Ευθεία επίθεση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου στην Τουρκία.
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει για μένα Κυριάκος Μητσοτάκης. Ας σκεφτεί μόνος του…».
LIVE — President Erdoğan says Greek Prime Minister Mitsotakis does not exist for him after his recent trip to US, during which he spoke against Turkey, urged US Congress to not sell F-16 fighter jets to Turkeyhttps://t.co/JyqlNTNfFK
— Daily Sabah (@DailySabah) May 23, 2022
«Από σήμερα, για εμένα δεν υπάρχει πια ο Μητσοτάκης. Δεν θα δεχθώ να συναντηθώ ποτέ μαζί του» δήλωσε προκλητικά ο Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου.
«Είχαμε συμφωνήσει μαζί του για το συμβούλιο στρατηγικής συνεργασίας, στο οποίο δεν θα συμμετέχω. Δεν θα συναντηθώ με τον Μητσοτάκη» επέμεινε ο Τούρκος Πρόεδρος.
«Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να κάνω συνάντηση μαζί του. Γιατί βγαίνουμε με αξιότιμους πολιτικούς που θα κρατήσουν τον λόγο τους. Ο Μητσοτάκης να σκεφτεί το μέλλον. Ποιος θα συναντηθεί με ποιον, πώς θα στήσει βάσεις, ας το κάνει. Φτάνει» είπε.
«Μητοτάκης γιοκ»
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Ερντογάν είπε: «Οι ΗΠΑ είναι πιθανό να αποφασίσουν να πουλήσουν F-16 στην Τουρκία χωρίς να χρειάζεται να συμβουλευτούν τον Έλληνα πρωθυπουργό».
«Είχαμε συμφωνήσει να μην συμπεριλάβουμε τρίτες χώρες στη διαμάχη μας. Παρόλα αυτά, την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποίησε μία επίσκεψη στις ΗΠΑ και μίλησε στο Κογκρέσο και τους προειδοποίησε να μην μας δώσουν F-16», είπε ο Ερντογάν για να συμπληρώσει: «Δεν υπάρχει πλέον για μένα. Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να συναντηθώ μαζί του. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με αξιότιμους πολιτικούς».
#SONDAKIKA ''Benim için Miçotakis diye biri yok!''
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'deki toplantının ardından açıklamalarda bulundu. pic.twitter.com/775Tz5EbmD
— Beyaz Gazete (@BeyazGazete) May 23, 2022
«Η Ελλάδα έχει κτίσει 10 βάσεις… Εναντίον ποιας χώρας;» διερωτήθηκε ο Ερντογάν.
Ανακοίνωσε νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στα νότια σύνορα
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επίσης, ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ότι η χώρα του θα ξεκινήσει «σύντομα» νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά μήκος των νότιων συνόρων της, με στόχο να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας σε βάθος 30 χιλιομέτρων για να αντιμετωπίσει τις «τρομοκρατικές απειλές» από αυτές τις περιοχές.
«Ο κύριος στόχος αυτών των επιχειρήσεων θα είναι οι περιοχές που είναι τα κέντρα των επιθέσεων στη χώρα μας και τις ζώνες ασφαλείας», είπε ο Ερντογάν, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, οι επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν μόλις οι στρατιωτικές δυνάμεις και οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους.
«Κακός γείτονας η Ελλάδα»
Νωρίτερα, ο Ερντογάν εκτόξευσε νέες απειλές εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, λέγοντας ότι «ο κακός γείτονας μάς έκανε ιδιοκτήτη αμυντικής βιομηχανίας».
Ο Τούρκος πρόεδρος παρευρέθηκε στην πανηγυρική τελετή καθέλκυσης του υποβρυχίου Hızırreis στο ναυπηγείο Γκιολτσούκ της Κωνσταντινούπολης.
Όπως είπε, το Hızırreis θα τεθεί σε λειτουργία το 2023, ενώ και το υποβρύχιο Selmanreis θα τεθεί σε λειτουργία το 2027. Ανέφερε ακόμη ότι από φέτος θα μπαίνει στην υπηρεσία του πολεμικού ναυτικού και ένα υποβρύχιο και πως μέχρι το 2027 το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας θα έχει έξι νέου τύπου υποβρύχια.
Υπονοώντας και πάλι την Ελλάδα, είπε ότι «ξεκινώντας από τους γείτονές μας, πολλές χώρες της Ευρώπης προστάτευσαν τους ποταπούς της FETO (Γκιουλέν)».
Όπως υπογράμμισε ο Ερντογάν, πρόκειται για υποβρύχια που εντυπωσιάζουν, όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, καθώς ζυγίζουν 1.856 τόνους πάνω από το νερό και 2.420 τόνους όταν βυθίζονται, ενώ μπορούν να φτάσουν και πιο βαθιά από τα 300 μέτρα.
Επιπλέον, μπορούν να μείνουν κάτω από το νερό για τρεις ημέρες και στη θάλασσα συνολικά για 12 εβδομάδες χωρίς ανεφοδιασμό. Είναι εξοπλισμένα με αποτελεσματικά όπλα ενάντια σε υποβρύχιους, θαλάσσιους και χερσαίους στόχους, πρόσθεσε.
Σημειώνεται, ότι τα υποβρύχια που θα λάβει η Τουρκία από τη Γερμανία, είναι ίδιου τύπου με αυτά που έχει η Ελλάδα, όπως το «Παπανικολής», από τη συμφωνία Βερολίνου – Άγκυρας από το 2009.
Η τελευταία συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη
Στις 13 Απριλίου είχε πραγματοποιηθεί το γεύμα ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην προεδρική κατοικία Βαχντετίν, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Η συνάντηση των δύο ανδρών διήρκεσε περίπου δύο ώρες.
Στις δηλώσεις τους στις κάμερες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει ότι «με όλα αυτά που συμβαίνουν έχουμε πολλά να συζητήσουμε για την περιοχή μας», με τον Ερντογάν να απαντά: «θα τα συζητήσουμε όλα».
Στη συνέχεια, η συζήτηση έγινε πιο ανάλαφρη, με τους δυο τους να σχολιάζουν το γεγονός ότι δεν φορούσαν γραβάτες. «Το κάνω πάντα… η χαλαρή ενδυμασία προσφέρεται για πιο σοβαρές συζητήσεις», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
https://twitter.com/Hbr_Var/status/1502971397856976899
Τι είχε ανακοινώσει η Τουρκική Προεδρία
Μετά την συνάντηση Ερντογάν-Μηστοτάκη στην Κωνσταντινούπολη η Τουρκική Προεδρία είχε ανακοινώσει:
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκφράζοντας τους προβληματισμούς τους.
Επιπλέον, επικεντρώθηκαν στα αμοιβαία οφέλη από την αύξηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Παρά τις διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, στη συνάντηση συμφωνήθηκε να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις.
Σύμφωνα με πάντα με την ανακοίνωση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στα βήματα που έχει κάνει η Τουρκία με στόχο να γυρίσει μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις. Δήλωσε επίσης ότι διατηρεί την πεποίθησή του ότι θα σημειωθεί πρόοδος σε ζητήματα όπως τα προβλήματα του Αιγαίου, οι μειονότητες, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η λαθρομετανάστευση και να προχωρήσουν οι σχέσεις σε υψηλότερο επίπεδο. Δηλώνοντας ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με έναν ειλικρινή και ειλικρινή διάλογο, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι ως δύο γειτονικές χώρες πρέπει πάντα να συνομιλούν, όχι μόνο σε περιόδους κρίσης.