Με κήρυξη πολέμου προειδοποίησε η Ρωσία το ΝΑΤΟ σε περίπτωση που υλοποιήσουν τις σκέψεις σχετικά με αποστολή στρατευμάτων από κράτη μέλη της Συμμαχίας στην Ουκρανία.
«Η σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας τα σχετικά σενάρια που εξετάστηκαν στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ουκρανία στο Παρίσι, αλλά και τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν πως το ενδεχόμενο αποστολής δυτικών στρατευμάτων για στήριξη της Ουκρανίας δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.
«Δεν είναι σε καμία περίπτωση προς το συμφέρον των χωρών αυτών. Θα πρέπει να το γνωρίζουν», τόνισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ και πρόσθεσε: «Το ίδιο το γεγονός ότι γίνεται συζήτηση για το ενδεχόμενο αποστολής κάποιων στρατευμάτων στην Ουκρανία από χώρες του ΝΑΤΟ είναι ένα πολύ σημαντικό νέο στοιχείο».
Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν θα υπήρχε κίνδυνος άμεσης σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ στην περίπτωση αποστολής δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ο Πεσκόφ απάντησε: «Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να συζητήσουμε όχι για το αν είναι ενδεχόμενη, αλλά για το αν είναι αναπόφευκτη (μια άμεση σύγκρουση)». «Αυτές οι χώρες (σ.σ. που το σκέφτονται) θα πρέπει να γνωρίζουν τη θέση μας και να την αξιολογήσουν και να αναρωτηθούν εάν αυτό ανταποκρίνεται στα συμφέροντα τους και στα συμφέροντα των πολιτών τους», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.
Οι δηλώσεις του Μακρόν έγιναν στο τέλος της έκτακτης διεθνούς διάσκεψης για την Ουκρανία που συγκάλεσε ο ίδιος στο Παρίσι. Ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε πως η ήττα της Ρωσίας είναι «απαραίτητη» για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ευρώπης και πως οι ηγέτες της ΕΕ που συμμετείχαν στη διάσκεψη συζήτηση «με πολύ ελεύθερο και άμεσο τρόπο» το ενδεχόμενο αποστολής δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Τα σενάρια προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία καθώς, όπως επισημαίνουν στρατιωτικοί και διπλωματικοί εμπειρογνώμονες, η αποστολή νατοϊκού στρατού για την υποστήριξη του Κίεβου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως θα εκληφθεί από τη Μόσχα ως κήρυξη πολέμου. Αυτό επιβεβαίωσε και επίσημα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Άφησαν μόνον του τον Μακρόν
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλα Σολτς έσπευσε να «μαζέψει» τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου, υπογραμμίζοντας πως κατά τη διάσκεψη συζητήθηκαν πολλά και συμφωνήθηκε πως «όλοι πρέπει να κάνουν περισσότερα για την Ουκρανία, αλλά ένα είναι σαφές; Δεν θα υπάρξουν χερσαία στρατεύματα στην Ουκρανία από την Ευρώπη ή το ΝΑΤΟ».
Αυτό επισήμανε και ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον. «Αυτό το σενάριο είναι άκαιρο. Αυτή τη στιγμή, είμαστε πλήρως απασχολημένοι με την αποστολή προηγμένου υλικού στην Ουκρανία, όπως κάνουν πολλές άλλες χώρες», δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας πως η αποστολή στρατού «είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα».
Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου , ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ επισήμαναν επίσης ότι δεν σχεδιάζουν να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία. «Θα προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε την παράδοση πυρομαχικών. Πρέπει να ενισχύσουμε τη στρατιωτική παραγωγή στην Ευρώπη», ο Τσέχος πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Δεν χρειάζεται να αναζητήσουμε νέους τρόπους για να βοηθήσουμε, πρέπει απλώς να είμαστε πιο ενεργοί και πιο γρήγοροι».
Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε στο Reuters ότι και οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να αποστείλουν στρατεύματα να πολεμήσουν στην Ουκρανία και ότι δεν υπάρχουν εν γένει σχέδια να σταλούν στρατεύματα του NATO να πολεμήσουν στην Ουκρανία.
«Δεν υπάρχουν σχέδια για νατοϊκά στρατεύματα στο έδαφος στην Ουκρανία», ξεκαθάρισε από την πλευρά του και ο Γενς Στόλτενμπεργκ στο Associated Press. Πάντως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, προηγούμενως, είχε και ο ίδιος προχωρήσει σε μια επίμαχη πρόταση, που πυροδότησε πολλές αντιδράσεις. Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία δήλωσε πως το Κίεβο έχει το δικαίωμα να χτυπήσει στόχους εντός της ρωσικής επικράτειας με πυραύλους και αεροσκάφη που έχουν παραδοθεί από το δυτικό συμμαχικό μπλοκ.
«Ο πόλεμος της Ουκρανίας μετατρέπεται γρήγορα σε πόλεμο του ΝΑΤΟ», ανέφερε σε ανάλυσή του ο Stephen Bryen, πρώην αναπληρωτής υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, ειδικός στη στρατηγική και την τεχνολογία ασφαλείας. «Η Ρωσία δεν θα καταρρίψει απλώς τα F-16 που θα πετούν στο όνομα της Ουκρανίας […] Θα ερμηνεύσει τη πτήση τους πάνω από το έδαφός της ως κήρυξη πολέμου […] Είναι απλώς μια πρόκληση που μπορεί να οδηγήσει σε έναν ευρύτερο πόλεμο που θα εξαπλωθεί στην Ευρώπη», πρόσθεσε.
Το σενάριο της αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία ήρθε για πρώτη φορά στο φως από τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο. Όπως είπε, λίγο πριν τη διάσκεψη στο Παρίσι, «ορισμένα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εξετάζουν αυτό το ενδεχόμενο σε διμερή βάση». Τόνισε δε πως το περιεχόμενο των συζητήσεων και των θέσεων που του έχουν γνωστοποιηθεί, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη διάσκεψη, του προκάλεσαν «ανατριχίλα».
Ικανοποίηση στην Ουκρανία για τα σενάρια
Ο Μιχάιλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε θετικό ότι άνοιξε μια συζήτηση στη Δύση όσον αφορά το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων δυνάμεων στον πόλεμο και πρόσθεσε ότι δείχνει επίγνωση του κινδύνου που θέτει για την Ευρώπη η ρωσική επιθετικότητα.
«Το ότι άνοιξε μια συζήτηση για το ενδεχόμενο άμεσης υποστήριξης της Ουκρανίας με ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να θεωρηθεί ως επιθυμία να δοθεί η σωστή έμφαση, να σηματοδοτηθούν σαφέστερα οι κίνδυνοι», τόνισε και πρόσθεσε πως σε αυτό το στάδιο είναι σημαντικό να επιταχυνθεί η παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.