Με μια δόση αυτοκριτικής εμφανίστηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε ρωσική τηλεοπτική εκπομπή για τη Δύση και την επόμενη μέρα της Ρωσίας από τη μέρα που ανέβηκε στην εξουσία.
«Θα μπορούσατε να χαρακτηριστείτε αφελής τη δεκαετία του 2000», ρωτηθηκε για να παραδεχτεί απολύτως αυτοκριτικά την αφέλειά του.
«Ναι, υπήρχε κάποια αφέλεια (…). Είχα την αφελή ιδέα ότι όλος ο κόσμος, και κυρίως ο λεγόμενος «πολιτισμένος» κόσμος, είχε συνειδητοποιήσει τι είχε συμβεί στη Ρωσία, ότι είχε γίνει μια διαφορετική χώρα, ότι δεν υπήρχε πλέον καμία ιδεολογική αντιπαράθεση, πράγμα που σήμαινε ότι δεν υπήρχαν λόγοι για αντιπαράθεση», ανέφερε αρχικά.
Και συνέχισε:
«Αν υπήρχαν αρνητικά στοιχεία στην πολιτική των δυτικών κρατών έναντι της Ρωσίας -μεταξύ άλλων, η υποστήριξή τους στον αυτονομισμό και την τρομοκρατία στη Ρωσία ήταν εμφανής, το είδα ως διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας-, πίστευα αφελώς ότι επρόκειτο απλώς για αδράνεια στη σκέψη και τη δράση. Εξάλλου, είχαν συνηθίσει να πολεμούν τη Σοβιετική Ένωση και συνέχιζαν να το κάνουν.
«Η πραγματικότητα όμως ήταν – το επιβεβαίωσα 100% αργότερα – ότι μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, σκέφτηκαν ότι «πρέπει απλώς να κάνουμε υπομονή και θα ωθήσουμε και τη Ρωσία στο να καταρρεύσει», ανέφερε επίσης.
Σε άλλο σημείο της απάντησής του αποκάλυψε τι του είχε προτείνει ο Μπρεζίνκσι για την επόμενη μέρα της χώρας.
Όπως είπε, «μια τόσο μεγάλη χώρα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, με το μεγαλύτερο έδαφος στον κόσμο και αρκετά μεγάλο πληθυσμό … είναι γενικά περιττή».
«Θα ήταν καλύτερα, όπως πρότεινε ο Μπρεζίνσκι, να τη χωρίσουμε σε πέντε μέρη και να τα υποτάξουμε ξεχωριστά, και να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους των μερών αυτών, αλλά προχωρώντας από την παραδοχή ότι όλα αυτά δεν θα έχουν βάρος από μόνα τους, δεν θα έχουν τη δική τους φωνή ή τη δυνατότητα να υπερασπιστούν τα εθνικά τους συμφέροντα, όπως κάνει τώρα το ρωσικό κράτος».
Αυτό δεν το συνειδητοποίησα παρά αργότερα, κατέληξε.