαλλίδα υπουργός Κατρίν Κολονά εξέφρασαν «την πλήρη υποστήριξή τους στην πρόταση, η οποία θα επιτρέψει στην ΕΕ να στοχεύσει τα μέλη της Χαμάς, τις συνδεδεμένες ομάδες και όσους υποστηρίζουν τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητές της».
Το Reuters μετέδωσε ότι στην επιστολή αναφέρεται ότι είναι «σημαντικό η ΕΕ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς και των υποστηρικτών της».
Η ΕΕ έχει ήδη χαρακτηρίσει τη Χαμάς ως «τρομοκρατική οργάνωση», οπότε είναι ήδη δυνατή η δέσμευση κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων που αναγνωρίζονται ότι ανήκουν στην οργάνωση εντός της ΕΕ. Εάν υιοθετηθεί νέο καθεστώς κυρώσεων, ο τρόπος εφαρμογής του θα καθοριστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε πριν από τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ότι θα συζητήσουν την κατάσταση στη Γάζα.
«Ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων, των αθώων αμάχων, συνεχίζει να αυξάνεται», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, προσθέτοντας ότι «για να γίνει η ανθρωπιστική κατάσταση λιγότερο σοβαρή», τα κράτη μέλη θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα αίτημα για κατάπαυση του πυρός ή μια σειρά από παύσεις των εχθροπραξιών.
Ο Μπορέλ δήλωσε ότι είναι «λυπηρό» το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν υιοθέτησε ψήφισμα που να ζητά κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, προσθέτοντας ότι «εν τω μεταξύ, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται με εξαιρετική ένταση. Λέγαμε στο G7 και σε άλλες συναντήσεις ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να χρησιμοποιεί την ίδια τακτική στο νότιο τμήμα της Γάζας με αυτή που χρησιμοποιεί στο βόρειο τμήμα της. Αλλά η κατάσταση είναι η ίδια, ίσως και χειρότερη», είπε.
Από την άλλη οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας, του Βελγίου, της Ιρλανδίας και της Μάλτας απέστειλαν επιστολή στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) Σαρλ Μισέλ, με την οποία ζητούν να υπάρξει σαφής τοποθέτηση σχετικά με τους βομβαρδισμούς στη Γάζα κατά τη σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 14-15 Δεκεμβρίου.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρόο, ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ και ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα απέστειλαν κοινή επιστολή στον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ Μισέλ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου από πηγές του ισπανικού πρωθυπουργικού γραφείου.
Στην επιστολή ζητήθηκε η Σύνοδος Κορυφής του Συμβουλίου της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 14-15 Δεκεμβρίου να περιλαμβάνει συζήτηση για την κατάσταση στη Γάζα και σαφή θέση για τη λύση των δύο κρατών.
Η επιστολή, η οποία υπογράφεται από 4 πρωθυπουργούς, με επικεφαλής την Ισπανία, η οποία θα ολοκληρώσει την προεδρία της ΕΕ στα τέλη Δεκεμβρίου, και το Βέλγιο, το οποίο θα αναλάβει την 1η Ιανουαρίου, επηρεάστηκε από την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) Αντόνιο Γκουτέρες για την εξεύρεση επείγουσας λύσης στην ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα.
Καταδικάζοντας τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και επαναλαμβάνοντας ότι το Ισραήλ μπορεί να αμυνθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι 4 πρωθυπουργοί υποστήριξαν ότι η ΕΕ πρέπει να λάβει κοινή απόφαση για να εγγυηθεί μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την προστασία των αμάχων στη Γάζα και την απρόσκοπτη παράδοση βοήθειας.
Από την άλλη πλευρά, σημειώθηκε ότι ο πρωθυπουργός Σάντσεθ θα μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 13 Δεκεμβρίου με την ευκαιρία της λήξης της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ στο τέλος του έτους.