Κόσμος

Ο Τραμπ και οι 31 κατηγορίες του «νόμου περί κατασκοπείας» που αντιμετωπίζει

Οι υποθέσεις κατασκοπείας στις ΗΠΑ και η περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει γίνει το νούμερο ένα πρόσωπο που αντιμετώπισε ποτέ ποινικές κατηγορίες βάσει του νόμου περί κατασκοπείας για την παράνομη διατήρηση ευαίσθητων αρχείων εθνικής άμυνας.

Το κατηγορητήριο που του απαγγέλθηκε από το ομοσπονδιακό σώμα ενόρκων στο Μαϊάμι περιλαμβάνει 31 από τις 37 κατηγορίες για παραβίαση μέρους του νόμου περί κατασκοπείας του 1917.

Οι 31 κατηγορίες αφορούν απόρρητα ή άκρως απόρρητα διαβαθμισμένα έγγραφα. Κατηγορείται επίσης για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, συνωμοσία, απόκρυψη και ψευδείς δηλώσεις.

Ο νόμος περί κατασκοπείας έχει ιστορικά χρησιμοποιηθεί συχνότερα από τους συντηρητικούς στη λογική του «νόμος και τάξη». Αλλά η μεγαλύτερη αύξηση στη χρήση του σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα, η οποία τον χρησιμοποίησε ως όπλο για τους διαρροείς και τους πληροφοριοδότες εθνικής ασφάλειας.

Ο νόμος περί «κατασκοπείας» ενδεχομένως να κάνει κάποιους να σκέφτονται κατασκόπους και διεθνείς ίντριγκες, όμως μόνο ένα μέρος του νόμου, το άρθρο 794 του 18 U.S.C, αφορά όντως την κατασκοπεία για λογαριασμό ξένων κυβερνήσεων, για την οποία η μέγιστη ποινή είναι ισόβια κάθειρξη.

Κατασκοπεία αλλά για… μη εξουσιοδοτημένη συλλογή, κατοχή ή διαβίβαση

Αυτή η πτυχή του νόμου αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα από τις καταδίκες του Τζόναθαν Πόλαρντ το 1987, για κατασκοπεία και παροχή άκρως απόρρητων διαβαθμισμένων πληροφοριών στο Ισραήλ- του πρώην αξιωματικού της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Άλντριχ Έιμς το 1994, επειδή ήταν διπλός πράκτορας της ρωσικής KGB- και, το 2002, του πρώην πράκτορα του FBI Ρόμπερτ Χάνσεν, ο οποίος συνελήφθη να πουλάει αμερικανικά μυστικά στη Σοβιετική Ένωση και τη Ρωσία σε διάστημα άνω των 20 ετών. Και οι τρεις καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη.

Αλλά οι υποθέσεις κατασκόπων είναι σπάνιες. Πιο τυπικά, όπως στην έρευνα για τον Τραμπ, ο νόμος εφαρμόζεται στη μη εξουσιοδοτημένη συλλογή, κατοχή ή διαβίβαση ορισμένων ευαίσθητων κυβερνητικών πληροφοριών.

DONALD TRUMP JUNE 10

Η διαβίβαση μπορεί να σημαίνει τη μετακίνηση εγγράφων από μια εξουσιοδοτημένη σε μια μη εξουσιοδοτημένη τοποθεσία, καθώς πολλοί τύποι ευαίσθητων κυβερνητικών πληροφοριών πρέπει να διατηρούνται σε ασφαλείς εγκαταστάσεις. Μπορεί επίσης να αφορά την άρνηση κυβερνητικής απαίτησης για την επιστροφή ενός εγγράφου.

Οι κατηγορίες του Τραμπ φέρεται να περιλαμβάνουν έναν ισχυρισμό για «μη εξουσιοδοτημένη διατήρηση εγγράφων εθνικής ασφάλειας», που μπορεί να περιλαμβάνει τόσο την κατοχή των εγγράφων όσο και την άρνηση επιστροφής τους στην κυβέρνηση. Όλες αυτές οι απαγορευμένες δραστηριότητες εμπίπτουν στο ξεχωριστό και πιο συχνά εφαρμοζόμενο τμήμα του νόμου – 18 U.S.C. ενότητα 793, όπου για την παραβίαση δεν απαιτείται πρόθεση παροχής βοήθειας σε ξένη δύναμη.

Η εσκεμμένη μη εξουσιοδοτημένη κατοχή πληροφοριών που, αν αποκτηθούν από μια ξένη κυβέρνηση, θα μπορούσαν να βλάψουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ είναι γενικά αρκετή για να προκαλέσει πιθανή ποινή 10 ετών.

Οι σημερινοί ισχυρισμοί των υποστηρικτών του Τραμπ για τη φαινομενικά αθώα φύση της επίμαχης συμπεριφοράς – την απλή κατοχή ευαίσθητων κυβερνητικών εγγράφων – χάνουν το νόημα. Ο κινητήριος μοχλός της ανησυχίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης βάσει του άρθρου 793 είναι το ευαίσθητο περιεχόμενο και η σύνδεση με πληροφορίες εθνικής άμυνας, γνωστές ως «NDI».

Υποθέσεις κατασκοπείας

Μία από τις πιο διάσημες υποθέσεις του νόμου περί κατασκοπείας, γνωστή ως «Wikileaks», στην οποία ο Τζούλιαν Ασάνζ παραπέμφθηκε για την απόκτηση και δημοσίευση μυστικών στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων το 2010, δεν αφορά διαρροές που βοηθούν ξένες κυβερνήσεις. Αφορούσε τη μη εξουσιοδοτημένη αναζήτηση, απόκτηση, κατοχή και δημοσίευση ευαίσθητων πληροφοριών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ένα ξένο έθνος εάν αποκαλύπτονταν.

Δύο πρόσφατοι ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης των Δημοκρατικών – ο Σάντι Μπέργκερ, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Κλίντον, και ο Ντέιβιντ Πετρέους, διευθυντής της CIA κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα, δήλωσαν ο καθένας ένοχοι για πλημμελήματα υπό την απειλή της δίωξης του νόμου περί κατασκοπείας.

Ο Μπέγκερ πήρε στο σπίτι του ένα απόρρητο έγγραφο – στην κάλτσα του – στο τέλος της θητείας του. Ο Πετρέους μοιράστηκε διαβαθμισμένες πληροφορίες με μη εξουσιοδοτημένο πρόσωπο για λόγους που δεν είχαν καμία σχέση με ξένη κυβέρνηση.

Ορισμένα από τα έγγραφα που αναζήτησε και βρήκε το FBI κατά την έρευνα του Τραμπ χαρακτηρίζονταν ως «άκρως απόρρητα» ή «άκρως απόρρητες-ευαίσθητες διαβαθμισμένες πληροφορίες».

Και οι δύο ταξινομήσεις κάνουν τις κατηγορίες πολύ σοβαρότερες, καθώς οι άκρως απόρρητες-ευαίσθητες διακεκριμένες πληροφορίες προορίζονται για πληροφορίες που θα ήταν πραγματικά επιζήμιες για τις ΗΠΑ εάν έπεφταν σε ξένα χέρια.

Το επιχείρημα αποχαρακτηρισμού εγγράφων

Ένα από τα επιχειρήματα που προβάλλεται από τους υπερασπιστές του Τραμπ είναι ότι με τον απλό χειρισμό του υλικού ως πρόεδρος, θα μπορούσε ουσιαστικά να το έχει αποχαρακτηρίσει.

Όμως στην πραγματικότητα δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο – ο προεδρικός αποχαρακτηρισμός απαιτεί την παράκαμψη του εκτελεστικού διατάγματος 13526, πρέπει να είναι γραπτός και πρέπει να έχει συμβεί ενώ ο Τραμπ ήταν ακόμη πρόεδρος – όχι μετά. Εάν είχαν αποχαρακτηριστεί, θα έπρεπε να είχαν επισημανθεί ως τέτοια.

Ακόμα κι αν υποτεθεί ότι τα έγγραφα αποχαρακτηρίστηκαν, πράγμα που δεν φαίνεται να συμβαίνει, ο Τραμπ εξακολουθεί να είναι νομικά υπόλογος.

DONALD TRUMP JUNE 10 B

Ο νόμος περί κατασκοπείας ισχύει για όλες τις πληροφορίες εθνικής άμυνας, ή NDI, των οποίων τα διαβαθμισμένα έγγραφα αποτελούν μόνο ένα μέρος. Αυτού του είδους οι πληροφορίες περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα ευαίσθητων πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, ενεργειακών, επιστημονικών, τεχνολογικών, υποδομών και κινδύνων εθνικών καταστροφών. Σύμφωνα με το νόμο και τους κανονισμούς, τα υλικά NDI δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ευαίσθητα.

Το ιστορικό

Το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα Τζακ Σμιθ απήγγειλε κατηγορίες εναντίον του Τραμπ, αφού το FBI ερεύνησε τον Αύγουστο του 2022, το θέρετρο του στη Φλόριντα όπου ζει, τον Αύγουστο του 2022, εντοπίζοντας περίπου 13.000 κυβερνητικά αρχεία, περίπου 100 από τα οποία χαρακτηρίζονταν ως απόρρητα ή άκρως απόρρητα – το υψηλότερο επίπεδο διαβάθμισης, που προορίζεται για τα πιο στενά φυλασσόμενα μυστικά της κυβέρνησης. Συνολικά, οι εισαγγελείς λένε ότι διατήρησε αθέμιτα 337 διαβαθμισμένα αρχεία.

Ο Τραμπ έχει προηγουμένως αρνηθεί την παράβαση του νόμου, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος αποχαρακτήρισε τα εν λόγω αρχεία και ότι οι ευρείες προεδρικές εξουσίες του έδιναν την εξουσία να αποκαλύπτει ή να αποχαρακτηρίζει υλικό.

Ωστόσο, ο ίδιος ο νόμος περί κατασκοπείας δεν απαιτεί ρητά από τους εισαγγελείς να αποδείξουν ότι τα ίδια τα αρχεία ήταν διαβαθμισμένα, και ούτε ο Τραμπ ούτε οι δικηγόροι του έχουν παράσχει κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει ότι αποχαρακτηρίστηκαν ποτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Τα είκοσι αριστουργήματα του Γιάννη Μαρκόπουλου που όλοι τραγουδήσαμε
Το θαύμα της ζούγκλας: «Πεινάω, η μαμά πέθανε» - Νέα συγκλονιστικά βίντεο από τη στιγμή της διάσωσης των 4 παιδιών
Chevron Right