Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τέθηκε σήμερα το ζήτημα της άρσης των πατεντών των εμβολίων με τους ευρωβουλευτές να καλούνται να πάρουν θέση στο θέμα. Η πρώτη συζήτηση για την πνευματική ιδιοκτησία και το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των εμβολίων χώρισε σε δύο στρατόπεδα το Ευρωκοινοβούλιο.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, στη συζήτηση της Τετάρτης υπήρξε έλλειψη συναίνεσης μεταξύ των ευρωβουλευτών σχετικά με την προσωρινή παραίτηση από δικαιώματα ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια κατά της COVID-19.
Επισημαίνεται δε πως ορισμένοι κάλεσαν την Επιτροπή να υποστηρίξει την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια, προτάσσοντας ως ουσιαστικό επιχείρημα την επιτάχυνση της διάθεσης δόσεων σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.
Στον αντίποδα, αρκετοί ευρωβουλευτές υποστήριξαν ότι είναι «ψευδώς καλή ιδέα» που δεν θα επιταχύνει τους εμβολιασμούς και θα βλάψει την καινοτομία. Μάλιστα, τόνισαν ότι η Επιτροπή θα πρέπει να ασκήσει πιέσεις για εθελοντική αδειοδότηση και ανταλλαγή γνώσεων, αλλά και ενίσχυση των εγκαταστάσεων παραγωγής στην Αφρική, μεταξύ άλλων. Σύμφωνα με αυτή την άποψη, αυτός είναι ο γρηγορότερος τρόπος να επιτραπεί η πιο δίκαιη κατανομή των δόσεων των εμβολίων.
Πάντως, οι ευρωβουλευτές στην πλειοψηφία τους επέκριναν τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για τη συσσώρευση εμβολίων, σε μια εποχή που οι φτωχότερες χώρες έχουν λίγη ή και καθόλου πρόσβαση σε αυτά.
Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, υπεύθυνος για το χαρτοφυλάκιο του εμπορίου, ανέφερε ότι, ενώ η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει το θέμα της άρσης των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, οι προτεινόμενες λύσεις της περιλαμβάνουν τον περιορισμό των εξαγωγικών περιορισμών, την επίλυση των σημείων συμφόρησης στην παραγωγή, την εξέταση υποχρεωτικών αδειών, την παραγωγική ικανότητα στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς και την αύξηση της συνεισφοράς στον COVAX.
Το ψήφισμα θα τεθεί σε ψηφοφορία στις 7-10 Ιουνίου.