Κόσμος

Την Τετάρτη η 4η Συνάντηση του Μόνιμου Κοινού Μηχανισμού Τουρκίας, Φινλανδίας, Σουηδίας και ΝΑΤΟ στην Άγκυρα

Στη συνάντηση, στην οποία θα συμμετάσχει και αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ, θα συζητηθούν εκτιμήσεις σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά στις δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν στη Μαδρίτη το 2022 και η ένταξη της Σουηδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η 4η συνεδρίαση του Μόνιμου Κοινού Μηχανισμού, στον οποίο συμμετέχουν οι αντιπροσωπείες της Τουρκίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας και του ΝΑΤΟ, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στο Προεδρικό Συγκρότημα στην Άγκυρα.

Τη συνάντηση θα φιλοξενήσει ο νέος επικεφαλής Σύμβουλος του Προέδρου Ερντογάν Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Η Διεύθυνση Επικοινωνιών ανακοίνωσε ότι ο Μόνιμος Κοινός Μηχανισμός, ο οποίος συστάθηκε σύμφωνα με την τριμερή συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας, θα συνέλθει για τέταρτη φορά.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχει και αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο επικεφαλής του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Στίαν Γένσεν ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΝΑΤΟ, ο πρέσβης Γιαν Κνούτσον, υφυπουργός του σουηδικού Υπουργείου Εξωτερικών ως επικεφαλής της σουηδικής αντιπροσωπείας και ο Γιούκα Σαλοβαάτα, μόνιμος υφυπουργός του φινλανδικού Υπουργείου Εξωτερικών ως επικεφαλής της φινλανδικής αντιπροσωπείας. Ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς θα εκπροσωπήσει την Τουρκία.

Στη συνάντηση θα συζητηθούν εκτιμήσεις σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τις δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν στη Μαδρίτη το 2022 και η ένταξη της Σουηδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο νέος ποινικός νόμος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο πλαίσιο της συνταγματικής τροποποίησης που εγκρίθηκε από το σουηδικό κοινοβούλιο στις 3 Μαΐου τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουνίου. Ο νόμος ήταν ένα από τα κύρια αιτήματα της Τουρκίας για την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης έως και 4 ετών για όσους συμμετέχουν σε τρομοκρατικές δραστηριότητες και συνεργάζονται με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Τομπίας Μπίλστρομ σε δήλωση του πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση στις 14 Ιουνίου σημείωσε ότι ο νέος κανονισμός ποινικού δικαίου που τέθηκε σε ισχύ στη χώρα του θα διευκολύνει τη συνεργασία με την Τουρκία.

Ο Μπίλστρομ υπενθύμισε στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε στο πλαίσιο των επαφών του στη Βαρσοβία ότι η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ. Αναφέροντας ότι η Σουηδία βρίσκεται υπό υψηλή τρομοκρατική απειλή από το 2010, ο Μπίλστρομ σημείωσε ότι «η εξάλειψη αυτής της απειλής απαιτεί εντατικές εθνικές και διεθνείς προσπάθειες. Η νέα νομική ρύθμιση της Σουηδίας θα διευκολύνει τη συνεργασία μας με την Τουρκία καθώς και με άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αξιολόγησε τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ σε συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του Αντόνιο Ταγιάνι στην Ουάσιγκτον.

Ερωτηθείς πώς η έκδοση ενός προσώπου που δήλωσε ότι συνδέεται με την τρομοκρατική οργάνωση PKK στην Τουρκία από τη Σουηδία θα επηρεάσει τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι «από ιστορική άποψη, οι διαδικασίες ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας εξελίχθηκαν πολύ, πολύ γρήγορα».

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι είναι σκόπιμο η διαδικασία αυτή να είναι γρήγορη λόγω του γεγονότος ότι οι δύο χώρες είναι εταίροι στο ΝΑΤΟ για μεγάλο χρονικό διάστημα, ως κράτη μέλη στην ΕΕ, αλλά και της απειλής της Ρωσίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και συνέχισε λέγοντας ότι «ωστόσο, στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, είναι επίσης σκόπιμο κάθε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ να εκφράσει τις ανησυχίες και τα προβλήματά της. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ. Το να είσαι μέλος του ΝΑΤΟ σημαίνει ότι οι άλλοι υποστηρίζουν τα μέλη που δέχονται επιθέσεις σύμφωνα με το άρθρο 5. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, η Τουρκία μπόρεσε να εκφράσει ορισμένες από τις ανησυχίες της σχετικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας».

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι και οι δύο χώρες έχουν κάνει τα απαραίτητα βήματα για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας προσθέτοντας ότι «άλλοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι τώρα της άποψης ότι η Σουηδία πρέπει να συμπεριληφθεί επίσημα στο ΝΑΤΟ. Η προσδοκία μας είναι ότι αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο».

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Ταγιάνι δήλωσε επίσης ότι η Ιταλία υποστηρίζει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δηλώνοντας ότι «στόχος μας είναι να το πραγματοποιήσουμε αυτό στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον επόμενο μήνα».

Όσον αφορά την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο Ταγιάνι επεσήμανε ότι σε πρώτη φάση θα μπορούσε να συσταθεί ένα Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Στρεπτόκοκκος: Μετάδοση και συμπτώματα στους ενήλικες - Οι πιο ευάλωτοι
Τραβάει το σκοινί ο Μητσοτάκης - Στη Ροδόπη για τη μειονότητα
Chevron Right