Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν στο Λευκό οίκο, εν μέσω ενεργειακής κρίσης ΗΠΑ – Ευρώπης.
Είκοσι ένας κανονιοβολισμοί, οι εθνικοί ύμνοι, μια μπάντα επιστρατεύτηκαν κάτω από έναν λαμπερό χειμωνιάτικο ήλιο. Ο Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του, Μπριζίτ, έγιναν δεκτοί με μεγάλη λαμπρότητα στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια μιας επίσημης επίσκεψης που βαθμολογήθηκε προσεκτικά για να επιδείξει την καλή κατανόηση μεταξύ των δύο εθνών. Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη γαλλοαμερικανική συμμαχία, ανταλλάσσοντας αγκαλιές στα σκαλιά του Λευκού Οίκου.
À la Maison Blanche.https://t.co/E7hj6GKQ9S
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) December 1, 2022
Σύμφωνα με τη LeMonde για αυτή την επίσκεψη, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε τη «δύναμη» και τη «ζωτικότητα» της σχέσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας, του «παλαιότερου συμμάχου» και «ακλόνητου εταίρου», χαιρετίζοντας, στα γαλλικά, τις αξίες της «ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης».
Looking forward to a productive day with President Macron, Mrs. Macron, and the French delegation. pic.twitter.com/EvMikKG9ov
— President Biden Archived (@POTUS46Archive) December 1, 2022
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μπορούσαν να ζητήσουν καλύτερο εταίρο για να συνεργαστούν από τη Γαλλία», ανέφερε ο Μπάιντεν σε μια σύντομη δήλωση στο πλευρό του Γάλλου προέδρου, τονίζοντας ότι η συμμαχία με τη Γαλλία παραμένει «απαραίτητη» για τη σταθερότητα στον κόσμο, μπροστά στην «κλιματική κρίση» και σε μια εποχή που ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσπαθεί να «κατακτήσει βίαια την Ουκρανία» και «να κλονίσει την ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο».
Ο Γάλλος πρόεδρος, υπενθύμισε επίσης την «κοινή ιστορία» μεταξύ των δύο «αδελφών εθνών» στον «αγώνα τους για την ελευθερία». «Πρέπει να μάθουμε πώς να γίνουμε και πάλι αδέλφια στα όπλα», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Οι δύο χώρες «είναι οι ισχυρότεροι σύμμαχοι επειδή αυτή η φιλία έχει τις ρίζες της μέσα στους αιώνες», συνέχισε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους. Είναι «σημαντικό» να υπάρχει στενός συντονισμός προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία «στις οικονομίες και τους πληθυσμούς μας», επέμεινε ο κ. Μακρόν.
Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στη συνέχεια στο Οβάλ Γραφείο πριν από μια κοινή συνέντευξη Τύπου και ένα επίσημο δείπνο το βράδυ.
Μπάιντεν – Μακρόν: Εγκλήματα πολέμου από την Ρωσία. Πρέπει να λογοδοτήσουν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέδωσαν κοινή δήλωση για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι δύο ηγέτες σημειώνουν ότι «καταδικάζουν έντονα τον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τονίζουν ότι η σκόπιμη στόχευση αμάχων και αστικών υποδομών συνιστά εγκλήματα πολέμου των οποίων οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν».
Και συνεχίζουν:
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία αποδοκιμάζουν τα σκόπιμα κλιμακούμενα βήματα της Ρωσίας, ιδίως την ανεύθυνη πυρηνική ρητορική της και την παραπληροφόρησή της σχετικά με υποτιθέμενες χημικές επιθέσεις και προγράμματα βιολογικών και πυρηνικών όπλων. Επιβεβαιώνουν τη συνεχή υποστήριξη των εθνών τους για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της παροχής πολιτικής, ασφάλειας, ανθρωπιστικής και οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί».
Οι δύο ηγέτες έγραψαν επίσης ότι «προχωρούν σε ένα κοινό όραμα για την ενίσχυση της ασφάλειας και την αύξηση της ευημερίας παγκοσμίως, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την οικοδόμηση μεγαλύτερης ανθεκτικότητας στις επιπτώσεις της και την προώθηση των δημοκρατικών αξιών».
«Αυτό το όραμα βασίζεται σε μια κοινή πεποίθηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι και εταίροι τους μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις μεγαλύτερες προκλήσεις μας και να αξιοποιήσουν τις πιο υποσχόμενες ευκαιρίες μας μαζί», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
«Αυτό περιλαμβάνει την αντιμετώπιση παγκόσμιων ζητημάτων όπως η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή μετάβαση, η επένδυση σε τεχνολογίες και η οικοδόμηση ανθεκτικών αλυσίδων αξίας σε στρατηγικούς τομείς όπως η υγεία, οι ημιαγωγοί και τα κρίσιμα ορυκτά, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας μας σε θέματα ασφάλειας και άμυνας».
«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε σθεναρά τον ουκρανικό λαό»
«Η Γαλλία είναι ένας από τους ισχυρότερους εταίρους μας και ιστορικά αλλά και ένας από τους πιο ισχυρούς και ικανούς συμμάχους μας. Και ο Εμανουέλ επίσης έχει γίνει φίλος. Μοιραζόμαστε τις ίδιες αρχές. Και θα παραμένουμε στην ίδια κοινή ατζέντα. Περιστασιακά έχουμε κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις αλλά ποτέ με ριζικό τρόπο (δεν διαφωνούμε). Σήμερα στεκόμαστε μαζί με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ δυνατοί απέναντι στον βάναυσο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με το Γάλλο πρόεδρο.
«Και συζητήσαμε αρκετά γι’ αυτό. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε σθεναρά τον ουκρανικό λαό καθώς υπερασπίζονται τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους, την κυριαρχία τους και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα απέναντι στην ρωσική επιθετικότητα», συμπλήρωσε.