«Να δούμε τη μεγάλη εικόνα και να επιταχυνθεί η ένταξή της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, μιλώντας στη γερμανική Βουλή για τον προϋπολογισμό, στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα στήριξης στην Αλβανία.
Ο Σολτς ζήτησε να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της χώρας ακόμα και με τη διαδικασία της ειδικής πλειοψηφίας, ενώ έκανε επίσης λόγο για τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει ήδη υλοποιήσει η Αλβανία, αποφεύγοντας την οποιαδήποτε αναφορά στην υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη, του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας που βρίσκεται φυλακισμένος, καθώς και την άρνηση των αλβανικών αρχών να επιτρέψουν την ορκωμοσία του.
Ο Γερμανός Καγκελάριος είπε στη συνέχεια πως στηρίζει απερίφραστα την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, καθώς και με τη Γεωργία, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση στην ενταξιακή διαδικασία των Δυτικών Βαλκανίων.
«Είναι ο καιρός να δούμε όλοι τη μεγάλη εικόνα – και αυτό ισχύει τόσο για τις υποψήφιες χώρες όσο και για τα κράτη – μέλη της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά και τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης των ενταξιακών διαδικασιών και της λήψης αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία, ακόμη και στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας. «Όταν μια χώρα έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, όπως π.χ. στην περίπτωση της Αλβανίας, πρέπει αυτό να αναγνωρίζεται, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος για εκτεταμένες συνέπειες συνολικά στη διαδικασία διεύρυνσης, κάτι που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε», δήλωσε.
Οσον αφορά τις συνταγματικές αλλαγές στη Βόρεια Μακεδονία, ζήτησε τη βοήθεια του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), το οποίο, όπως είπε, θα μπορούσε να ασκήσει την επιρροή του στο εκεί αδελφό κόμμα.