Κόσμος

ΕΕ: Σε απομόνωση ο Όρμπαν – Στις Βρυξέλλες οι επόμενες συνεδριάσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας

Ο Μπορέλ έχει ήδη δρομολογήσει τις εξελίξεις εντός της ΕΕ.

Ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα (22/7) ότι οι επόμενες συνεδριάσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες και όχι στη Βουδαπέστη.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λόγω των πρόσφατων θέσεων της Ουγγαρίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μάλιστα, ο Μπορέλ ανακοίνωσε την απόφασή του να συγκαλέσει την επικείμενη άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, στα τέλη Αυγούστου στις Βρυξέλλες, αντί της Βουδαπέστης.

Μιλώντας μετά από υπουργική συνάντηση στις Βρυξέλλες, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε ότι πήρε αυτή την απόφαση αφού οι υπουργοί στην πλειονότητά τους επέκριναν την Ουγγαρία, η οποία ασκεί την προεδρία της Ένωσης, και θέλησαν να επιβάλουν «συμβολικές» συνέπειες στη Βουδαπέστη μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στη Μόσχα, που έγινε χωρίς την υποστήριξη των Ευρωπαίων συμμάχων της Ουγγαρίας.

«Αποφάσισα να συγκαλέσω την άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, τα κράτη μέλη της ΕΕ επέκριναν συντριπτικά την έλλειψη ειλικρινούς και πιστής συνεργασίας της Ουγγαρίας», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας με ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter).

Νωρίτερα σήμερα ο Μπορέλ δήλωσε όσον αφορά τα ταξίδια του Βίκτορ Όρμπαν στη Ρωσία και την Κίνα, ότι οι υπουργοί θα συζητήσουν τι έχει συμβεί καθώς και τις θέσεις που έχει λάβει η ουγγρική κυβέρνηση εξηγώντας ότι διαχωρίζει την ουγγρική κυβέρνηση από τη χώρα που έχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ. «Ανάλογα με το πώς θα το αξιολογήσουν τα κράτη μέλη, θα πρέπει να συζητήσουμε πώς θα συνεχίσουμε» πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι «η ΕΕ δεν ωθεί προς τον πόλεμο», αλλά υπερασπίζεται την Ουκρανία η οποία δέχεται επίθεση.

Η άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ (μορφή Gymnich) ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου στη Βουδαπέστη, στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, η οποία έχει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο.

ΕΕ: Δριμεία κριτική στον Όρμπαν για το ταξίδι του στη Ρωσία

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέκρινε σφοδρά την προηγούμενη Τετάρτη, 17 Ιουλίου, τον Ούγγρο πρωθυπουργό για τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, στη Μόσχα.

Πρόκειται για μια ακόμη διεθνή επίπληξη της αποκαλούμενης από τη Βουδαπέστη «ειρηνευτικής αποστολής» για την Ουκρανία.

Ο Όρμπαν δέχθηκε έντονες επικρίσεις από Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με τις πρόσφατες αιφνιδιαστικές επισκέψεις του σε Μόσχα και Πεκίνο, όπου συνάντησε τους προέδρους Ρωσίας και Κίνας χωρίς να έχει την υποστήριξη της ΕΕ.

Η Ουγγαρία ανέλαβε αυτόν τον μήνα την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, διάρκειας έξι μηνών. Ως εκ τούτου, μέχρι το τέλος του έτους η Βουδαπέστη θα είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση των συνόδων της Ένωσης, χωρίς όμως να εξουσιοδοτείται ο Όρμπαν να ασκεί διπλωματία εξ ονόματος των 27 κρατών-μελών.

Σε ψήφισμά του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε την επίσκεψη του Όρμπαν στη Ρωσία ως «κατάφωρη παραβίαση των Συνθηκών της ΕΕ και της κοινής εξωτερικής πολιτικής». Ακόμη, υπογράμμισε ότι «η παραβίαση αυτή θα πρέπει να έχει επιπτώσεις για την Ουγγαρία».

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία: 495 «υπέρ», έναντι 137 «κατά» και 47 αποχών.

Δεν υποστηρίχθηκε από τους ευρωβουλευτές του Tisza, κεντροδεξιού κόμματος της ουγγρικής αντιπολίτευσης. «Δεν μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ένα ψήφισμα που τιμωρεί την Ουγγαρία για τις εσφαλμένες πολιτικές του Βίκτορ Όρμπαν», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

«Ο Όρμπαν συναντήθηκε με τον Πούτιν για να δυσφημήσει την ΕΕ, για να διακηρύξει ότι έχει ένα ειρηνευτικό σχέδιο για το οποίο κανείς δεν γνωρίζει και για να προωθήσει τον ρωσικό επεκτατισμό», δήλωσε η Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, επικεφαλής της ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Η ουγγρική κυβέρνηση -η οποία εξακολουθεί να διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022- υπεραμύνθηκε των ταξιδιών του πρωθυπουργού Όρμπαν σε Μόσχα και Πεκίνο. «Είναι απαράδεκτο να στιγματίζεται μια χώρα για την προώθηση διπλωματικών λύσεων», ανέφερε ο επικεφαλής της ουγγρικής διπλωματίας, Πίτερ Σιγιάρτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Καιρός για ομπρέλες: Προειδοποίηση Κολυδά για καταιγίδες και μπουρίνια - Οι περιοχές
Έγκλημα στην Αρκαδία: «Πήγε να με βουτήξει για να μου κάνει κακό» - Η κατάθεση της 34χρονης για το μοιραίο βράδυ
Chevron Right