Κόσμος

Νέα τουρκική πρόκληση για τη Γενοκτονία των Ποντίων: «Μην ξεχνάμε τις φρικαλεότητες της Ελλάδας

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, με την οποία κάνει λόγο για φρικαλεότητες της Ελλάδας και για δηλώσεις που αποσκοπούν στη διαστρέβλωση της ιστορίας.

Ανήμερα της ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων η Τουρκία επιλέγει ν’ ακολουθήσει για άλλη μία φορά τον δρόμο των προκλήσεων. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για φρικαλεότητες της Ελλάδας και για δηλώσεις που αποσκοπούν στη διαστρέβλωση της ιστορίας.

«Δεν έχει αξιοπιστία να ισχυριστεί ότι η Ελλάδα, η οποία καταγράφηκε σε ιστορικά αρχεία με τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε εισέβαλε στη Σμύρνη στις 15 Μαΐου 1919 και ξεκίνησε μια σφαγή στην Ανατολία με την υποστήριξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αργότερα έγινε θύμα. Αντιμέτωποι με τη φρικτή διάσταση των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν κατά τους πρώτους μήνες της κατοχής της Ελλάδας, τα Συμμαχικά Κράτη έπρεπε να ερευνήσουν αυτά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με τη σύσταση Επιτροπής Ερευνών και αποκαλύφθηκε στην έκθεση ότι αυτή η εισβολή, η οποία ήταν η σκηνή της σκληρότητας, μετατράπηκε σε επαίσχυντη εισβολή», αναφέρει μεταξύ άλλων η μακροσκελής ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και συνεχίζει: «Απορρίπτουμε εντελώς τις αβάσιμες και παραληρητικές δηλώσεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου και των αρχών με το πρόσχημα της επετείου της 19ης Μαΐου 1919 και που παραμορφώνουν εντελώς την ιστορία». 

Αναλυτικά: 

«Ο Αγώνας Ανεξαρτησίας, που ξεκίνησε στις 19 Μαΐου 1919 υπό την ηγεσία του Μεγάλου Ηγέτη Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ενάντια στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που λαχταρούν την πατρίδα μας, όχι μόνο οδήγησε σε μια νίκη της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας που οδήγησε στην ίδρυση της Δημοκρατίας μας, αλλά έθεσε επίσης τέλος στις φρικαλεότητες της εισβολής δύναμης και των συμμοριών υπό τον έλεγχό τους στην Ανατολία και χρησίμευσε ως πηγή έμπνευσης για καταπιεσμένα έθνη που λαχταρούσαν την ανεξαρτησία.

Από αυτήν την άποψη, ενώ η Ελλάδα, η οποία προσπάθησε να εισβάλει στην Ανατολία ως εργαλείο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της περιόδου, δεν πρέπει να ξεχάσει τις άμεσες φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν σε αυτές τις χώρες, απορρίπτουμε εντελώς τις αβάσιμες και παραληρητικές δηλώσεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου και των αρχών με το πρόσχημα της επετείου της 19ης Μαΐου 1919 και που παραμορφώνουν εντελώς την ιστορία. Ομοίως, καταδικάζουμε τις προσπάθειες των αντι-Τουρκικών ομάδων συμφερόντων να εξαπατήσουν τρίτες χώρες προβάλλοντας τις παραμορφωμένες κατηγορίες, οι οποίες δεν έχουν ιστορική βάση, έξω από την Ελλάδα.

Δεν έχει αξιοπιστία να ισχυριστεί ότι η Ελλάδα, η οποία καταγράφηκε σε ιστορικά αρχεία με τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε εισέβαλε στη Σμύρνη στις 15 Μαΐου 1919 και ξεκίνησε μια σφαγή στην Ανατολία με την υποστήριξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αργότερα έγινε θύμα.

Αντιμέτωποι με τη φρικτή διάσταση των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν κατά τους πρώτους μήνες της κατοχής της Ελλάδας, τα Συμμαχικά Κράτη έπρεπε να ερευνήσουν αυτά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με τη σύσταση Επιτροπής Ερευνών και αποκαλύφθηκε στην έκθεση ότι αυτή η εισβολή, η οποία ήταν η σκηνή της σκληρότητας, μετατράπηκε σε επαίσχυντη εισβολή.

Καλούμε την ελληνική ηγεσία να αντιμετωπίσει τη δική της ιστορία, να θυμηθεί τις ελληνικές φρικαλεότητες που αντικατοπτρίζονται στις εκθέσεις της Επιτροπής Ερευνών και να αποδεχτούμε τα ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας, των οποίων οι πράξεις καταγράφονται στο 59ο άρθρο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης ως αντίθετες ο νόμος του πολέμου.

Μετά τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, υπάρχουν σημαντικά μαθήματα που η σημερινή ελληνική ηγεσία πρέπει να μάθει από το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Βενιζέλος όρισε τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, ο οποίος ηγήθηκε του αγώνα για ανεξαρτησία στις 19 Μαΐου 1919 για το Νόμπελ Βραβείο Ειρήνης. Υπενθυμίζουμε ότι η εγκατάλειψη της ανεύθυνης κατανόησης της πολιτικής να προσπαθήσουμε να διαβάσουμε την ιστορία προς τα πίσω θα είναι κατά κύριο λόγο προς το συμφέρον της Ελλάδας.

Αντί να προσπαθούμε να διαστρεβλώσουμε τα γεγονότα, καλούμε την Ελλάδα να συνεργαστεί για την ειρήνη, τη σταθερότητα και ένα ευημερούμενο μέλλον βάσει της συνεργασίας».

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Διπλός σεισμός στη Σάμο
Survivor 2021- Νίκος Μπάρτζης: Η πρώτη φορά που έκλαψα στο παιχνίδι
Chevron Right