Νέα δεδομένα με προοπτική ανατροπής διαμορφώνονται στις ΗΠΑ από την ανάδειξη της Καμάλα Χάρις στην ηγεσία των Δημοκρατικών ως υποψήφια για την προεδρική εκλογή της 5ης Νοεμβρίου.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Ντόναλντ Τραμπ διατηρεί την πρωτιά, αλλά η διαφορά έχει περιοριστεί στο όριο του στατιστικού λάθους και υπάρχει ένα θετικό κλίμα για τους Δημοκρατικούς. Πριν την αντικατάσταση του Μπάιντεν από την Χάρις, η τάση ήταν αντίστροφη με τον Ντόναλντ Τραμπ να διευρύνει διαρκώς το προβάδισμά του από τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.
Αναλυτικότερα, η δημοσκόπηση των New York Times δείχνει τον Τραμπ να προηγείται με μόλις μια μονάδα, της Wall Street Journal δείχνει προβάδισμα του ρεπουμπλικάνου υποψήφιου κατά 2% και του CNN κατά 3%. Πρόκειται για μια σαφώς βελτιωμένη εικόνα από τις έξι μονάδες προβάδισμα που κατέγραφε ο Τραμπ έναντι του Μπάιντεν.
Τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία για Χάρις και Τραμπ
Όπως σημειώνει το Politico, τα επιμέρους στοιχεία δείχνουν πως η Χάρις έχει βελτιώσει τις επιδόσεις των Δημοκρατικών και σε ορισμένες κρίσιμες ομάδες ψηφοφόρων στις οποίες ο Μπάιντεν δεν είχε την απαιτούμενη απήχηση. Συγκεκριμένα, η Χάρις ενισχύει τη δυναμική του κόμματος στους νεαρούς, στους αφροαμερικανούς και στους λατινοαμερικανούς ψηφοφόρους. Πρόκειται για κοινωνικές ομάδες που παραδοσιακά στήριζαν τους Δημοκρατικούς, ωστόσο επί Μπάιντεν είχαν απομακρυνθεί από το κόμμα.
Είναι σημαντικό όμως να σημειωθεί πως τα ποσοστά στις εν λόγω ομάδες παραμένουν χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του Μπάιντεν όταν κέρδισε τις εκλογές του 2020, ενώ ταυτόχρονα τα νούμερα του Τραμπ είναι υψηλότερα στις ίδιες κοινωνικές ομάδες σε σχέση με τα ποσοστά που είχε στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2016 και του 2020.
Η Χάρις φαίνεται να έχει καλύτερες προοπτικές από τον Μπάιντεν και σε ορισμένες πολιτείες του Νότου, τις αποκαλούμενες και «Sun Belt» πολιτείες (Αριζόνα, Τζόρτζια, Νεβάδα και Βόρεια Καρολίνα), όπως και στις «Blue Wall» πολιτείες, αυτές δηλαδή που είναι αμφίρροπες και αποδείχθηκαν καθοριστικές τόσο το 2016 όσο και το 2020. Οι νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια μάχη στήθος με στήθος στο Μίσιγκαν, την Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν. Τέλος η Χάρις φαίνεται να κλειδώνει οριστικά υπέρ των Δημοκρατικών πολιτείες που επί Μπάιντεν πολλοί εξέφραζαν φόβους πως θα μπορούσαν να χαθούν. Πρόκειται για πολιτείες όπως η Μινεσότα και το Νιου Χάμσαϊρ.
Στον αντίποδα, υπάρχουν και κάποια σημαντικά θετικά στοιχεία για τον Τραμπ. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, είναι σήμερα πιο δημοφιλής από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην πολιτική του καριέρα. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, ακόμη και όταν κέρδισε τις εκλογές το 2016 συγκέντρωνε σταθερά μεγαλύτερο ποσοστό στις αρνητικές γνώμες σε σχέση με τις θετικές. Όμως, για πρώτη φορά, είναι πολύ πιο κοντά στο 50 – 50.
Εκλογική μάχη… «εκτός δρόμου»
Μπαίνοντας στις τελευταίες 100 ημέρες προς την εκλογική αναμέτρηση της 5ης Νοεμβρίου, πολλά θα μπορούσαν ακόμη να ανατραπούν. Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως οι ΗΠΑ κατά την τρέχουσα προεκλογική περίοδο κινούνται «εκτός δρόμου» και η κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή.
Ο Τραμπ θα μπορούσε να επιστρέψει στα υψηλά αρνητικά ποσοστά και η «λάμψη» της Χάρις θα μπορούσε γρήγορα να ξεθωριάσει. Κρίσιμος αναμένεται να είναι ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των Ρεπουμπλικάνων, αλλά και τον ίδιο τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ σε μια τηλεμαχία.
Το τελευταίο debate αποδείχθηκε μοιραίο για τον Τζο Μπάιντεν, οδηγώντας τον στο πολιτικό του τέλος. Παρασκηνιακά εκφράζονται ανησυχίες και για τις ικανότητες της νέας υποψήφιας των Δημοκρατικών να διαχειριστεί μια δημόσια αντιπαράθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Προς το παρόν, είναι προφανές πως με την απομάκρυνση του Μπάιντεν και την ανάδειξη της Χάρις τα προεκλογικά δεδομένα έχουν αναδιαμορφωθεί, αναπτερώνοντας τις ελπίδες των Δημοκρατικών για μια νίκη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Στην παρούσα φάση η εκλογική αναμέτρηση είναι ξανά… ένα ντέρμπι