Οι τέσσερις μεγαλές κρίσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπη η ανθρωπότητα θα απασχολήσουν μεταξύ άλλων το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός στο οποίο συμμετέχουν μεγαλοεπιχειρηματίες και πολιτικοί από όλον τον κόσμο.
Πολιτικοί και επιχειρηματικοί ηγέτες που έχουν συγκεντρωθεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) συναντώνται εν μέσω ενός πληθωρισμού που βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της γενιάς στις μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ευρώπης.
«Ο υψηλός πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση, η έλλειψη τροφίμων και η κλιματική αλλαγή είναι αλληλένδετες και ήρθαν στο προσκήνιο λόγω της πολεμικής επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία», σημειώνει μεταξύ άλλων, ο Γερμανός υπ. Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.
Όπως είπε, «εάν οι τρέχουσες κρίσεις – κυρίως η ενεργειακή και η επισιτιστική – δεν επιλυθούν γρήγορα, θα αποσταθεροποιηθεί ο κόσμος» και ζήτησε και πάλι την επιβολή ευρωπαϊκού εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου και, αναφερόμενος στη στάση της Ουγγαρίας, τόνισε ότι όλοι πρέπει να εργαστούν στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης.
«Εάν δεν λυθεί κανένα από τα προβλήματα, τότε φοβάμαι ότι θα βιώσουμε μια παγκόσμια ύφεση – με τεράστιες επιπτώσεις όχι μόνο στο κλίμα, αλλά και στην παγκόσμια σταθερότητα», επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας και αναφέρθηκε ειδικά στην επισιτιστική κρίση που απειλεί ήδη κάποιες χώρες. «Αν ένα τμήμα του πληθυσμού απειλείται με πείνα, αυτό οφείλεται στο βάναυσο ρωσικό καθεστώς, το οποίο προκαλεί αυτές τις συνέπειες», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Χάμπεκ, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να παραμείνει στις διεθνείς αγορές, προκειμένου να επιλύσει τις παγκόσμιες κρίσεις. «Αν κάθε χώρα σκεφτεί πρώτα τον εαυτό της, οι κρίσεις μόνο να επιδεινωθούν μπορούν. Αν σκεφτόμαστε μόνο τη δική μας ενέργεια, τα δικά μας τρόφιμα, αυτό θα είχε καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη την αγορά», προειδοποίησε και σημείωσε ότι χρειάζονται νέα θεμέλια για την παγκόσμια οικονομία – με αλληλεγγύη.
«Καμπανάκι» από ΔΝΤ
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από πλευράς της, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Νταβός σχολίασε ότι «Ο ορίζοντας σκοτείνιασε στην παγκόσμια οικονομία», αποκλείοντας ωστόσο έναν κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης.
Κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης με θέμα τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και τη στιγμή όπου το εύρος των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία είναι πολύ αβέβαιο, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ προειδοποίησε ότι:
«Η χρονιά θα είναι δύσκολη. Βιώνουμε ένα σοκ στην τιμή των πρώτων υλών και κυρίως στις τιμές των ειδών διατροφής».
Ο διεθνής οικονομικός οργανισμός που εδρεύει στην Ουάσινγκτον μείωσε τον Απρίλιο την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,6% φέτος (-0,8 της μονάδας σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις) λόγω των “σεισμικών κυμάτων” του πολέμου στην οικονομία.
Από τότε που διατυπώθηκαν οι προβλέψεις αυτές, «ο ορίζοντας σκοτείνιασε» και στον πόλεμο προστέθηκαν οι οικονομικές συνέπειες των περιορισμών στην Κίνα καθώς και η πιο σφιχτή νομισματική πολιτική σε πολλές χώρες, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, απέναντι σε έναν υψηλό πληθωρισμό.
Οι συνέπειες του πολέμου μπορεί να επιδεινωθούν περαιτέρω, και ο φόβος μιας παγκόσμιας ύφεσης αρχίζει να αναπτύσσεται ανάμεσα σε έναν αυξανόμενο αριθμό οικονομικών παρατηρητών.
Σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στον οποίο μετέχει το σύνολο των ανεπτυγμένων χωρών, αναφέρει ότι οι χώρες της G7 κατέγραψαν το πρώτο τρίμηνο μείωση της ανάπτυξής τους κατά 0,1%, σε τριμηνιαία κλίμακα.
Μια ύφεση δεν είναι στον ορίζοντα «επί του παρόντος αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση», δήλωσε σήμερα η Γκεοργκίεβα, απαντώντας σε ερώτηση για τους κινδύνους ύφεσης στις ανεπτυγμένες χώρες.
Όσον αφορά τους κινδύνους παγκόσμιας ύφεσης, η επικεφαλής του ΔΝΤ δεν τους απέκλεισε, δηλώνοντας παράλληλα ότι «θα δούμε υφέσεις σε ορισμένες χώρες που δεν συνήλθαν από την κρίση της Covid, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία ή την εισαγωγή διατροφικών προϊόντων και ήδη παρουσιάζουν αδυναμίες».