Συνεχίζεται το πολιτικό θρίλερ στις αμερικανικές εκλογές, αφού το αποτέλεσμα για την ανάδειξη του 46ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι ακόμη σαφές.
Πιο κοντά στον επιθυμητό αριθμό των 270 εκλεκτόρων βρίσκεται ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο, Τζο Μπάιντεν, αφού η Νεβάδα, η οποία αυτήν την ώρα φαντάζει ως πολιτεία-κλειδί για τη νίκη του, μοιάζει να «κλειδώνει» υπέρ του.
Στον αντίποδα, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εμμένει στην αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων με αναρτήσεις του στο Twitter, ενώ το προεκλογικό επιτελείο του έχει ήδη ζητήσει επανακαταμέτρηση των ψήφων στην Πολιτεία του Γουινσκόνσιν. Παράλληλα, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για την Τζώρτζια και το Μίσιγκαν, απαιτώντας ν’ ανασταλεί η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.
«Οι δικηγόροι μας ζήτησαν «ουσιαστική πρόσβαση», αλλά τι καλό μπορει να κάνει αυτό; Η ζημιά έχει ήδη γίνει στην ακεραιότητα του συστήματός μας και στις ίδιες τις προεδρικές εκλογές. Αυτό πρέπει να συζητηθεί!», γράφει σε ένα από αυτά.
Our lawyers have asked for “meaningful access”, but what good does that do? The damage has already been done to the integrity of our system, and to the Presidential Election itself. This is what should be discussed!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 4, 2020
Ο Μπάιντεν χρειάζεται άλλους 6 εκλέκτορες και στην περίπτωση που κερδίσει στη Νεβάδα, ενδέχεται να μη χρειαστεί καν νίκη στην Πενσιλβάνια (όπου η «μάχη» είναι πολύ μεγάλη) και την Τζόρτζια.
Μία ανάσα από τον Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν βρισκόταν χθες Τετάρτη μία ανάσα από τον Λευκό Οίκο, έπειτα από δύο πολύτιμες νίκες σε πολιτείες-κλειδιά επί του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος από την πλευρά του έχει αρχίσει δικαστικό ανταρτοπόλεμο.
Με το Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν στην τσέπη, τη δεύτερη και την τρίτη πολιτεία που απέσπασε από τον Ντόναλντ Τραμπ μετά την Αριζόνα, ο Μπάιντεν έχει εξασφαλίσει ως εδώ 264 εκλέκτορες. Αν κερδίσει στη Νεβάδα (6), που μοιάζει να «κλειδώνει» υπέρ του, φθάνει τον μαγικό αριθμό 270 και θα είναι ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Επιπλέον, αρκετές ακόμη πολιτείες-κλειδιά δεν έχουν ακόμα κριθεί. Στην Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες), με το 89% των ψήφων καταμετρημένο, ο Τραμπ συγκέντρωνε το 50,7% των ψήφων και ο Μπάιντεν το 48,1%, σύμφωνα με την Edison Research, διέθετε προβάδισμα περίπου 220.000 ψήφων που όμως ενδέχεται να εξανεμιστεί όταν καταμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι. Όσες έχουν καταμετρηθεί ήδη είναι στην πλειοψηφία τους υπέρ του Μπάιντεν.
Για πρώτη φορά από το 2000, οι Αμερικανοί δεν έμαθαν το όνομα του επόμενου προέδρου τους, που θα ορκιστεί την 20ή Ιανουαρίου 2021, την επομένη των εκλογών.
Our lawyers have asked for “meaningful access”, but what good does that do? The damage has already been done to the integrity of our system, and to the Presidential Election itself. This is what should be discussed!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 4, 2020
«Δεν είμαι εδώ για να διακηρύξω ότι νικήσαμε, αλλά για να σας πω ότι όταν τελειώσει η καταμέτρηση, πιστεύουμε ότι θα είμαστε οι νικητές», είπε χθες ο Τζο Μπάιντεν σε σύντομη ομιλία του στο προπύργιό του στο Ουίλμινγκτον, στο Ντέλαγουερ.
Αφού γίνει γνωστό το αποτέλεσμα, είπε, θα είναι καιρός «να αφήσουμε τις επιθετικές ομιλίες της προεκλογικής εκστρατείας πίσω μας», συνέχισε, αποπειρώμενος να φανεί ενωτικός στη βαθιά διχασμένη χώρα. Για να προχωρήσουμε πρέπει να σταματήσουμε να μεταχειριζόμαστε τους αντιπάλους μας σαν εχθρούς», πρόσθεσε.
Από πλευράς Τραμπ, η προεκλογική του εκστρατεία ανακοίνωσε σειρά προσφυγών στη δικαιοσύνη, ιδίως στο Ουισκόνσιν, όπου κέρδισε ο Μπάιντεν με διαφορά μικρότερη από 1% σύμφωνα με τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα. Οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν ανακαταμέτρηση και απαιτούν τοπικός δικαστής να εξετάσει εκ νέου τα ψηφοδέλτια.
Κατέθεσαν επίσης προσφυγή για να σταματήσει η καταμέτρηση σε άλλη πολιτεία-κλειδί, την Πενσιλβάνια, και στην Τζόρτζια.
Ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, σε διάγγελμά του που προκάλεσε μάλλον σύγχυση, ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Διχασμός, επεισόδια και συλλήψεις
Εν τω μεταξύ, η αστυνομία του Πόρτλαντ προέβη σε συλλήψεις και κατέσχεσε πυροτεχνήματα, σφυριά και ένα τουφέκι έπειτα από διαδηλώσεις που έγιναν αργά χθες, Τετάρτη, τη νύχτα στο κέντρο της πόλης, ενώ η κυβερνήτης του Όρεγκον Κέιτ Μπράουν κινητοποίησε την Εθνοφρουρά της πολιτείας αυτής για να αντιμετωπίσει «εκτεταμένα επεισόδια βίας» κατά τη δεύτερη νύχτα μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
Η αστυνομία του Πόρτλαντ ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 10 ανθρώπους στις διαδηλώσεις που έγιναν στο κέντρο της πόλης, αφού προέβη στον χαρακτηρισμό τους ως ταραχών.
«Όλες οι συγκεντρώσεις που χαρακτηρίστηκαν ταραχές εντοπίζονταν στο κέντρο της πόλης. Προχωρήσαμε σε 10 συλλήψεις», δηλώνει εκπρόσωπος της αστυνομίας του Πόρτλαντ σε μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που έστειλε στο Reuters.
Διαδηλώσεις έγιναν επίσης και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ χθες το βράδυ, καθώς ακτιβιστές που αιτούνται να συνεχιστεί ανεμπόδιστα η καταμέτρηση των ψήφων των αμερικανικών εκλογών πραγματοποίησαν πορείες σε διάφορες πόλεις, μεταξύ των οποίων η Ατλάντα, το Ντιτρόιτ, η Νέα Υόρκη και το Όκλαντ. Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι προχώρησε στη σύλληψη περίπου 50 ανθρώπων κατά τις διαδηλώσεις που έγιναν αργά χθες το βράδυ στην πόλη.
Νωρίτερα χθες περίπου 100 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για μια δράση πριν από προγραμματισμένη πορεία στο κέντρο του Ντιτρόιτ, στην κρίσιμη όσον αφορά την έκβαση των φετινών προεδρικών εκλογών πολιτεία του Μίσιγκαν, με αίτημα την πλήρη καταμέτρηση των ψήφων και μια, σύμφωνα με τους ίδιους, ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.
Our lawyers have asked for “meaningful access”, but what good does that do? The damage has already been done to the integrity of our system, and to the Presidential Election itself. This is what should be discussed!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 4, 2020
Τοπικές οργανώσεις του Protect the Results, ενός συνασπισμού περισσότερων από 165 οργανώσεων πολιτών, ομάδων άσκησης πιέσεων και εργατικών συνδικάτων, έχουν διοργανώσει 100 δράσεις σε όλη τη χώρα από χθες, Τετάρτη, ως το Σάββατο.
Πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, οι ΗΠΑ συγκλονίζονταν επί μήνες από διαμαρτυρίες μετά τον θάνατο τον Μάιο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος πέθανε από ασφυξία καθώς ένας αστυνομικός στην Μινεάπολη τον πατούσε με το γόνατό του στον λαιμό για σχεδόν εννέα λεπτά.
Οι διαδηλώσεις αναζωπυρώθηκαν ξανά μετά τον θάνατο από τα πυρά της αστυνομίας του Αφροαμερικανού Τζέικομπ Μπλέικ στην Κενόσα του Ουισκόνσιν και πιο πρόσφατα του 27χρονου Ουόλτερ Ουάλας, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά δύο αστυνομικών στην Φιλαδέλφεια.
Στο Πόρτλαντ έχουν γίνει αρκετές διαδηλώσεις μετά τον θάνατο του Φλόιντ, ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης, με κάποιες περιστασιακά να μετατρέπονται σε συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία, όπως επίσης ανάμεσα σε δεξιές και αριστερές οργανώσεις.
Οι αντιρατιστικές διαμαρτυρίες γίνονται με αίτημα τον τερματισμό της ωμότητας της αστυνομίας και των φυλετικών ανισοτήτων, ενώ οι πιο πρόσφατες διαδηλώσεις κοντά στην ημερομηνία των εκλογών είχαν ως αίτημα την πλήρη καταμέτρηση των ψήφων της Τρίτης.
Our lawyers have asked for “meaningful access”, but what good does that do? The damage has already been done to the integrity of our system, and to the Presidential Election itself. This is what should be discussed!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 4, 2020