Κόσμος

Ουκρανία: Η Όπερα της Οδησσού επέστρεψε στις παραστάσεις εν μέσω πολέμου

Η Όπερα της Οδησσού στην Ουκρανία σήκωσε αυλαία ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται.

Η Όπερα της Οδησσού στην Ουκρανία παίρνει ξανά ζωή ενώ ο πόλεμος με τη Ρωσία συνεχίζει να μαίνεται.

Πρόκειται για μία από τις πιο διάσημες Όπερες με το μπαλέτο της να είναι ξακουστό, το οποίο μάλιστα περιοδεύει και σε όλο τον κόσμο για να δώσει παραστάσεις.

Οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις και οι βομβαρδισμοί δεν τρομάζουν πλέον τους υπαλλήλους της Όπερας, οι οποίοι επέλεξαν να μείνουν στην χώρα τους, άλλοι να πολεμήσουν και άλλοι να βοηθήσουν όπως μπορούν.

Μάλιστα, αποφάσισαν να επιστρέψουν στο μεγαλοπρεπές θέατρο και να ξεκινήσουν δειλά – δειλά τις παραστάσεις. 

Το θέατρο-κόσμημα για την πόλη της Οδησσού, ένα μνημείο πολιτισμού με σπουδαία και μακρόχρονη ιστορία, παρέμενε κλειστό εδώ και μήνες, μετά τη ρωσική εισβολή. 

Ξεκίνησαν και πάλι οι παραστάσεις

Τώρα, όμως, άνοιξε ξανά τις βαριές πόρτες της για να υποδεχτεί τους λιγοστούς έστω θεατές (που φόρεσαν τα καλά τους και βρέθηκαν στο θέατρο) και να δώσει κανονικά μοναδικές παραστάσεις.

Οι μπαλαρίνες φόρεσαν τις τουτού φούστες τους και τις πουέντ τους, οι μουσικοί πήραν τη θέση τους στην ορχήστρα και η αυλαία σηκώθηκε.

Η παράσταση «Ζιζέλ» (Giselle ou les Wilis), ένα κλασσικό έργο του Αντόλφ Αντάμ επελέγη για τις πρώτες παραστάσεις.

Το μπαλέτο και η ορχήστρα της Εθνικής Όπερας της Οδησσού κουβαλούν μια ιστορία αιώνων, καθώς στη μακρόχρονη πορεία τους έχουν φιλοξενήσει έργα μεγάλων συνθετών όπως ο Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι και ο Σεργκέι Ραχμάνινοφ.

«Στη σκηνή απλώς σκέφτομαι πώς χορεύω, οι σκέψεις του πολέμου δεν παρεμβαίνουν» αναφέρει η λέει η prima ballerina Katerina Bartosh στο Euronews.

Οι χορευτές, οι μουσικοί και οι τεχνικοί που έχουν παραμείνει αισθάνονται ότι το πάθος έχει γίνει ένα ισχυρό όπλο για αυτούς: Η τέχνη στην Ουκρανία είναι πλέον μια μορφή αντίστασης.

«Ο κόσμος πρέπει να πάρει το μυαλό του από τα γεγονότα, ειδικά αν κάποιοι δεν έχουν καν ρεύμα στο σπίτι ή Internet: Αυτό το θέατρο είναι ο μόνος σύνδεσμος που έχουν με την υπόλοιπη κοινωνία», αναφέρει η σκηνογράφος Natalia Dovgaya.

Με 3-4 παραστάσεις την εβδομάδα, πολλές από τις οποίες είναι sold out, η Όπερα της Οδησσού ελπίζει να συνεχίσει να είναι ένα ασφαλές καταφύγιο για όσους θέλουν να ξεχάσουν τον θάνατο και την καταστροφή γύρω τους, έστω και για λίγο.

Την ίδια στιγμή, η Όπερα της  Λβιβ και της Οδησσού κέρδισαν το βραβείο «Καλύτερο Θέατρο Όπερας» στα Διεθνή Βραβεία Όπερας στη Μαδρίτη.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
«Κερασάκι» στην συγκάλυψη των υποκλοπών το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ
Τζόκερ Κλήρωση 29/11/2022: Οι τυχεροί αριθμοί
Chevron Right