Οι πολιτικοί στην – υποστηριζόμενη από το Κρεμλίνο – αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία απηύθυναν έκκληση, την Τετάρτη (28/02), στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, να την «προστατεύσει» από την «πίεση» του Κισινάου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Politico, σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε από εκατοντάδες πολιτικούς της Υπερδνειστερίας στο Τιρασπόλ, δηλαδή στην πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, αναφέρεται το εξής: «[Αποφασίσαμε να] απευθυνθούμε στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο και στην Κρατική Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ζητώντας μέτρα για την προστασία της Υπερδνειστερίας εν μέσω αυξημένης πίεσης από τη Μολδαβία». Το ψήφισμα, ωστόσο, δεν ζητάει άμεσα από τη Μόσχα να ενσωματώσει την Υπερδνειστερία στη Ρωσία, όπως είχε προβλέψει ένας πολιτικός της αντιπολίτευσης της Υπερδνειστερίας πριν από μερικές ημέρες.
Μάλιστα, στο εν λόγω ψήφισμα σημειώνεται ότι περισσότεροι από «220.000 Ρώσοι πολίτες» ζουν εντός της περιοχής. Η Μόσχα διευκόλυνε πρόσφατα τους Μολδαβούς να αποκτήσουν τη ρωσική υπηκοότητα. Η Υπερδνειστερία, η οποία βρίσκεται κατά μήκος των συνόρων της Μολδαβίας με την Ουκρανία και κατοικείται κυρίως από Ρώσους, Ουκρανούς και Μολδαβούς, λειτουργεί ως μη αναγνωρισμένο κράτος από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, διατηρώντας τη σημαία με το σφυροδρέπανο της σοβιετικής εποχής και χρησιμοποιώντας τα Ρωσικά ως μία από τις επίσημες γλώσσες της.
Η Μολδαβία έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι ασκεί πίεση στην Υπερδνειστερία και έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι αποσταθεροποιεί την κατάσταση στη χώρα μέσω των ελιγμών της στην αποσχισθείσα περιοχή.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου προσάρτησε πολλές περιοχές της Ουκρανίας εν μέσω της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας, έχει προγραμματιστεί να εκφωνήσει εκτενή ομιλία, την Πέμπτη (29/02), στο ρωσικό κοινοβούλιο.
Το 2006 διεξήχθη ένα – διεθνώς μη αναγνωρισμένο – δημοψήφισμα για την «ελεύθερη προσχώρηση της Υπερδνειστερίας στη Ρωσική Ομοσπονδία», το οποίο υποστηρίχθηκε επίσημα από το 98% των ψηφοφόρων της Υπερδνειστερίας. Έκτοτε, ωστόσο, η Μόσχα έχει αντισταθεί σε οποιαδήποτε περαιτέρω βήματα προς την προσάρτηση. Παρ’ όλα αυτά, διατηρεί περίπου 1.500 στρατιωτικούς στην περιοχή, γεγονός που αποτρέπει κάθε πιθανότητα επανένωσης με τη Μολδαβία. Η Μόσχα αποκαλεί τα στρατεύματα αυτά ως «ειρηνευτές».
Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε, την Τετάρτη (28/02), ότι η προστασία των κατοίκων της Υπερδνειστερίας, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων πολιτών, είναι μία από τις προτεραιότητές του και υποσχέθηκε να εξετάσει το εν λόγω ψήφισμα.