Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, διαμήνυσε πως είναι καθήκον της χώρας του να εκδικηθεί. Οι απειλές του ιρανικού καθεστώτος, αλλά και το διπλό χτύπημα του Μπενιαμίν Νετανιάχου με τις δολοφονίες του Χανίγια, αλλά και του ανώτερου διοικητή της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, επαναφέρουν τον εφιάλτη της γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πήρε ένα «τεράστιο ρίσκο», όπως σημειώνουν οι Financial Times. Οι ισραηλινές δυνάμεις αν και ανέλαβαν την ευθύνη για την εξόντωση του Φουάντ Σουκρ της Χεζμπολάχ, απέφυγαν – κατά τη συνήθη τακτική τους – να πράξουν το ίδιο για τη δολοφονία του Χανίγια.
Ο Νετανιάχου φαίνεται πως «ποντάρει» στο ότι οι επιθέσεις θα λειτουργήσουν ως μήνυμα αποτροπής για τους εχθρούς και θα συσπειρώσουν τους Ισραηλινούς εν μέσω έντονης πολιτικής αμφισβήτησης. Ωστόσο διακινδυνεύει να πυροδοτήσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ένα σενάριο που η Δύση προσπαθεί να αποφύγει από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι νέες επιθέσεις του Ισραήλ πραγματοποιήθηκαν ως αντίποινα στην επίθεση με ρουκέτες στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν το Σάββατο, κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 νεαροί σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Ισραήλ και ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Χεζμπολάχ για την επίθεση, αλλά, όπως σημειώνουν οι Financial Times, το χτύπημα στη Βηρυτό, στην καρδιά της λιβανέζικης οργάνωσης, ήταν στη κορυφή της κλίμακας των αναμενόμενων απαντήσεων.
Είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ εξαπολύει πλήγμα κατά της Χεζμπολάχ στην πρωτεύουσα του Λιβάνου από τις 7 Οκτωβρίου και ο Σουκρ ήταν ο πιο υψηλόβαθμος ηγέτης της οργάνωσης που το Ισραήλ έχει σκοτώσει εδώ και χρόνια. Η δε δολοφονία του Χανίγια μέσα στην Τεχεράνη αύξησε τον κίνδυνο σε τρομακτικά επίπεδα.
Το Ισραήλ έδειξε πως μπορεί να χτυπήσει οπουδήποτε επιθυμεί, αδιαφορώντας ακόμη και για τις συστάσεις και τις εκκλήσεις των ΗΠΑ και των υπόλοιπων δυτικών συμμάχων του για αποκλιμάκωση.
Πλέον όλοι αναμένουν την απάντηση της Χεζμπολάχ, αλλά και της Τεχεράνης. Τον περασμένο Απρίλιο Ιράν και Ισραήλ οδηγήθηκαν για πρώτη φορά σε μια απευθείας σύγκρουση, ωστόσο επέδειξαν αυτοσυγκράτηση στα χτυπήματά τους. Τότε αναλυτές υπογράμμιζαν πως οι δύο πλευρές, παρά τις ομολογουμένως περιορισμένες επιθέσεις, εισήλθαν σε μια νέα εποχή.
Λίγους μήνες αργότερα, Ιράν και Ισραήλ βρίσκονται και πάλι στο χείλος μιας καταστροφικής σύγκρουσης και το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν οι θολές πλέον «κόκκινες γραμμές» θα ξεπεραστούν εκ νέου και σε τι βαθμό.
Η Τεχεράνη δηλώνει πως θα στηρίξει τη Χεζμπολάχ με όλα της τα μέσα, εάν ξεσπάσει ένας πλήρης πόλεμος. Σε πρώτη φάση, εκτιμούν οι Financial Times, αυτό το σενάριο είναι μάλλον απίθανο. Ωστόσο αναμένεται να ενεργοποιηθούν ξανά οι «πληρεξούσιοι» του άξονα της αντίστασης, όπως οι αντάρτες Χούτι στην Υεμένη και οι σιίτικες πολιτοφυλακές σε Ιράκ και Συρία.
Την περασμένη εβδομάδα ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος των Χούτι έπληξε το Τελ Αβίβ και τα χτυπήματα θα μπορούσαν να επαναληφθούν και να ενταθούν. Υπενθυμίζεται πως οι σιίτες αντάρτες της Υεμένης έχουν πάντα ως επιλογή και τα πλήγματα στη διεθνή ναυτιλία με επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Τα αραβικά κράτη ανησυχούν και για τις πιθανές δευτερογενείς επιπτώσεις.
Όλα αυτά συνθέτουν ένα εφιαλτικό σενάριο για το οποίο έχουν προειδοποιήσει πολλοί από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες των μεγάλων δυνάμεων για τον τερματισμό της σύγκρουσης έχουν αποτύχει παταγωδώς. Η εκτέλεση του Χανίγια, του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς που διαπραγματεύονταν το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων, σκότωσε και τις συνομιλίες.
«Πώς μπορεί να πετύχει μια διαπραγμάτευση όταν η μια πλευρά δολοφονεί τον διαπραγματευτή της άλλης;», σχολίασε ο πρωθυπουργός του Κατάρ, που έχει αναλάβει ρόλο μεσολαβητή για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. «Η ειρήνη χρειάζεται σοβαρούς εταίρους», υπογράμμισε, για τη διαχείριση μιας κρίσης γίνεται όλο και πιο περίπλοκη, όλο και πιο επικίνδυνη. Και οι νεκροί στη Γάζα συνεχίζουν να αυξάνονται κατά χιλιάδες.
Σκληρό διάγγελμα από Νετανιάχου: Όσοι χτυπούν το Ισραήλ θα πληρώσουν
Όπως μετέδωσε νωρίτερα το iEidiseis.gr, o Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε διάγγελμα από το υπουργείο Άμυνας στο Τελ Αβίβ το απόγευμα της Τετάρτης (31/7). Ο ίδιος επαίνεσε τις δυνάμεις IDF για το χτύπημα που πραγματοποίησαν στη Βηρυτό, σκοτώνοντας τον Φουάντ Σουκρ – αποκαλώντας τον «έναν από τους πιο καταζητούμενους τρομοκράτες στον κόσμο».
«Ήταν βασικός παράγοντας στη σύνδεση μεταξύ του Ιράν και της Χεζμπολάχ».
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε ότι όσον αφορά τις απειλές κατά του Ισραήλ, η χώρα είναι προετοιμασμένη για κάθε σενάριο.
«Το Ισραήλ θα κάνει όποιον είναι εναντίον μας να πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα».
Τόνισε ότι «δεν θα υποχωρήσει» στις φωνές που ζητούν τον τερματισμό του πολέμου.
«Δεν υπήρξε ούτε μία εβδομάδα που να μην μου είπαν στο εσωτερικό και από το εξωτερικό της χώρας: «τερματίστε τον πόλεμο»».
Και πρόσθεσε: «Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει: «Δεν ενέδωσα σε αυτές τις φωνές και δεν θα υποχωρήσω ούτε σήμερα».
Αν τις είχα ακούσει, υποστήριξε ο πρωθυπουργός, το Ισραήλ δεν θα είχε εξουδετερώσει ηγέτες και μαχητές της Χαμάς, δεν θα είχε καταστρέψει υποδομές, δεν θα είχε καταλάβει τη συνοριακή περιοχή Γάζας-Αιγύπτου, ούτε «θα είχε δημιουργήσει τις συνθήκες που μας φέρνουν πιο κοντά σε όρους που όχι μόνο θα φέρουν πίσω τους ομήρους μας, αλλά και θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε όλους τους πολεμικούς μας στόχους».
Ο κ. Νετανιάχου λέει ότι η κυβέρνηση έλαβε «γενναίες, θαρραλέες αποφάσεις» παρά την εξωτερική πίεση.
«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί και με τη βοήθεια του Θεού θα βασιλέψουμε νικητές».
https://www.youtube.com/watch?v=R8V4ZTO48VU