Δεν φαίνεται να κάνει βήμα πίσω ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος κατηγορείται από τη Δύση ότι προκαλεί επισιτιστική κρίση στην Ευρώπη κρατώντας «δέσμια» πλοία και φορτία με σιτηρά στα λιμάνια, και την ίδια στιγμή απορρίπτει οποιοδήποτε σχέδιο ειρήνευσης πέφτει στο τραπέζι. Τελευταία αυτό της Ιταλίας.
Παράλληλα, οι επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζονται με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι να κατηγορεί εκ νέου τη Ρωσία ότι διαπράττει «γενοκτονία» στο Ντονμπάς, στο ανατολικό τμήμα της χώρας του.
«Η επίθεση σε εξέλιξη των δυνάμεων κατοχής στο Ντονμπάς μπορεί να κάνει την περιφέρεια ακατοίκητη», είπε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια του καθημερινού μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πως έχουν βαλθεί να μετατρέψουν «σε στάχτες» πολλές πόλεις της περιφέρειας αυτής.
Η Ρωσία επιδίδεται σε «εκτοπισμούς» και «μαζικές δολοφονίες αμάχων» στο Ντονμπάς, συνέχισε ο κ. Ζελένσκι, για τον οποίο «όλα αυτά (…) είναι προφανώς πολιτική γενοκτονίας που διαπράττεται από τη Ρωσία».
Οι κατηγορίες που εξακόντισε ο κ. Ζελένσκι αντικατοπτρίζουν αυτές της Ρωσίας, η οποία δικαιολόγησε την εισβολή στην ουκρανική επικράτεια από την 24η Φεβρουαρίου επικαλούμενη την ανάγκη να αποτρέψει τη «γενοκτονία» που διέπραττε κατ’ αυτή η Ουκρανία με στόχο τον ρωσόφωνο πληθυσμό του Ντονμπάς.
Τον Απρίλιο, το ουκρανικό κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα που χαρακτηρίζει «γενοκτονία» τις ενέργειες του ρωσικού στρατού στη χώρα και καλεί όλες τις χώρες του κόσμου και τους διεθνείς οργανισμούς να κάνουν το ίδιο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει επίσης χρησιμοποιήσει αυτόν τον όρο.
Ο Πούτιν πιέζει τη Δύση με επισιτιστική κρίση
Η ανησυχία που υπάρχει εδώ και μέρες παγκοσμίως για την επισιτιστική κρίση, λόγω του γεγονότος ότι έχουν μπλοκαριστεί εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και άλλα προϊόντα στα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, οδήγησε χθες τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι να τηλεφωνήσει στον Βλαντιμίρ Πούτιν για να βρεθεί λύση, ενώ έκανε γνωστό ότι θα επικοινωνήσει και με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι για το ίδιο θέμα.
Ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε, σύμφωνα με τον Ντράγκι, πρόθυμος να συμβάλλει ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα, ενώ διαβεβαίωσε τον Ιταλό πρωθυπουργό ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να εξάγει σιτηρά και λιπάσματα προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση, αλλά και να συνεχίσει την αδιάλειπτη παροχή φυσικού αερίου στην Ιταλία.
Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι υπάρχει έστω μια αχτίδα ελπίδας πως θα ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μετά τη συνδιάλεξή του με τον ρώσο πρόεδρο, ο κ. Ντράγκι απάντησε μονολεκτικά «όχι».
Ωστόσο ο Πούτιν συνέδεσε ευθέως την απελευθέρωση των λιμανιών και την ομαλή εξαγωγή σιτηρών με την άρση έστω κάποιων κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση στη Μόσχα λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Πρόκειται για μία θέση την οποία διατυπώνει συνεχώς τις τελευταίες ημέρες η ρωσική πλευρά.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ξεκαθάρισε νωρίτερα την Πέμπτη ότι η Μόσχα δεν αποδέχεται τις κατηγορίες ότι η Ρωσία ευθύνεται για την επισιτιστική κρίση, αλλά κατηγορεί τις δυτικές χώρες για τη λήψη μέτρων που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Και κάλεσε ευθέως τη Δύση να άρει τις κυρώσεις, οι οποίες εμποδίζουν, σύμφωνα με την άποψη της Μόσχας, τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.
Ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, παράλληλα, απέρριψε το ιταλικό σχέδιο ειρήνευσης για την Ουκρανία.
«Οι σοβαροί πολιτικοί, οι οποίοι θέλουν να πετύχουν αποτελέσματα και δεν ενδιαφέρονται μόνον για την αυτοπροβολή στους ψηφοφόρους τους, δεν μπορούν να προτείνουν τέτοιου είδους πράγματα», δήλωσε ο αρχηγός της ρωσικής διπλωματίας, σε συνέντευξή του στο Russia Today.
ΗΠΑ: Καμία άρση κυρώσεων στη Ρωσία
Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ απέρριψαν χθες Πέμπτη την αξίωση του προέδρου της Ρωσίας να αρθούν οι οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη χώρα του εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ αντέτεινε ότι είναι ο ρωσικός ναυτικός αποκλεισμός αυτός που εμποδίζει τη μεταφορά τόνων τροφίμων και λιπασμάτων, όχι οι δυτικές κυρώσεις, προσθέτοντας πως δεν τίθεται καν θέμα άρσης των κυρώσεων.
«Δεν υπάρχει καμία (τέτοια) συζήτηση. Όλο αυτό το προκαλεί η Ρωσία», επέμεινε η κυρία Ζαν-Πιερ. Η Μόσχα «πρέπει να σταματήσει αμέσως τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας», ο οποίος «πλήττει την παγκόσμια ασφάλεια τροφίμων», επέμεινε.
«Η Ρωσία, που εμποδίζει την εξαγωγή τροφίμων από τα ουκρανικά λιμάνια, αυξάνει την πείνα στον κόσμο. Η ευθύνη είναι δική της», επανέλαβε.
Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι ανάμεσα στους κυριότερους εξαγωγείς σιτηρών παγκοσμίως και άρα διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στον εφοδιασμό πολλών χωρών με τρόφιμα. Τις τελευταίες εβδομάδες, η διεθνής κοινότητα καλεί τη Ρωσία να επιτρέψει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών. Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό έχει αποκλείσει τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, καταγγέλλει το Κίεβο.
Η κυβέρνηση του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο περί ρωσικού εκβιασμού χθες και κάλεσε τη Δύση να μην προχωρήσει σε άρση των κυρώσεων προτού η Μόσχα τερματίσει τον πόλεμο.