Κόσμος

Διπλωματική κρίση για τον ξυλοδαρμό δημοσιογράφου του BBC: Το Λονδίνο κάλεσε τον πρέσβη της Κίνας

«Η χρυσή εποχή Βρετανίας – Κίνας έχει τελειώσει» δηλώνει ο Βρετανός πρωθυπουργός. 

Διπλωματική κρίση φαίνεται πως έχει προκύψει ανάμεσα σε Βρετανία και Κίνα εξαιτίας του ξυλοδαρμού δημοσιογράφου του BBC που κάλυπτε τις μαζικές διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου, από τις κινεζικές αρχές. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας του Λονδίνου Evening Standard, o πρεσβευτής της Κίνας στη Βρετανία κλήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση για να δώσει εξηγήσεις για την επίθεση στον δημοσιογράφο Εντ Λόρενς που κάλυπτε τις διαδηλώσεις στη Σανγκάη. 

Το Φόρεϊν Όφις δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του Reuters να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Τις τελευταίες ημέρες πολίτες σε πολλές πόλεις της Κίνας διαδηλώνουν κατά των αυστηρών κυβερνητικών μέτρων για την ανάσχεση της COVID, σε μια επίδειξη απείθειας που παρατηρείται για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία που κυβερνά ο Σι Τζινπίνγκ.

Το BBC ισχυρίζεται ότι ο δημοσιογράφος του, Εντ Λόρενς, ξυλοκοπήθηκε, συνελήφθη και του πέρασαν χειροπέδες ενώ κάλυπτε τις διαδηλώσεις στη Σανγκάη.

«Κρατήθηκε για πολλές ώρες προτού αφεθεί ελεύθερος. Κατά τη σύλληψή του, οι αστυνομικοί τον χτύπησαν και τον κλώτσησαν. Αυτό συνέβη ενώ εργαζόταν ως διαπιστευμένος δημοσιογράφος», ανακοίνωσε την Κυριακή το BBC.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας έχει αμφισβητήσει την πληροφορία αυτή υποστηρίζοντας ότι ο δημοσιογράφος δεν είχε δηλώσει την ιδιότητά του.

Ρίσι Σουνάκ: Η «χρυσή εποχή» στις σχέσεις Βρετανίας – Κίνας τελείωσε

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ, κατά τη διάρκεια ενός δείπνου που παρέθεσε ο δήμαρχος του Λονδίνου δήλωνε πως «χρυσή εποχή» στις σχέσεις μεταξύ Λονδίνου και Πεκίνου έχει φτάσει στο τέλος της.

«Ας είμαστε ειλικρινείς, η λεγόμενη “χρυσή εποχή” τελείωσε μαζί με την αφελή ιδέα ότι το εμπόριο θα οδηγούσε σε κοινωνικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά δεν πρέπει επίσης να βασιζόμαστε στην απλοϊκή ρητορική του Ψυχρού Πολέμου», ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός. 

«Αναγνωρίζουμε ότι η Κίνα αποτελεί μια συστηματική πρόκληση για τις αξίες και τα συμφέροντά μας, μια πρόκληση που γίνεται πιο έντονη καθώς η χώρα κινείται προς ακόμη μεγαλύτερο αυταρχισμό», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ακόμη, επέκρινε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς της Κίνας, ενώ τόνισε ότι η Βρετανία «δεν μπορεί απλώς να αγνοήσει τη σημασία της Κίνας στις παγκόσμιες υποθέσεις» για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα ή θέματα όπως η κλιματική αλλαγή.

Επιπλέον, είπε ότι «οι αντίπαλοι και οι ανταγωνιστές της Βρετανίας σχεδιάζουν μακροπρόθεσμα», αναφερόμενος σε Ρωσία και Κίνα, τονίζοντας ότι το Λονδίνο θα κάνει «ένα εξελικτικό άλμα στην προσέγγισή του» απέναντι στις χώρες αυτές.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η χώρα του «θα στηρίξει την Ουκρανία όσο χρειαστεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κακοκαιρία Άριελ: Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ - Πολύ νερό, κεραυνοί και θυελλώδεις άνεμοι
Εγκαινιάστηκε το Δημοτικό Κτηνιατρείο Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού
Chevron Right