Κόσμος

Ακόμη ένα «κατόρθωμα» για τον Τραμπ: Του ασκήθηκε δίωξη για τα απόρρητα έγγραφα στη βίλα του

Τα μπλεξίματα με τον νόμο για τον Ντόναλντ Τραμπ δεν σταματούν. Καταγγέλλει πως του ασκήθηκε ποινικη δίωξη για την υπόθεση των απορρήτων στη βίλα του στη Φλόριντα.

Τα προβλήματα με τον Νόμο καλά κρατούν για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Σε ανάρτησή του χθες στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Truth Social που έχει δημιουργήσει, καταγγέλει πως οι δικαστικές αρχές ενημέρωσαν τους δικηγόρους του πως τού ασκείται δίωξη για παράνομο χειρισμό απορρήτων εγγράφων που του προσάπτεται στο τέλος της θητείας του.

Ο ίδιος επιτέθηκε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, λέγοντας πως «η διεφθαρμένη κυβέρνηση Μπάιντεν ενημέρωσε τους δικηγόρους μου πως μου ασκήθηκε δίωξη, κατά τα φαινόμενα για την απάτη με τα κουτιά».

tramp eggrafa

Ο Ρεπουμπλικάνος, που ονειρεύεται να «ανακαταλάβει» τον Λευκό Οίκο το 2024, πρόσθεσε πως κλήθηκε να παρουσιαστεί ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Μαϊάμι την Τρίτη (13η Ιουνίου).

Αν και δεν παρουσίασε κάποιο τεκμήριο για τον ισχυρισμό αυτό, πηγή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters επιβεβαίωσε την πληροφορία, εξηγώντας πως ο κ. Τραμπ αντιμετωπίζει επτά κατηγορίες για παράνομη κατοχή διαβαθμισμένων εγγράφων και παρακώλυση της δικαιοσύνης.

Σε βίντεο που ανέβασε αργότερα στην πλατφόρμα, ο μεγιστάνας διατράνωσε την «αθωότητά του».

Υπενθυμίζεται πως τον Αύγουστο του 2022, η ομοσπονδιακή αστυνομία προχώρησε στην κατάσχεση περίπου 13.000 εγγράφων στο οίκημα του κ. Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο (Παλμ Μπιτς, Φλόριντα). Περίπου τα 100 ήταν διαβαθμισμένα, μολονότι δικηγόρος του είχε διαβεβαιώσει πως όλα τα απόρρητα είχαν ήδη επιστραφεί.

Ο πρώην πρόεδρος έχει δικαιολογηθεί για το ότι κράτησε τα έγγραφα διαβεβαιώνοντας πως τα αποχαρακτήρισε όταν κατείχε ακόμα το αξίωμα. Δεν παρουσίασε καμιά απόδειξη γι’ αυτό· οι δικηγόροι του δεν έχουν προβάλει τέτοιον ισχυρισμό.

Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ώστε να είναι υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2024 αντιμετωπίζει εξάλλου αρκετούς ακόμη πονοκεφάλους με τη δικαιοσύνη, ιδίως έρευνα για τις προσπάθειες του ιδίου και συμμάχων του να ανατρέψουν το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020, όταν ηττήθηκε από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν.

Είναι άλλωστε ο πρώτος –πρώην ή νυν– πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που είδε να του ασκείται ποινική δίωξη, για υπόθεση παραχάραξης εγγράφων της επιχείρησής του, που συνδεόταν με την καταβολή χρημάτων σε πρώην ηθοποιό πορνογραφικών ταινιών προκειμένου να εξαγοραστεί η σιωπή της για παλιότερες συνευρέσεις τους, ενόψει των εκλογών του 2016, τις οποίες κέρδισε.

Μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι ανέφερε πως η Αμερική ζει «μαύρη μέρα» και διαβεβαίωσε πως στέκει στο πλευρό του πρώην προέδρου.

Είδε «θρασεία μετατροπή της [δικαστικής] εξουσίας σε όπλο» και διεμήνυσε πως ο Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα φροντίσουν να «λογοδοτήσουν» οι υπεύθυνοι, ενώ χαρακτήρισε αδιανόητο «ο πρόεδρος να ασκεί δίωξη στον σημαντικότερο υποψήφιο αντίπαλό του». Θύμισε εξάλλου πως ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε επίσης στην κατοχή του απόρρητα έγγραφα «για δεκαετίες» χωρίς να αντιμετωπίσει συνέπειες.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Πανελλήνιες 2023 - ΕΠΑΛ: Συνέχεια με Ηλεκτροτεχνία, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ναυτικό Δίκαιο, Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης
Πώς ασφαλίζουμε σωστά το σημείο ενός τροχαίου ατυχήματος
Chevron Right