Στις 3 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ.
Σε ανακοίνωση τους τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν πως η συνάντηση θα είναι άτυπη και θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Ειδικής Συμβούλου του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Επίζαμπεθ Σπέχαρ, στην κατοικία στο παλαιό αεροδρόμιο Λευκωσίας στις 19:00 το απόγευμα.
Η κ. Σπέχαρ ανυπομονεί να φιλοξενήσει τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Τατάρ για την πρώτη άτυπη συνάντησή τους ως ηγέτες της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του ΟΗΕ.
Υπενθυμίζεται πως μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε χθες ότι η προσέγγιση των Ελληνοκυπρίων μπλόκαρε προηγούμενες προσπάθειες εξεύρεσης λύσης, τονίζοντας πως η ομοσπονδία δεν είναι ένα μοντέλο λύσης που μπορεί να ισχύει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάζονται «νέες ιδέες». «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κανένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να επιτευχθεί υπό τις τρέχουσες παραμέτρους μετά από μια διαδικασία διαπραγματεύσεων που έχει διαρκέσει περισσότερο από μισό αιώνα», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Σε αυτό το στάδιο, πιστεύουμε ότι η έναρξη συνομιλιών με βάση μια ομοσπονδία θα είναι χάσιμο χρόνου. Επομένως, πιστεύουμε ότι μια λύση δύο κρατών πρέπει τώρα να τεθεί στο τραπέζι με μια ρεαλιστική πρόταση».