Οι ισπανικές αρχές αποκάλυψαν σήμερα ότι μια παγιδευμένη επιστολή, με χαρακτηριστικά «παρόμοια» με αυτή που εξερράγη χθες Τετάρτη στην πρεσβεία της Ουκρανίας στη Μαδρίτη, είχε σταλεί στις 24 Νοεμβρίου στον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι «φάκελος που περιείχε πυροτεχνικό υλικό» και απευθυνόταν «στον πρόεδρο της κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ (…) εντοπίστηκε και εξουδετερώθηκε από τις υπηρεσίες ασφαλείας της προεδρίας της κυβέρνησης στις 24 Νοεμβρίου».
Χθες Τετάρτη, εκτός την επιστολή βόμβα που εστάλη στην ουκρανική πρεσβεία, μία ακόμη εντοπίστηκε σε εργοστάσιο παραγωγής όπλων στη Σαραγόσα.
«Σήμερα (σ.σ. χθες) άλλος ένας εκρηκτικός μηχανισμός κρυμμένος σε πακέτο στάλθηκε με το ταχυδρομείο στην αεροπορική βάση Τορεχόν ντε Αρντόθ έξω από τη Μαδρίτη», ανέφερε η εφημερίδα El Mundo.
Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, αντίστοιχη επιστολή εντοπίστηκε σήμερα και στο υπουργείο Εσωτερικών.
Η ασφάλεια γύρω από τα δημόσια και τα διπλωματικά κτίρια θα ενισχυθεί, τόνισε το υπουργείο Εσωτερικών.
#ÚltimaHora 🔴 Detectan tres nuevos artefactos incendiarios dirigidos a Pedro Sánchez, al Ministerio de Defensa y la Base Aérea de Torrejón https://t.co/YpQlamzSTU
— EL MUNDO (@elmundoes) December 1, 2022
Έκρηξη στην ουκρανική πρεσβεία στη Μαδρίτη
Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη (30/11) δύο βόμβες κρυμμένες σε επιστολές εντοπίστηκαν στην ουκρανική πρεσβεία στη Μαδρίτη και σε ένα εργοστάσιο παραγωγής όπλων στη Σαραγόσα, στη νότια Ισπανία.
Ένας εργαζόμενος στην πρεσβεία της Ουκρανίας στη Μαδρίτη τραυματίστηκε ελαφρά από την έκρηξη επιστολής- βόμβας, ο παραλήπτης της οποίας ήταν ο πρεσβευτής, γεγονός που ώθησε το Κίεβο να ζητήσει την ενίσχυση της ασφάλειας σε όλες τις διπλωματικές του αποστολές.
«Η αστυνομία ενημερώθηκε γύρω στις 13:00 (τοπική ώρα 14:00 ώρα Ελλάδας) για μια έκρηξη στο εσωτερικό της πρεσβείας της Ουκρανίας στη Μαδρίτη. Σημειώθηκε την ώρα που ένας εργαζόμενος της πρεσβείας χειριζόταν επιστολή», επισήμανε αστυνομική πηγή.
«Ο εργαζόμενος αυτός τραυματίστηκε ελαφρά και μετέβη μόνος του στο νοσοκομείο», πρόσθεσε.
Ο υπάλληλος, που είχε τραυματιστεί στο χέρι, έχει ήδη πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο και έχει επιστρέψει στην εργασία του, επισήμανε αργότερα χθες ο Σέρχιι Ποχορελτσέφ, ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Ισπανία, σε συνέντευξή του στην κρατική ισπανική τηλεόραση.
«Η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα», σημείωσε η αστυνομική πηγή, ενώ και η ισπανική δικαιοσύνη διεξάγει προκαταρκτική έρευνα για το συμβάν, που ενδέχεται να συνδέεται με «τρομοκρατία».
Όταν ρωτήθηκε ποιον υποπτεύεται για την ενέργεια αυτή, ο Ποχορελτσέφ εμμέσως κατηγόρησε τη Ρωσία. «Γνωρίζουμε καλά τις τρομοκρατικές μεθόδους της επιθετικής χώρας», επισήμανε, ενώ πρόσθεσε ότι «οι μέθοδοι, οι επιθέσεις της Ρωσίας μάς αναγκάζουν να είμαστε έτοιμοι για κάθε συμβάν, πρόκληση ή επίθεση».
Όταν ρωτήθηκε ποιον υποπτεύεται για την ενέργεια αυτή, ο Ποχορελτσέφ εμμέσως κατηγόρησε τη Ρωσία. «Γνωρίζουμε καλά τις τρομοκρατικές μεθόδους της επιθετικής χώρας», επισήμανε, ενώ πρόσθεσε ότι «οι μέθοδοι, οι επιθέσεις της Ρωσίας μάς αναγκάζουν να είμαστε έτοιμοι για κάθε συμβάν, πρόκληση ή επίθεση».
Μετά την έκρηξη αυτής της παγιδευμένης επιστολής, το Κίεβο ζήτησε να «ενισχυθεί η ασφάλεια» σε όλες τις πρεσβείες του.