Κόσμος

Κίνα: «Χτίζουν» τείχος από οδοφράγματα οι Αρχές για να «κρύψουν» τις διαδηλώσεις

Φουντώνει η οργή των πολιτών σε πολλές περιοχές της Κίνας λόγω των πολύμηνων lockdown στο πλαίσιο της πολιτικής zero covid του καθεστώτος

Πρωτοφανείς αναταραχές ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο σε μεγάλες πόλεις της Κίνας από ανθρώπους που ζητούν ελευθερία και τέλος στα lockdown για τον Covid.

Μια πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Xinjiang της βορειοδυτικής Κίνας, την περασμένη εβδομάδα και στοίχισε τη ζωή σε 10 εργάτες ενός εργοστασίου υπήρξε ο καταλύτης για ένα μεγάλο κύμα διαμαρτυριών σε εθνικό επίπεδο λίγες μέρες αφού ο Σι Τζινπίγκ εξασφάλισε την τρίτη του διαδοχική θητεία του στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας. 

Η πολιτική zero Covid που ακολουθεί καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού σε ολόκληρη την Κίνα έχει κουράσει τον λαό και έχει πυροδοτήσει αυτό το κλίμα διαμαρτυριών για την αυστηρότητα των μέτρων. 

Στη Σαγκάη έγινε συγκέντρωση το βράδυ του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία με αναμμένα κεριά στην μνήμη των θυμάτων της πυρκαγιάς στη Σιντζιάνγκ. Το πλήθος στη συνέχεια έβγαλε λευκά φύλλα λευκού χαρτιού (μια συμβολική διαμαρτυρία κατά της λογοκρισίας) και φώναζε συνθήματα για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατία. Συγκέντρωση έγινε και χθες. Ορισμένα βίντεο δείχνουν ανθρώπους να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της Κίνας, ενώ κρατούν πανό και πλακάτ διαμαρτυρίας για τα άκρως αυστηρά μέτρα για την πανδημία. H Σιντζιάνγκ, όπου σημειώθηκε προχθές η πολύνεκρη πυρκαγιά, μετράει 100 ημέρες μέτρων καραντίνας.

Η αυστηρότητα των μέτρων προκάλεσε τις μεγάλες διαδηλώσεις, κυρίως φοιτητών οι οποίες μάλιστα πήραν και πολιτικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN ακούστηκαν συνθήματα κατά του ΚΚΚ και του Σι Τζινπίνγκ. Μερικοί φώναζαν «Σι Τζινπίνγκ, παραιτήσου! ΚΚΚ, φύγε! Θέλουμε ελευθερία». 

Χαρακτηριστικό για το κλίμα που επικρατεί σε πολλές από αυτές τις πορείες και συγκεντρώσεις είναι η σύγκριση που κάνουν πολλά διεθνή ΜΜΕ με το κύμα διαμαρτυρίας που οδήγησε στη σφαγή στη πλατεία Τιενανμέν το 1989, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά από τότε παρατηρούνται τόσο μαζικές κινητοποιήσεις.

Μεγάλα πλήθη συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στην πρωτεύουσα Πεκίνο και τη Σαγκάη, όπου η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές καθώς προσπαθούσαν να εμποδίσουν τις ομάδες να συγκεντρωθούν στην οδό Wulumuqi, που πήρε το όνομά της από το Mandarin for Urumqi.

Φράχτες από τις αρχές

Οι αρχές της Σαγκάης πάντως το πρωί της Δευτέρας προκειμένου να «κρύψουν» τα αποτελέσματα των διαμαρτυριών του Σαββατοκύριακου, τοποθέτησαν φράγματα στους δρόμους ενώ η αστυνομική παρουσία είναι ιδιαίτερα έντονη για να εμποδίσουν πιθανές νέες συγκεντρώσεις, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο. 

Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει εξαφανίσει από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οποιαδήποτε είδηση ​​σχετικά με τις συγκεντρώσεις, με τους όρους αναζήτησης “Liangma River”, “Urumqi Road” – τόποι διαδηλώσεων στο Πεκίνο και τη Σαγκάη – να εξαφανίζονται από οποιεσδήποτε αναφορές στις συγκεντρώσεις στο Twitter -όπως η πλατφόρμα Weibo.

Βίντεο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έδειχναν φοιτητές πανεπιστημίου να τραγουδούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας και συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις, εξαφανίστηκαν επίσης από το WeChat και αντικαταστάθηκαν από ειδοποιήσεις που έλεγαν ότι το περιεχόμενο αναφέρθηκε για «μη συμμορφούμενο ή ευαίσθητο περιεχόμενο».

Η αναζήτηση του Weibo για το hashtag #A4 — μια αναφορά στα λευκά κομμάτια χαρτιού που κρατούνταν σε συγκεντρώσεις σε μια συμβολική διαμαρτυρία ενάντια στη λογοκρισία — φάνηκε επίσης να έχει χειραγωγηθεί, εμφανίζοντας μόνο μερικές αναρτήσεις από την προηγούμενη ημέρα.

Ο αυστηρός έλεγχος των πληροφοριών από την Κίνα και οι συνεχείς ταξιδιωτικοί περιορισμοί που συνδέονται με την πολιτική μηδενικού Covid καθιστούν την επαλήθευση του αριθμού των διαδηλωτών σε ολόκληρη την αχανή χώρα πρόκληση.

Ωστόσο, τέτοιες εκτεταμένες συγκεντρώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες, με τις αρχές να καταπολεμούν σκληρά κάθε αντίθεση στην κεντρική κυβέρνηση.

Διαμαρτυρίες σημειώθηκαν επίσης την Κυριακή στη Γουχάν, την κεντρική πόλη όπου πρωτοεμφανίστηκε ο Covid-19, ενώ υπήρξαν αναφορές για διαδηλώσεις σε Γκουανγκζού, Τσενγκντού και Χονγκ Κονγκ.

«Οι άνθρωποι ξεσπούν τώρα επειδή δεν υπάρχει σαφής αναφορά από την κυβέρνηση για το αν θα τερματιστεί ποτέ η πολιτική μηδενικού Covid», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άλφρεντ Γου Μουλουάν, Κινέζος πολιτικός ειδικός στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

«Το κόμμα έχει υποτιμήσει την οργή του λαού», ανέφερε επίσης. 

Πάντως, οι διαδηλώσεις φόβισαν τις αγορές, με τις ασιατικές μετοχές να βρίσκονται σε απότομη πτώση το πρωί της Δευτέρας.

Η Κίνα ανέφερε 40.052 εγχώρια κρούσματα Covid-19 τη Δευτέρα, ένα ρεκόρ υψηλό αλλά μικρό σε σύγκριση με τα κρούσματα στη Δύση στο πίκ της πανδημίας.

Στον δήμο Chongqing της νοτιοδυτικής Κίνας, ο οποίος έχει καταγράψει περισσότερες από 60.000 μολύνσεις από την 1η Νοεμβρίου, οι αρχές οργάνωσαν εταιρείες λιανικής πώλησης για έξω από τα συγκροτήματα κατοικιών που βρίσκονταν σε καραντίνα και φυλάσσονται αυστηρά. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται επίσης με πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου για να αυξήσει τις προμήθειες, βοηθώντας παράλληλα τους λιανοπωλητές να ξαναρχίσουν τις δραστηριότητές τους στο διαδίκτυο μετά το κλείσιμο των καταστημάτων τους, δήλωσε ο Zhang Yongwu, επικεφαλής της δημοτικής επιτροπής εμπορίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Ραγίζει καρδιές ο θάνατος της 21χρονης – Πιο βαριές κατηγορίες στον 26χρονο
BBC: Σύλληψη και ξυλοδαρμός δημοσιογράφου που κάλυπτε τα επεισόδια στη Σανγκάη
Chevron Right