Δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, τα οποία επικαλούνται πηγές του Υπουργείου Άμυνας της χώρας, αναφέρουν πως το μαχητικό αεροσκάφος KΑΑΝ θα πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση στις 27 Δεκεμβρίου, όπως μετέδωσε και ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο εγχώριας σχεδίασης και ανάπτυξης κινητήρας του «εθνικού μαχητικού», όπως αποκαλούν οι Τούρκοι του αεροσκάφος, θα είναι έτοιμος το 2028, ενώ ο πιθανότερος χρόνος ένταξης του αεροσκάφους σε υπηρεσία είναι το 2032.
Τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν: «Αυτό το μαχητικό θα πλήττει στόχους και πλοία και στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο». Το CNN Turk υπενθυμίζει δηλώσεις του Ερντογάν που στοχοποιούσε την Ελλάδα: «Και με το μαχητικό θα ενοχλούμε όσους βρίσκονται στην απέναντι όχθη των υδάτων».
Το CNN ανέφερε: «Aς θεωρήσουμε πως εκτοξεύεται κάποιος πύραυλος από το έδαφος. Αυτό το αεροσκάφος το Kaan δεν θα χρειαστεί να κάνει επίθεση . Αυτό έχει κόστος καθώς το συγκεκριμένο αεορσκάφος έχει τέτοιες δυνατότητες που ξεπερνούν μια τέτοια προσπάθεια. Το αεροσκάφος θα εκτοξεύσει τον πύραυλο Aksungur και θα δώσει εντολή να πλήξει αυτόν το στόχο. Ο πιλότος δεν έχει να κάνει κάτι άλλο. Ας θεωρήσουμε πως ισχύει το ίδιο όταν εκτοξευθεί κάποιος πύραυλος όταν θα πετάει πάνω από το Αιγαίο η την Αν. Μεσόγειο. Εκτόξευση πυραύλου από κάποιο πλοίο. Η αν το πλοίο περάσει σε φάση επίθεσης. Αυτό λοιπόν είναι αεροσκάφος 5ης γενιάς».
Τι έλεγε ο Ερντογάν: «Αν παρατηρήσετε πως από κάθε επιτυχία της Αμυντικής μας Βιομηχανίας ενοχλούνται κάποιοι εδώ όπως και κάποιοι άλλοι, στην απέναντι πλευρά των υδάτων. Aπο αυτό όπως και με άλλα εξοπλιστικά ενοχλούνται όσοι βρίσκονται στην άλλη όχθη των υδάτων. Μη μας παρεξηγήσουν άλλα εμείς θα συνεχίσουμε και αυτούς που μας αμφισβητούν, όπως και αυτούς που βρίσκονται στην άλλη πλευρά των υδάτων!».