Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σημείωσε ότι ο ίδιος και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι αποφασισμένοι να καταστήσουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν υπεύθυνο για τον «πόλεμο που διεξάγει εναντίον του υπόλοιπου κόσμου» κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο. Μάλιστα, σε κοινή δήλωσή τους πριν τη συνέντευξη Τύπου τόνισαν πως η σκόπιμη στόχευση αμάχων και αστικών υποδομών «συνιστά έγκλημα πολέμου».
Όπως μετέδωσαν οι NYT ο έστειλε μήνυμα ότι θα ήταν πρόθυμος να μιλήσει με τον κ. Πούτιν εάν ο Ρώσος ηγέτης είναι πρόθυμος να τερματίσει τον πόλεμο, αλλά σημειώνει ότι ο Πούτιν έχει καταστήσει σαφές ότι δεν είναι έτοιμος να το κάνει αυτό.
Ειδικότερα, δήλωσε ότι «είναι έτοιμος» να μιλήσει με τον κ. Πούτιν, αλλά όχι χωρίς τη διαβούλευση με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ. «Δεν πρόκειται να το κάνω μόνος μου», δήλωσε.
«Ο Πούτιν πιστεύει ότι μπορεί να συντρίψει τη θέληση όλων όσων αντιτίθενται στις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες του, αλλά η επίθεση σε μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία, η αποκοπή της ενέργειας προς την Ευρώπη για να ανεβάσει τις τιμές, η επιδείνωση της επισιτιστικής κρίσης, αυτό πλήττει πολύ ευάλωτους ανθρώπους, όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά σε όλο τον κόσμο. Και δεν πρόκειται να πετύχει. Ο πρόεδρος Μακρόν και εγώ έχουμε αποφασίσει ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού για να καταστήσουμε τη Ρωσία υπεύθυνη για τις ενέργειές της και να μετριάσουμε τις παγκόσμιες επιπτώσεις του πολέμου του Πούτιν στον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο Μπάιντεν.
Ο Μπάιντεν επαναβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ και η Γαλλία «στέκονται όσο ποτέ άλλοτε ισχυρές» απέναντι στον «βάναυσο πόλεμο» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας
Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν επαναβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Γαλλίας προς την Ουκρανία, μαζί με άλλους Ευρωπαίους συμμάχους.
«Σήμερα επιβεβαιώνουμε ότι η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με όλους τους συμμάχους μας… στέκονται όσο ποτέ άλλοτε ισχυροί απέναντι στον κτηνώδη πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο Μπάιντεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη διμερή συνάντηση των δύο ηγετών την Πέμπτη.
«Θα συνεχίσουμε την ισχυρή υποστήριξη προς τον λαό της Ουκρανίας καθώς υπερασπίζεται το σπίτι του και τις οικογένειές του και την κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα ενάντια στη ρωσική επίθεση που ήταν απίστευτα βίαιη», δήλωσε ο Μπάιντεν.
Ο Μπάιντεν ευχαρίστησε επίσης τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για την υποδοχή Ουκρανών προσφύγων κατά τη διάρκεια του πολέμου μέχρι στιγμής.
«Μοιραζόμαστε τις ίδιες αρχές»
«Η Γαλλία είναι ένας από τους ισχυρότερους εταίρους μας και ιστορικά αλλά και ένας από τους πιο ισχυρούς και ικανούς συμμάχους μας. Και ο Εμανουέλ επίσης έχει γίνει φίλος. Μοιραζόμαστε τις ίδιες αρχές. Και θα παραμένουμε στην ίδια κοινή ατζέντα. Περιστασιακά έχουμε κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις αλλά ποτέ με ριζικό τρόπο (δεν διαφωνούμε). Σήμερα στεκόμαστε μαζί με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ δυνατοί απέναντι στον βάναυσο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με το Γάλλο πρόεδρο.
Κοινή δήλωση με «βόμβα»: Εγκλήματα πολέμου από την Ρωσία
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέδωσαν κοινή δήλωση για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι δύο ηγέτες σημειώνουν ότι «καταδικάζουν έντονα τον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τονίζουν ότι η σκόπιμη στόχευση αμάχων και αστικών υποδομών συνιστά εγκλήματα πολέμου των οποίων οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν».
Και συνεχίζουν: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία αποδοκιμάζουν τα σκόπιμα κλιμακούμενα βήματα της Ρωσίας, ιδίως την ανεύθυνη πυρηνική ρητορική της και την παραπληροφόρησή της σχετικά με υποτιθέμενες χημικές επιθέσεις και προγράμματα βιολογικών και πυρηνικών όπλων. Επιβεβαιώνουν τη συνεχή υποστήριξη των εθνών τους για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της παροχής πολιτικής, ασφάλειας, ανθρωπιστικής και οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί».
Οι δύο ηγέτες έγραψαν επίσης ότι «προχωρούν σε ένα κοινό όραμα για την ενίσχυση της ασφάλειας και την αύξηση της ευημερίας παγκοσμίως, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την οικοδόμηση μεγαλύτερης ανθεκτικότητας στις επιπτώσεις της και την προώθηση των δημοκρατικών αξιών».
«Αυτό το όραμα βασίζεται σε μια κοινή πεποίθηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι και εταίροι τους μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις μεγαλύτερες προκλήσεις μας και να αξιοποιήσουν τις πιο υποσχόμενες ευκαιρίες μας μαζί», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
«Αυτό περιλαμβάνει την αντιμετώπιση παγκόσμιων ζητημάτων όπως η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή μετάβαση, η επένδυση σε τεχνολογίες και η οικοδόμηση ανθεκτικών αλυσίδων αξίας σε στρατηγικούς τομείς όπως η υγεία, οι ημιαγωγοί και τα κρίσιμα ορυκτά, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας μας σε θέματα ασφάλειας και άμυνας».
Το Κρεμλίνο δηλώνει ότι δεν θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για ανταλλαγή κρατουμένων μέσα στο 2022
Το Κρεμλίνο δήλωσε την Πέμπτη ότι οι λεπτομέρειες των συζητήσεων ανταλλαγής κρατουμένων με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα δημοσιοποιηθούν και ότι η Μόσχα δεν σχεδιάζει να συζητήσει με την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν πριν από το τέλος του έτους, σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το Κρεμλίνο θεωρεί περιττό να αποκαλύψει δημοσίως τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Δεν μιλάμε γι’ αυτό και καλούμε όλους να σιωπήσουν για το θέμα αυτό. Τέτοια θέματα μπορούν να συζητηθούν μόνο σιωπηλά», δήλωσε ο Πεσκόφ στο TASS.
Οι ΗΠΑ έχουν προηγουμένως καλέσει τη Ρωσία να απελευθερώσει τους Αμερικανούς πολίτες Μπρίτνεϊ Γκρίνερ και Πολ Γουίλαν. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει προσφέρει μια πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων που περιλαμβάνει τον Βίκτορ Μπουτ, έναν καταδικασμένο Ρώσο έμπορο όπλων που εκτίει ποινή φυλάκισης 25 ετών στις ΗΠΑ.
Η πιθανή ανταλλαγή διαπραγματεύεται μέσω των ειδικών υπηρεσιών της Ρωσίας και των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.