Τέσσερα κρούσματα της μετάλλαξης Ομικρον έχει επιβεβαιώσει το Ισραήλ, με τους επιστήμονες να εξετάζουν τώρα πυρετωδώς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στο νέο στέλεχος που έφερε ανατροπές και ανησυχία για την πορεία της πανδημίας.
Το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα που πήρε «κεφάλι» στους εμβολιασμούς την περασμένη Άνοιξη, αλλά και η πρώτη χώρα στον κόσμο που έκανε τον Αύγουστο τρίτη δόση εμβολίου στους πολίτες άνω των 50 ετών.
Παρότι ο CEO της Moderna έχει αναφέρει ότι σε δύο με έξι εβδομάδες θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ενώ η Pfizer έχει δηλώσει ότι χρειάζονται 90 μέρες, ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ, Nitzan Horowitz, ανακοίνωσε, σύμφωνα με τη Jerusalem Post, πως υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι αλλά και όσοι έχουν κάνει και την τρίτη δόση προστατεύονται από τη μετάλλαξη Όμικρον.
Δήλωσε χαρακτηριστικά κατά την επίσκεψή του στο Ιατρικό Κέντρο Soroka:
«Τις επόμενες μέρες θα έχουμε πιο ακριβείς πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της Όμικρον, αλλά υπάρχει ήδη περιθώριο αισιοδοξίας και υπάρχουν αρχικές ενδείξεις ότι όσοι εμβολιάζονται είτε με τις δύο δόσεις είτε με την αναμνηστική θα είναι επίσης προστατευμένοι από το στέλεχος.»
Και συμπλήρωσε:
«Το εμβόλιο είναι πραγματικά κρίσιμο αυτή τη στιγμή. Όποιος εκτεθεί χωρίς να έχει εμβολιαστεί, θα θέσει τον εαυτό του σε κίνδυνο.»
Λίγο μετά τις δηλώσεις του Horowitz, ρεπορτάζ του Channel 12 ανέφερε ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικό απέναντι στην Όμικρον από ό,τι στη Δέλτα – 90% σε αντίθεση με 95%. Όμως, φαίνεται να είναι εξίσου αποτελεσματικό σε ποσοστό περίπου 93% στην πρόληψη σοβαρής συμπτωματολογίας τουλάχιστον για όσους έχουν κάνει την αναμνηστική δόση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το νέο στέλεχος είναι 1,3 φορές πιο μεταδοτικό από τη Δέλτα.