Κόσμος

Μεντβέντεφ: Πρέπει να σταματήσουμε την ουκρανική αντεπίθεση και μετά να ξαναχτυπήσουμε

Σκληρή γραμμή από τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Πολεμική απάντηση αμέσως μετά την ουκρανική αντεπίθεση ζητά ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος στο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδει το abcnews.al, ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Ουκρανία φαίνεται να έχει ξεκινήσει την πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή της και ότι η Μόσχα θα πρέπει να απαντήσει μόλις απωθήσει τις δυνάμεις του Κιέβου.

«Ο εχθρός έχει αναγγείλει από καιρό μια μεγάλη αντεπίθεση. Και φαίνεται ότι κάτι έχει ήδη ξεκινήσει», είπε αρχικά ο Μεντβέντεφ και στη συνέχεια διαμήνυσε ότι η Ρωσία αμέσως μετά την ουκρανική αντεπίθεση θα πρέπει να εξαπολύσει τη δική της.

«Πρέπει να σταματήσουμε τον εχθρό και μετά θα εξαπολύσουμε επίθεση», τόνισε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

 

Εικόνες Αποκάλυψης στη Χερσώνα μετά την ανατίναξη του φράγματος

Την ίδια ώρα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται οι περιοχές γύρω από τον φράγμα της Νόβα Καχόβκα στην Χερσώνα το οποίο υπέστη ρήγμα από μια ανατίναξη το πρωί της Τρίτης (6/6).

Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή του φράγματος που αποτελεί μια υποδομή υψίστης σημασίας για την περιοχή ενώ οι αντιδράσεις είναι διεθνείς με τους περισσότερους να επιρρίπτουν την ευθύνη στη ρωσική πλευρά.

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν ξανά κατά τη διάρκεια κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη που πραγματοποιήθηκε χθες.

Ο Ουκρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Σερχίι Κισλίτσα κατηγόρησε τη Μόσχα πως πυροδότησε «βόμβα μαζικής περιβαλλοντικής καταστροφής», ότι προκάλεσε «τη μεγαλύτερη ανθρωπογενή καταστροφή στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες», μιλώντας για «οικολογική και τεχνολογική τρομοκρατία» και «ακόμη ένα παράδειγμα της γενοκτονίας της Ρωσίας εναντίον των Ουκρανών».

Ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια μίλησε αντιθέτως για «εσκεμμένη δολιοφθορά από το Κίεβο», για «έγκλημα πολέμου και τρομοκρατική ενέργεια», για «αδιανόητο έγκλημα».

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, οι Ουκρανοί έχουν απομακρύνει περί τους 17.000 αμάχους απο περιοχές που έχουν πλημμυρίσει γύρω από το φράγμα, ενώ συνολικά 85.000 άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο. Επιπλέον, έχουν εκκενωθεί έως τώρα 80 χωριά στην γύρω περιοχή.

Τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι όμως στραμμένα και στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος χρειάζεται αδιάλειπτη παροχή νερού για να ψύχει τους αντιδραστήρες του. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, προσώρας καθησυχάζει λέγοντας πως υπάρχει αρκετό νερό για το πυρηνικό εργοστάσιο.

Στον ταμιευτήρα του φράγματος υπήρχαν 18 κυβικά χιλιόμετρα νερού και από αυτό υδροδοτούνταν τόσο η χερσόνησος της Κριμαίας – που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 – όσο και το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, που χρειάζεται αδιάλειπτη παροχή για να ψύχει τους αντιδραστήρες του.

Σύμφωνα με ειδικούς, η κατάσταση στη Χερσώνα κρίνεται ως επικίνδυνη, με τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει πολύ γρήγορα.

Το φράγμα Καχόβκα συγκρατούσε επίσης νερό που χρησιμοποιείται για γεωργικούς σκοπούς στην παράκτια περιοχή της Κριμαίας, οπότε γίνεται αντιληπτό ότι θα ανακύψουν στο άμεσο μέλλον περιβαλλοντολογικά ζητήματα.

Σημειώνεται ότι το φράγμα, με 30 μέτρα ύψος και 3,2 χιλιόμετρα μήκος, κατασκευάστηκε το 1956 στον Δνείπερο, στο πλαίσιο της κατασκευής υδροηλεκτρικού εργοστασίου στη Νόβα Καχόβκα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
KsouKsou: Διώξτε κατσαρίδες και κουνούπια με το... κινητό - Βρείτε τις εφαρμογές
Εκλογές 2023: Πού ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού στα 102 εκλογικά τμήματα
Chevron Right