Η άλλοτε δημοσιογράφος, Εκατερίνα Ντούντσοβα, έθεσε υποψηφιότητα, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη (20/12), στις ρωσικές προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, τις οποίες ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να κερδίσει με συντριπτική διαφορά.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Reuters, η 40χρονη Εκατερίνα Ντούντσοβα ζήτησε τον περασμένο μήνα να τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία και να απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι.
Κατέθεσε έγγραφα στους αξιωματούχους της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής για να συμμετάσχει επίσημα στις εκλογές, στις οποίες η νίκη του Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρείται ευρέως δεδομένη τόσο από τους υποστηρικτές όσο και από τους αντιπάλους.
Τώρα, ωστόσο, αντιμετωπίζει ένα σημαντικό εμπόδιο, καθώς πρέπει να συγκεντρώσει 300.000 υπογραφές υπέρ της υποψηφιότητάς της, από όλη τη Ρωσία, έως τις 31 Ιανουαρίου. Παρ’ όλα αυτά, η Εκατερίνα Ντούντσοβα διόρθωσε έναν δημοσιογράφο που τη ρώτησε αν πιστεύει ότι οι Αρχές θα της επιτρέψουν πράγματι να θέσει υποψηφιότητα. Η ίδια απάντησε χαρακτηριστικά ως εξής: «Γιατί μιλάμε για άδεια αν αυτό είναι δικαίωμά μου σύμφωνα με τον νόμο και έχω αυτή τη δυνατότητα και τα απαραίτητα προσόντα για να θέσω υποψηφιότητα; Απλώς κινούμαστε σύμφωνα με τον τύπο που προβλέπει ο ομοσπονδιακός νόμος και γι’ αυτό δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός].
Κυρίαρχος ο Πούτιν στη ρωσική πολιτική σκηνή
Ο 71χρονος Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία είτε ως Πρόεδρος είτε ως πρωθυπουργός από το 1999 και διεκδικεί άλλη μια εξαετή θητεία. Με τον Αλεξέι Ναβάλνι να εκτίει ποινές φυλάκισης συνολικής διάρκειας άνω των 30 ετών και άλλους κορυφαίους επικριτές του Κρεμλίνου είτε πίσω από τα κάγκελα είτε εκτός της χώρας λόγω του κινδύνου σύλληψης, δεν υπάρχει καμία καταξιωμένη προσωπικότητα της αντιπολίτευσης που να μπορεί να τον αμφισβητήσει.
Μάλιστα, οι υποστηρικτές του Αλεξέι Ναβάλνι αποκαλούν τη διαδικασία «απάτη», λέγοντας ότι το Κρεμλίνο, μέσω της εκλογικής επιτροπής, ελέγχει ποιος μπορεί να θέσει υποψηφιότητα και μπορεί εύκολα να χειραγωγήσει την ψηφοφορία αν χρειαστεί με τη βοήθεια ενός αδιαφανούς ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας. Το Κρεμλίνο λέει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα κερδίσει επειδή απολαμβάνει συντριπτική υποστήριξη από τον λαό, με ποσοστά δημοσκοπήσεων γύρω στο 80%.
Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ότι θα είναι υποψήφιος, αλλά κανένας άλλος υποψήφιος δεν έχει υποβάλει επίσημα αίτηση μέχρι στιγμής. Όσοι υποστηρίζονται από πολιτικό κόμμα, χρειάζονται μόνο 100.000 υπογραφές.
Στη συνέντευξή της στο Reuters, η Εκατερίνα Ντούντσοβα απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «πόλεμος» για να περιγράψει τη σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας, την οποία ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποκαλεί ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», και παραδέχθηκε ότι φοβάται. «Κάθε λογικός άνθρωπος που κάνει αυτό το βήμα, θα φοβόταν, αλλά ο φόβος δεν πρέπει να νικήσει», είχε δηλώσει η ίδια χαρακτηριστικά.