Κόσμος

«Η Ε.Ε. χρειάζεται ένα big bang σε αγορά όπλων» – Η προειδοποίηση του νέου Επιτρόπου Άμυνας

«Όλα πρέπει να γίνουν στην Ε.Ε. γύρω στο 2030», δήλωσε ο νέος Επίτροπος της Άμυνας υπό τον φόβο της ρωσικής απειλής.

Η Ευρώπη πρέπει να βρει τρόπους εντός του επόμενου έτους για εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετες στρατιωτικές δαπάνες, προκειμένου να αμυνθεί έναντι οποιασδήποτε επίθεσης από τη Ρωσία μέχρι το τέλος της δεκαετίας, όπως δήλωσε τη Δευτέρα (9/12) ο νέος επίτροπος Άμυνας της Ε.Ε., Άντριους Κουμπίλιους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, ο πρώην πρωθυπουργός της Λιθουανίας, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα «μεγάλο μπαμ» πρόσθετης χρηματοδότησης και αγοράς όπλων. «Πρέπει να προχωρήσουμε σε μεγάλες προμήθειες», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας: «Από την άλλη πλευρά, πρέπει να έχουμε ένα big bang στα οικονομικά».

Τα σχόλια του Άντριους Κουμπίλιους αντανακλούν την άποψη πολλών Ευρωπαίων ηγετών ότι η Γηραιά Ήπειρος χρειάζεται επειγόντως να ενισχύσει την άμυνά της, επειδή υπάρχουν φόβοι ότι μια χώρα της Ε.Ε. θα μπορούσε να είναι ο επόμενος στόχος του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την Ουκρανία. Η επικείμενη επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και η αυξανόμενη εστίαση των ΗΠΑ στην Κίνα έχουν, επίσης, προκαλέσει ανησυχίες στην Ευρώπη ότι η Ουάσινγκτον θα είναι λιγότερο πρόθυμη ή ικανή να βοηθήσει στην προστασία της τα επόμενα χρόνια.

Υπάρχει ευρεία συμφωνία ότι η Ευρώπη πρέπει να δαπανήσει περισσότερα για την Άμυνα, αλλά οι χώρες της Ε.Ε. δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για το πού θα βρουν τα χρήματα. Ο Άντριους Κουμπίλιους δήλωσε ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση μέσα στο επόμενο έτος, επικαλούμενος τις εκτιμήσεις των Μυστικών Υπηρεσιών – όπως αυτή του επικεφαλής της γερμανικής κατασκοπείας – για το ότι η Ρωσία θα μπορούσε να είναι έτοιμη να επιτεθεί σε μια χώρα του ΝΑΤΟ το αργότερο μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

«Όλα πρέπει να γίνουν πριν ή γύρω στο 2030», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άντριους Κουμπίλιους, προσθέτοντας: «Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι μπορούμε να ζητήσουμε από τον Πρόεδρο Πούτιν να καθυστερήσει τα σχέδιά του μέχρι να είμαστε έτοιμοι». Βέβαια, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει υποστηρίξει ότι δεν προτίθεται να επιτεθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά τέτοιες δηλώσεις δεν πείθουν τους Ευρωπαίους ηγέτες, ειδικά καθώς η Μόσχα έδωσε παρόμοιες διαβεβαιώσεις για την Ουκρανία πριν εισβάλει σε αυτήν το 2022.

Αναζήτηση χρηματοδότησης για την ασφάλεια της Ε.Ε.

Επίσης, ο Άντριους Κουμπίλιους δήλωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερα, από άρματα μάχης και πυροβολικό μέχρι δυνατότητες αερομεταφοράς και ανεφοδιασμού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι απαιτούνται πρόσθετες αμυντικές επενδύσεις ύψους περίπου 500 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά την επόμενη δεκαετία. Ορισμένοι ηγέτες έχουν προτείνει την έκδοση αμυντικών ομολόγων της Ε.Ε., τα οποία θα μπορούσαν να αποπληρωθούν από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Ωστόσο, χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, που είναι υπέρ της δημοσιονομικής λιτότητας, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους.

Πάντως, ο Άντριους Κουμπίλιους διατύπωσε την ιδέα του δανεισμού έναντι μελλοντικών δαπανών εθνικής άμυνας. «Πρέπει να έχουμε κάποιου είδους εμπροσθοβαρή διευκόλυνση, η οποία θα αποπληρώνεται στη συνέχεια από τις εθνικές αμυντικές δαπάνες», ανέφερε χαρακτηριστικά και είπε ότι θα μπορούσαν επίσης να τεθούν στο τραπέζι επιλογές όπως η χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) – του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης – ή η επαναχρησιμοποίηση χρημάτων από το ταμείο του μπλοκ για την αποκατάσταση μετά την πανδημία του κορονοϊού και το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Μια άλλη ιδέα που συζητείται σε πρώιμο στάδιο είναι η δημιουργία ενός Ταμείου, το οποίο θα δημιουργούσε μια ομάδα πρόθυμων χωρών της Ε.Ε., μαζί με τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με καταβεβλημένο αλλά και ανακλητό κεφάλαιο, σύμφωνα με αξιωματούχους και διπλωμάτες. Έτσι, θα είχε ως πρότυπο τον ESM και θα δανειζόταν χρήματα για κοινά αμυντικά έργα από την αγορά έναντι του κεφαλαίου του. Βέβαια, μια τέτοια λύση ειδικού σκοπού θα επέτρεπε στις κυβερνήσεις να χρηματοδοτούν δαπανηρά αμυντικά έργα χωρίς να αυξάνουν το δημόσιο χρέος τους.

Ο Άντριου Κουμπίλιους σημείωσε ότι η Ε.Ε. κατάφερε να δανειστεί γρήγορα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ κατά την κρίση του κορονοϊού και δήλωσε ότι θα πρέπει να επιδείξει τον ίδιο επείγοντα χαρακτήρα τώρα που αντιμετωπίζει μια «πανδημία ασφάλειας». Ακόμα, ο ίδιος είναι επιφορτισμένος με τη μείωση του κατακερματισμού στην ευρωπαϊκή αμυντική αγορά, αφού οι εθνικές κυβερνήσεις συχνά προμηθεύονται τα δικά τους συστήματα κατά παραγγελία από εθνικούς προμηθευτές.

Τέλος, ο νέος επίτροπος Άμυνας της Ε.Ε είπε ότι θα δώσει προτεραιότητα στο να βοηθήσει τις χώρες του μπλοκ, ώστε να επιτύχουν τους στόχους δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό, αλλά και να επιδιώξει μεγάλα συνεργατικά έργα, όπως η ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας. «Η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι να πείσουμε τα κράτη μέλη να προσεγγίσουν την άμυνα με διαφορετικό τρόπο», ανέφερε ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Γλυφάδα: Η στιγμή της δολοφονίας ενός εκ των δύο Τούρκων - Βίντεο (Σκληρές εικόνες)
«Πάγος» από Ανδρουλάκη σε Χαρίτση: Πρόωρη η συζήτηση για τον ΠτΔ - Θα συναντηθούμε σε εύλογο χρόνο
Chevron Right