Κόσμος

Απίστευτη ληστεία σε μουσείο στη Γαλλία: Ένοπλοι έβαλαν στο στόχαστρο το ανεκτίμητο έργο «Via Vitae»

Πρόκειται για έργο που απεικονίζει τη ζωή και το θάνατο του Χριστού από πολύτιμα μέταλλα, κοσμήματα και ελεφαντόδοντο.

Μια κινηματογραφική ληστεία πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, στο Μουσείο Hiéron στο Paray-le-Monial. Οι ληστές έβαλαν στο στόχαστρο το έργο «Via Vitae» του 1904 του χρυσοχόου Joseph Chaumet, το οποίο αναγνωρίζεται ως εθνικός θησαυρός.

Πρόκειται για ένα έργο που απεικονίζει τη ζωή και το θάνατο του Χριστού από πολύτιμα μέταλλα, κοσμήματα και ελεφαντόδοντο. Η εκτιμώμενη αξία του είναι έως και 7 εκατ. ευρώ. Πολλοί ωστόσο επισημαίνουν πως η πραγματική του αξία ως έργο εθνικής κληρονομίας είναι ανεκτίμητη.

Το χρονικό της ληστείας

Οι ληστές έφτασαν με μηχανές στο μουσείο. Τρεις εξ αυτών με όπλα εισέβαλαν στο μουσείο με πυροβολισμούς, ενώ ένας ακόμη κρατούσε «τσίλιες» απ’ έξω.

Μετά από αρκετούς πυροβολισμούς οι τρεις ένοπλοι κατευθύνθηκαν προς το έργο, ύψους περίπου 3 μέτρων. Με ένα ηλεκτρικό εργαλείο έσπασαν το γυαλί που το προστάτευε και άρπαξαν τις φιγούρες από χρυσό και ελαφοντοδοντο, αλλά και τα σμαραγδένια διακοσμητικά.

Φεύγοντας έριξαν καρφιά πίσω τους στο δρόμο για να εμποδίσουν τα περιπολικά που έσπευσαν για να τους καταδιώξουν.

«Αυτή είναι μια μεγάλη απώλεια για το Paray-le-Monial και για την εθνική μας κληρονομιά», δήλωσε ο τοπικός δήμαρχος, Jean-Marc Nesme, σημειώνοντας πως από τα πυρά των ληστών υπήρξαν και τραυματίες μεταξύ του προσωπικού και των περίπου 20 επισκεπτών που βρίσκονταν στο μουσείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κλειστοί δρόμοι αύριο Σάββατο 23/11 - Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Περιστέρι, Ν. Ιωνία, Ν. Φιλαδέλφεια
Ο Όρμπαν σηκώνει το μεσαίο δάχτυλο στο ΔΠΔ – Καλεί τον Νετανιάχου στην Ουγγαρία μετά το ένταλμα σύλληψης
Chevron Right