Ο Νίκος Αναστασιάδης αξιοποιεί όλα τα διπλωματικά «όπλα στη φαρέτρα» του, προκειμένου να ισχυροποιήσει την θέση της Κύπρου απέναντι στην Τουρκία, θέτοντας σε εφαρμογή την στρατηγική και στρατιωτική, πλέον, συνεργασία με την Γαλλία, «κλειδώνοντας» τον γαλλικό Στόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω κυπριακής ναυτικής βάσης.
Η χθεσινή υπογραφή συμφωνίας, για χρήση της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» από τον γαλλικό στόλο, αποτελεί κίνηση, η οποία δεν μένει στον συμβολισμό, αλλά δίνει πρακτικό περιεχόμενο στις δηλώσεις στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξυπηρετώντας και τα συμφέροντα της Γαλλίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Οι υπουργοί εξωτερικών Κύπρου και Γαλλίας Σάββας Αγγελίδης και Florence Parly, συναντήθηκαν για ακόμα μια φορά στο Παρίσι, και υπέγραψαν συμφωνία για τη χρήση των υποδομών στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» από το Γαλλικό Ναυτικό. Στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται πως «οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν εγγράφως την πρόθεση των δύο χωρών για συνεργασία με σκοπό την ενίσχυση των στρατιωτικών ναυτικών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και για ευρεία στρατηγική συνεργασία προς όφελος των ναυτικών δυνάμεων των δυο χωρών».
Εδώ και αρκετούς μήνες, στη ναυτική βάση στο Μαρί, μεταξύ Λεμεσού και Λάρνακας, γίνονται έργα διεύρυνσης του λιμανιού για να μπορεί να φιλοξενεί μεγάλα πολεμικά πλοία και υποβρύχια του Γαλλικού Ναυτικού. Τα πλοία αυτά θα σταθμεύουν σε μόνιμη βάση και το επιχειρησιακό τους κέντρο θα βρίσκεται στο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, το οποίο περιπολεί στην ανατολική Μεσόγειο, νοτίως της Κύπρου. Η διοίκηση της βάσης παραμένει στο Κυπριακό Ναυτικό, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιεί τις δυνατότητες των γαλλικών συστημάτων. Σε μεταγενέστερο στάδιο αναμένεται η προμήθεια ενός πλοίου ανοικτής θαλάσσης που θα αγοράσει η Κύπρος από τη Γαλλία, ώστε να ενισχύσει τον μικρό στόλο που έχει δημιουργήσει, και ο οποίος αποκτά δυνατότητες περιπολιών σε όλο το εύρος της ΑΟΖ. Προσφάτως αποκτήθηκε και ένα ακόμη πλοίο από το Ισράηλ.
Η Γαλλία επιθυμούσε τη μόνιμη ναυτική της παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο, θέλοντας να προστατεύσει τα συμφέροντα της στις γεωτρήσεις που πραγματοποιεί η εταιρεία Total, σε συνεργασία με την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ. Παράλληλα, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, αναλαμβάνει ρόλο ευρωπαϊκής παρουσίας στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, σε μια περιοχή για την οποία πάντοτε επιδείκνυε ενδιαφέρον το Παρίσι.