Κοσμοσυρροή καταγράφεται στην περιοχή του καθεδρικού ναού Ντουόμο του Μιλάνου, όπου στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) ξεκινησε η εξόδιος ακολουθία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της περασμένης Δευτέρας (12/6) σε ηλικία 86 ετών.
Ο «Καβαλιέρε» -ο οποίος έπασχε από χρόνια μυελομονοκυτταρική λευχαιμία- έφυγε από τη ζωή νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε στο Μιλάνο, όπου εισήχθη την περασμένη Παρασκευή (9/6).
Μέσα στον καθεδρικό ναό υπάρχουν μόνο 2.300 θέσεις, αν και για άλλες θεσμικές και θρησκευτικές περιστάσεις έχουν καθίσει έως και 5.000 άτομα. Λόγοι ασφαλείας οδήγησαν τη νομαρχία να προβεί σε σημαντική μείωση του αριθμού των ατόμων.
The coffin carrying the former Italian Prime Minister, Silvio Berlusconi, is carried into Milan's Duomo Cathedral where his funeral is being heldhttps://t.co/mTEZLDq5ym
📺 Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/c6VR9yt3tN
— Sky News (@SkyNews) June 14, 2023
The funeral service for the former Italian Prime Minister Silvio Berlusconi begins https://t.co/ymiMABLYaN
📺 Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/EF5syhQx93
— Sky News (@SkyNews) June 14, 2023
It has been estimated that around 10,000 people are in Milan to pay their respects to the former Italian Prime Minister Silvio Berlusconi.
Professor Leila Simona Talani says Silvio Berlusconi has been "defined as a cultural revolutionary".https://t.co/ax502FPIjG
📺 Sky 501 pic.twitter.com/KPhMv0WkBb
— Sky News (@SkyNews) June 14, 2023
Στην πρώτη σειρά καθισμάτων, στο εσωτερικό του ναού, θα καθίσουν η μεγαλύτερη κόρη του «Καβαλιέρε», Μαρίνα, η τελευταία του σύντροφος Μάρτα Φασίνα και, σε λίγα μέτρα απόσταση, η πρώην σύζυγος Βερόνικα Λάριο.
Στα δεξιά, κοιτάζοντας τον βωμό, θα υπάρχει η οικογένεια στα αριστερά, οι αρχές. Στον νεό θα υπάρχουν επίσης αντιπροσωπείες παικτών και διευθυντών της Μίλαν και της Μόντσα.
Γιγαντο-οθόνες έχουν στηθεί στην κεντρική πλατεία για τον κόσμο που θα συγκεντρωθεί για το τελευταίο αντίο.
Στην αρχή της εξοδίου ακολουθίας θα τηρηθεί ενόςλεπτού σιγή και μόνο ο Καρδινάλιος Ντελπίνι θα εκφωνήσει ομιλία που θα ξεκινά από ένα απόσπασμα από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη που μιλάει για την Ανάσταση. Άλλοι 10 ιερείς θα βρίσκονται εκεί, αλλά κανένας επίσκοπος ανάμεσά τους.
Σύμφωνα με ό,τι διέρρευσε, η σορός του ιταλού μεγιστάνα και πρώην πρωθυπουργού πρόκειται στη συνέχεια να αποτεφρωθεί και να τοποθετηθεί στο μαυσωλείο που είχε δημιουργηθεί (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), με βούλησή του, στο πάρκο της βίλας του Άρκορε, λίγο έξω από το Μιλάνο.
Επίσης πριν από την έναρξη της τελετής το φέρετρο τοποθετείτε για σύντομο χρονικό διάστημα στην είσοδο του ναού ώστε να μπορέσουν οι πολίτες που βρίσκονται στην πλατεία να αποχαιρετίσουν τον Καβαλιέρε.
Την ίδια ώρα, όλες οι ιταλικές και ευρωπαϊκές σημαίες στα δημόσια κτίρια κυματίζουν μεσίστιες. Αυτού του είδους ο φόρος τιμής δεν έχει προηγούμενο για πρώην πρωθυπουργό. Η κρατική κηδεία είναι ένα προνόμιο που συνήθως προορίζεται για πάπες, ήρωες πολέμου και εν ενεργεία υπουργούς.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, παρόντες στην τελετή είναι μεταξύ άλλων η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι με όλο το υπουργικό συμβούλιο, ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Μάριο Ντράγκι και η επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς Έλι Σλάιν. Ο Τύπος αναφέρει ότι στο Μιλάνο βρίσκονται ήδη ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο πρόεδρος του Ιράκ Αμπντούλ Λατίφ Ρασίντ, ο Εμίρης του Κατάρ Χαμάντ μπεν Χαλίφα Αλ Θάνι και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ.
Παράλληλα, ανακοίνωσαν ότι δεν θα μεταβούν στο Ντουόμο του Μιλάνου ο επικεφαλής του κινήματος Πέντε Αστέρων και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε και οι επικεφαλής της Ιταλικής Αριστεράς και των Ιταλών Πρασίνων.