Ο καπνός από τις δασικές φωτιές που κατακαίνε εδώ και εβδομάδες στον Καναδά έχει ήδη καλύψει τμήματα πολιτειών στις ΗΠΑ και έχει θέσει σε συναγερμό την ποιότητα του αέρα για περίπου 75 εκατομμύρια ανθρώπους.
Μάλιστα, τώρα ο καπνός έφτασε μέχρι και την Ευρώπη και συγκεκριμένα τη Νορβηγία, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Τις τελευταίες ημέρες, τα σύννεφα καπνού έχουν απλωθεί από τον Καναδά μέσω της Γροιλανδίας, της Ισλανδίας και έχουν φτάσει στη Νορβηγία, όπως αναφέρει το CNN.
Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Κλιματικής και Περιβαλλοντικής Έρευνας της Νορβηγίας (NILU) κατάφεραν να ανιχνεύσουν την αύξηση του καπνού χρησιμοποιώντας ευαίσθητα όργανα και να επιβεβαιώσουν την προέλευσή του χρησιμοποιώντας μοντέλα πρόβλεψης.
Οι άνθρωποι στη Νορβηγία μπορεί να μυρίσουν και και να παρατηρήσουν τον καπνό ως μια ελαφριά ομίχλη, αλλά, σε αντίθεση με πόλεις των ΗΠΑ που έχουν δει επικίνδυνη ρύπανση και δεν θα πρέπει να έχουν επιπτώσεις στην υγεία τους, δήλωσε ο Νικόλαος Ευαγγελίου, επιστήμονας στο NILU. «Οι πυρκαγιές που ταξιδεύουν από τόσο μεγάλες αποστάσεις φτάνουν πολύ αραιές», δήλωσε στο CNN.
Τις επόμενες ημέρες, το νέφος αναμένεται να εξαπλωθεί και σε άλλα τμήματα της Ευρώπης, αλλά είναι απίθανο οι άνθρωποι να είναι σε θέση να μυρίσουν ή να παρατηρήσουν τον καπνό, δήλωσε ο Ευαγγελίου.
Δεν είναι ασυνήθιστο ο καπνός από δασικές πυρκαγιές να ταξιδεύει μεγάλες αποστάσεις. «Ο καπνός από τις πυρκαγιές όπως αυτές στον Καναδά εγχέεται σε μεγάλα υψόμετρα, παραμένοντας έτσι στην ατμόσφαιρα περισσότερο και είναι ικανός να ταξιδέψει σε μεγάλες αποστάσεις», πρόσθεσε.
Εκτός από την πρόκληση προβλημάτων υγείας σε ευαίσθητες ομάδες, όπως εκείνες με πνευμονικά προβλήματα, τα σωματίδια του καπνού μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υπερθέρμανση του πλανήτη, ανέφερε το ινστιτούτο.
Τα σωματίδια καπνού και αιθάλης που κατακάθονται σε επιφάνειες καλυμμένες με πάγο και χιόνι, όπως το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας, μπορούν να κάνουν την επιφάνεια πιο σκοτεινή, αναγκάζοντάς την να απορροφήσει την ηλιακή ακτινοβολία και έτσι να συμβάλει στη υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας.
Ο Kjetil Tørseth, διευθυντής ερευνών της NILU, δήλωσε ότι «με τις αυξανόμενες θερμοκρασίες λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι δασικές πυρκαγιές είναι πιθανό να είναι πιο συχνές και μεγαλύτερου μεγέθους.