Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υπερασπίστηκε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που υποστηρίζονται από την Ακροδεξιά.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Guardian, ο Γάλλος Πρόεδρος εμφανίστηκε την Τετάρτη (20/12) σε ενημερωτική εκπομπή στην prime time για να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το νομοσχέδιο και αρνήθηκε ότι ο νόμος που ψηφίστηκε από τους βουλευτές την Τρίτη (19/12), προκάλεσε πολιτική κρίση στην κεντρώα κυβέρνησή του, παρά την παραίτηση ενός υπουργού.
Μάλιστα, ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε στην εκπομπή «C dans l’air», στο France 5, και η συνήθης ομάδα που συμμετέχει στην εκπομπή, είχε προσκληθεί στο Ελιζέ. Ήταν πιο ανεπίσημη από τις συνήθεις προεδρικές συνεντεύξεις και ο Γάλλος Πρόεδρος κάλυψε, επίσης, ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.
Χαρακτηριστικά, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στη συνέντευξη ότι σέβεται την απόφαση του υπουργού Υγείας, Ορελιέν Ρουσό, να παραιτηθεί, αλλά επέμεινε ότι κανείς δεν είναι αναντικατάστατος, ο ίδιος «πρώτα απ’ όλα». Απέρριψε, όμως, τις κατηγορίες ότι η νομοθεσία ικανοποίησε τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό (RN), κάτι που το χαρακτήρισε ως «ιδεολογική νίκη», και κατηγόρησε το κόμμα της Μαρίν Λεπέν για «ωμούς ελιγμούς». Ο ίδιος δήλωσε: «Δεν υπάρχουν ιδέες του RN στο κείμενο. Είναι μια ήττα για το RN».
Ο Εμανουέλ Μακρόν πρόσθεσε: «Η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης δεν είναι θέμα μόνο για την [πολιτική] Δεξιά. Εάν ζείτε σε μια περιοχή της εργατικής τάξης που πλήττεται από αυτό, είστε υπέρ αυτού του νόμου. Αν ζείτε σε ωραίες περιοχές όπου δεν επηρεάζεστε από αυτά τα προβλήματα, μπορείτε να πείτε «α, δεν είναι καλό», αλλά πολλοί άνθρωποι σε ευαίσθητες περιοχές υποστηρίζουν αυτόν τον νόμο».
Το αρχικό νομοσχέδιο που πρότεινε η κυβέρνηση, απορρίφθηκε από την εθνοσυνέλευση πριν από 10 ημέρες, αφού η πρόταση απόρριψής του – που προτάθηκε από το κόμμα των Πρασίνων – υποστηρίχθηκε από τη σκληρή Αριστερά και την Άκρα Δεξιά.
«Το νομοσχέδιο είναι καρπός συμβιβασμού»
Η κυβέρνηση, η οποία δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή μετά τις περσινές γενικές εκλογές, παρέδωσε στη συνέχεια το νομοσχέδιο σε διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή βουλευτών και γερουσιαστών για τη σύνταξη νέου κειμένου. Τα μέλη της γερουσίας, που ελέγχεται από τη Δεξιά, πρόσθεσαν έναν αριθμό σκληροπυρηνικών μέτρων που δεν περιλαμβάνονταν στο αρχικό κείμενο.
Ο Εμανουέλ Μακρόν παραδέχθηκε ότι δεν συμφωνούσε με όλες τις αλλαγές, αλλά δήλωσε ότι αυτό δεν ήταν επαρκής λόγος για να εγκαταλείψει τη νομοθεσία που χρειάστηκε περισσότερο από έναν χρόνο για να καταρτιστεί και να υιοθετηθεί. Είπε χαρακτηριστικά: «Είναι κατανοητό ότι αναστάτωσε ορισμένους ανθρώπους και το σέβομαι αυτό. Μπορείτε να μιλάτε για αξίες, αλλά μιλάμε για την πραγματικότητα. Το κείμενο γράφτηκε από την κυβέρνηση, αλλά είναι καρπός ενός συμβιβασμού. Είναι αυτό που ήθελε ο λαός όταν ψήφισε και μας έδωσε μια σχετική πλειοψηφία».
Ακόμα, ο Γάλλος Πρόεδρος είπε: «Τι επιλογή είχαμε; Έπρεπε να είχαμε πει ότι θα σταματήσουμε, ότι η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης είναι κακή ιδέα; Όχι, συστήσαμε μια επιτροπή για να βρούμε έναν συμβιβασμό. Αυτό το κείμενο είναι ο καρπός αυτού του συμβιβασμού. Θα πετάξω από τη χαρά μου γι’ αυτό; Όχι. Υπάρχουν πράγματα σε αυτό που δεν μου αρέσουν. Το ερώτημα για την κυβέρνηση ήταν, θα το μπλοκάρουμε επειδή δεν μας αρέσουν τμήματά του; Όχι. Όταν κυβερνάς, πρέπει να κάνεις δύσκολες επιλογές. Λέμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι χρήσιμο για τη χώρα ή δεν κάνουμε τίποτα επειδή δεν είναι ακριβώς αυτό που θέλαμε; Η χώρα περίμενε αυτόν τον νόμο».
Τέλος, ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε: «Σήμερα, αυτό που τροφοδοτεί το RN είναι η αίσθηση που έχουν μερικές φορές οι άνθρωποι ότι τα μέτρα δεν είναι αποτελεσματικά. Αυτό θα βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και των διακινητών ανθρώπων.
Είμαστε μια χώρα που πάντα υποδεχόταν ανθρώπους και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, αλλά πρέπει να καταπολεμήσουμε τη ροή της λαθρομετανάστευσης και οι διαδικασίες μας είναι πολύ μεγάλες και περίπλοκες για να το κάνουμε αυτό, και αυτό σημαίνει απώλεια ελέγχου. Ο πρώτος στόχος μας είναι η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και ο δεύτερος είναι να ενθαρρύνουμε την καλύτερη ενσωμάτωση μέσω της γλώσσας και της εργασίας. Αυτά είναι τα δύο αντικείμενα του κειμένου».